11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPârtieee! Craiova, pe gheţuş

Pârtieee! Craiova, pe gheţuş

Marţi noaptea s-a aşternut polei în toată Craiova, iar problemele au început încă de la primele ore ale dimineţii. Şase accidente rutiere, căzături încasate sau mers de pisică pe trotuare pentru evitarea accidentărilor. Cam aşa a arătat Craiova miercuri dimineaţa, în foarte multe zone. Cu toate acestea, primarul Craiovei a susţinut că s-a acţionat pe străzi chiar înainte să fie nevoie. Însă, nu se ştie cine a văzut rezultatul ţinând cont de valul de postări făcute de craioveni pe site-urile de socializare, cu privire la dificultăţile pe care le-au avut din cauza poleiului. După ce primăria a fost amendată de poliţie, Olguţa Vasilescu i-a scris o scrisoare ministrului Lucian Bode spunând că nu a primit la timp alerta meteo de polei de la ISU Dolj, motiv pentru care primăria a acţionat cu întârziere.

„I-a luat iarna prin surprindere“ – binecunoscuta expresie folosită de ani de zile la Craiova, de care nici în acest an nu scăpăm. Chiar dacă este deja jumătatea lunii ianuarie, iar până acum utilajele de iarnă au hibernat fiindcă vremea le-a permis, prima zi de polei a fost, se pare, tot o surpriză pentru autorităţi.

Marţi noaptea s-a aşternut polei în toată Craiova. Miercuri de dimineaţă, foarte multe trotuare şi străzi erau acoperite cu strat de gheaţă. Oamenii s-au deplasat cu dificultate, unii au încasat căzături. Şi pentru şoferi a fost destul de dificil, doar miercuri dimineaţa înregistrându-se zece accidente rutiere în Craiova.

Val de critici la adresa primăriei

Craiovenii care au avut dificultăţi din cauza poleiului au publicat o mulţime de fotografii şi filmări pe reţelele sociale şi au criticat administraţia locală că nici de această dată nu a fost pregătită pentru o astfel de situaţie.

„Astăzi este polei pe şosele, pe trotuare……sticlă! Măsuri….ioc! Am dat telefon la primărie. După 20 de minute de sunat ocupat am sunat la telefonul cetăţeanului să cer un alt număr de telefon. Mi-au dat acelaşi număr. După o discuţie cu doamna de la telefonul cetăţeanului am înţeles că acest TELEFON al CETĂŢEANULUI este un call center care preia niste sesizări şi le transmite la primărie. Rezolvarea – nu se ştie. Deci am sunat din nou la Primăria Craiova care într-un final a răspuns, am fost direcţionată la serviciul care se ocupă de starea şoselelor şi a trotuarelor, dar stupoare, domnii care se ocupă de acest lucru erau în şedinţă……comod…nu? Şedinţa am înţeles că poate dura 30 de minute, o oră, două ore. Deci, domnilor de la Primăria Craiova să sperăm că până se termină şedinţa se topeşte poleiul“, a scris o craioveancă pe Facebook.

Centrul Craiovei, ca oglinda

Un alt craiovean a publicat pe Facebook câteva fotografii făcute în centrul oraşului. Travertinul lucea exact ca gheaţa şi era imposibil de mers prin acea zonă. Ori te dădeai ca pe gheţuş, ori aveai nevoie de patine. „În centrul Craiovei – în buricu’ marelui oraș turistic, IntenCity, SmartCity, GreenCity, alea, alea – e un fel de patinoar format din polei cu porțiuni de apă băltită! Iarăși v-a prins iarna nepregătiți, nu-i așa? La Craiova nu e ca’n Dubai, mo!“, a scris un craiovean.
Alţi cetăţeni din Craiova au publicat fotografii cu trotuare pline de polei, pe străzi principale ale Craiovei. Alţii s-au plâns de aglomeraţia din trafic, provocată de polei.

Poleiul a fost anticipat, rezultatul dezastruos

Chiar dacă problema poleiului a fost mai mult decât evidentă pentru majoritatea craiovenilor, primarul Lia Olguţa Vasilescu spune că muncitorii de la Salubritate au ieşit pe străzi cu multe ore înainte să primească informarea meteo.

„Deși am primit alerta meteo de polei abia la ora 7 dimineața, încă de la miezul nopții s-a acționat prin împrăștiere de material antiderapant pe principalele artere de circulație și pe străzile în pantă. Au fost folosite 100 de tone de sare, în timpul nopții și în această dimineață, pe străzi, iar de la 7 dimineața, lucrătorii de la Salubritate au împrăștiat sare și pe trotuare. Atragem atenția conducătorilor auto că, deși pe străzi s-a împrăștiat material antiderapant, carosabilul rămâne umed, iar viteza de mers trebuie adaptată la condițiile meteo. Nu am avut niciun incident pe străzile în pantă, în schimb avem pe arterele principale, din cauza circulației cu viteză neadaptată la condițiile meteo”, a declarat primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu.


Alături de această explicaţie, primăria a trimis şi o serie de fotografii. Din acestea se vede clar că pe trotuare s-a dat cu sare abia când era lumină afară. Atunci foarte mulţi craioveni deja circulaseră pe acolo, în drumul spre serviciu, şcoală, etc. Pe timpul nopţii, doar câte un muncitor răzleţ se vede în fotografii.

Şase accidente în Craiova. Două tinere, la spital

Doar miercuri dimineaţa au fost declarate la poliţie zece accidente, la nivelul judeţului Dolj. Dintre acestea, şase au avut loc în Craiova. „În această dimineață, pe drumurile publice din județul Dolj au fost sesizate 10 evenimente rutiere. Din acestea, 8 au fost soldate doar cu pagube materiale, în două situaţii fiind întocmite dosare penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă“, au precizat reprezentanţii IPJ Dolj.


Cel mai grav accident din cauza poleiului a avut loc la intersecţia Căii Severinului cu bulevadul Dacia din Craiova. Două tinere de 22 şi 23 de ani au fost rănite şi transportate la spital, după ce un şofer a intrat cu maşina în staţia de tramvai unde se aflau acestea. Potrivit poliţiştilor doljeni, şoferul nu consumase băuturi alcoolice înainte de a se urca la volan. Pe numele acestui a afost deschis un dosar penal pentru infracțiunea de vătămare corporală din culpă.

Primarul oraşului a preferat să dea vina pe faptul că şoferii au mers cu prea multă viteză. Poleiul nu pare să fi existat şi nici să fi cauzat vreo dificultate în oraş.

Accidentul în care două tinere au fost rănite (Foto: INFO TRAFIC CRAIOVA ŞI DOLJ)

Primăria, amendată cu 7.000 de lei

În ciuda faptului că primăria susţine că s-a acţionat ca la carte pe străzile din Craiova, poliţia doljeană a considerat că nu a fost aşa. „Polițiștii doljeni au aplicat trei sancțiuni contravenționale administratorilor drumurilor publice, cu amendă în valoare totală de 21.750 de lei“, au declarat reprezentanţii IPJ Dolj.
Una dintre instituţiile sancţionate a fost Primăria Craiova. Aceasta a primit o amendă de 7.250 de lei pentru neîndeplinirea în mod corespunzător a obligaţiei de a întreţine drumul public pe timp de iarnă. După toate criticile încasate, municipalitatea a făcut precizarea că „persoanele fizice și juridice şi asociațiile de proprietari au obligația să-și curețe trotuarele aferente“, au transmis reprezentanţii primăriei.

Scrisoarea Olguţei Vasilescu către ministrul Lucian Bode

Primarul Craiovei, Olguţa Vasilescu, s-a plâns ministrului Lucian Bode, într-o scrisoare trimisă ieri că primăria a fost amendată fără vină de poliţie pentru problemele de trafic din oraş, cauzate de poleiul format în timpul nopţii.

Olguţa i-a spus ministrului că vinovat pentru situaţia creată este ISU Dolj care i-ar fi comunicat alerta meteo de depunere a poleiului cu o întârziere de patru ore. Primarul i-a solicitat ministrului să analizeze situaţia şi să impulsioneze IPJ Dolj să trimită mai multe echipaje de poliţie pe străzi. „De fiecare dată, ni s-a răspuns că sunt echipaje în stradă, dar, de fapt, nimeni nu le-a văzut“, mai spune primarul în scrisoare.

„Vă supun atenției o situație cu care ne-am confruntat în noaptea de 12 ianuarie 2022, apărută ca urmare a neîndeplinirii atribuțiilor de serviciu de către angajații de la ISU Dolj.

Așa cum știți, legislația română nu mai prevede posibilitatea plătirii orelor de așteptare pentru utilajele de deszăpezire, motiv pentru instituțiile care au ca sarcină deszăpezirea drumurilor publice să fie în totalitate dependente de avertizările meteo.

Având în vedere că în noaptea de 12 ianuarie 2022 s-a știut, cel puțin de la ora 2.45, de alerta pentru depunere de polei, așa cum reiese din informarea transmisă de ANM către ISU Dolj, primarii din județul Dolj ar fi trebuit să primească această avertizare în cel mai scurt timp posibil. Numai că ISU Dolj a transmis-o către Unitățile Administrativ Teritoriale abia la ora 6.59, în condițiile în care, la acea oră, traficul rutier era deja în plină desfășurare“, a scris edilul Craiovei.

Primăria Craiova a instituit un serviciu de permanenţă

Primăria Craiova a instituit un serviciu de permanență format din două echipaje, care să acționeze în cazuri de necesitate, la orice oră din zi și din noapte. Potrivit primarului, acestea au acționat în timpul nopții de 12 ianuarie, împrăștiind peste 30 de tone de material antiderapant până la ora 7 dimineața.

„Avertizarea meteo a ajuns la Primăria Craiova la ora 7.00 și am putut solicita firmelor care efectuează deszăpezirea suplimentarea numărului de utilaje și a numărului de lucrători care să acționeze și pe trotuare“.

Accidente provocate de polei. Primăria, amendată

„În cursul dimineții de miercuri, 12 ianuarie, au avut loc mai multe accidente de circulație pe raza municipiului Craiova, dar niciunul nu a avut ca motiv depunerea de polei, așa cum reiese și din comunicatele de presă emise de IPJ Dolj. Cu toate că starea drumurilor principale și a celor în pantă a fost asigurată pe timpul nopții, chiar și în ciuda faptului că Primăria Craiova nu a primit nicio avertizare meteo, IPJ Dolj a considerat oportun să amendeze Municipalitatea cu 7.000 lei pentru că nu a luat măsurile necesare pentru menținerea drumurilor în stare bună. Acest lucru l-am aflat din presă, pentru că nu ne-a parvenit oficial nicio înștiințare până în acest moment, ceea ce arată modul de relaționare între instituțiile statului.

Aș dori să vă atrag atenția că am solicitat de nenumărate ori către IPJ Dolj prezența în stradă a lucrătorilor de poliție de la serviciul circulație, mai ales în situații precum cea expusă mai sus. De fiecare dată, ni s-a răspuns că sunt echipaje în stradă, dar, de fapt, nimeni nu le-a văzut.

Înțelegem că fiecare instituție a statului trebuie să-și facă datoria, motiv pentru care vă învederăm că trebuie să luați măsuri față de ISU Dolj, care, prin nerespectarea procedurilor și atribuțiilor de serviciu, a împiedicat o altă instituție să acționeze cu celeritate într-o situație de criză, iar o altă instituție din subordinea dumneavoastră ne-a sancționat cu amendă din acest motiv.

În speranța unei analize obiective a situației, vă asigur de toată considerația mea,“ a conchis primarul Craiovei.

Citeşte şi: Carla, minunea care luptă cu leucemia la doar 4 ani

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS