11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDe ce au încetinit lucrările la Tronsonul I al Drumului Expres Craiova-Pitești

De ce au încetinit lucrările la Tronsonul I al Drumului Expres Craiova-Pitești

Lucrările la Tronsonul I al Drumului Expres Craiova-Pitești nu evoluează din cauza unor zone care nu sunt libere și pe care constructorul nu poate începe lucrările.

Este vorba de o porțiune de 400 de metri de pădure, aflată la primul kilometru al tronsonului, la intrare în comuna Ghercești, unde sunt și linii de tensiune pentru care constructorul nu a primit accesul de a le reloca, și de situl arheologic, unde căutările s-au prelungit.

Mai sunt 800 de metri de lucrări la situl arheologic descoperit

Pe 14 septembrie, 36,51% din lucrările la Tronsonul I al Drumului Expres Craiova-Pitești erau realizate. În acest moment, lucrările au progresat cu peste 2%, și au ajuns la stadiul de 38,06 %.

,,Avem un progres de 38,06% executat pe tot tronsonul, pe toți cei 17 km. Nu am avut teren liber de sarcini de la început. Ultimul teren liber de sarcini ni s-a dat în iunie anul acesta. Avem autorizație de construcție, dar terenul nu e liber de sarcini. Este vorba de o porțiune de 400 de m, unde avem 450 de mii de metri pătraţi de săpat. Așteptăm ordine pentru defrișare. Mai avem 800 de metri, unde se face descărcarea arheologică. Un sit arheologic neprevăzut, care, din păcate, trebuia să dureze 12 săptămâni și ne cer prelungire pentru că, în continuare, specialiștii caută și găsesc oase, obiecte. Ultima prelungire pe care ne-au cerut-o este până la 15 octombrie”, a declarat Davide Pes, reprezentantul constructorului.

Lucrările progresează cu 1%, săptămânal. Tronsonul I al Drumului Expres Craiova-Pitești se va finaliza în 2022

Săptămânal, lucrările la primul tronson progresează cu puțin peste 1%, ajungând la o medie de 5% pe lună. Constructorul speră ca în acest ritm și după începerea lucrărilor la cele două zone cu probleme, Tronsonul I al Drumului Expres Craiova-Pitești să fie gata în decembrie 2022.

,,Mergem cu 1% progres pe săptămână, progres fizic care se realizează. La sfârșitul anului viitor așteptăm să fie definit noul termen de lucrare. Cu 1% pe săptămână, facem cam 5% pe lună. Dacă menținem ritmul acesta și se eliberează tot se poate termina anul viitor în decembrie. Dar sunt niște condiții. Cei de la arheologie să nu găsească și altceva și pădurea să fie liberă. Avem o mobilizare mai mare decât am prevăzut în licitație. În acest moment avem peste 100 de utilaje și avem cam 300-320 de persoane mobilizate pe șantier”, spune constructorul.

2 km de asfalt pe Tronsonul I

Acolo unde zonele au fost stabilizate, constructorul a turnat aproape 2 km de asfalt. Acum, constructorul așteaptă soluționarea problemelor tehnice ca să poată continua.

,,Noi facem eforturi deosebite încă de la început. Am lucrat pe perioadă de Covid. Când toți au fost acasă, noi am lucrat normal. Nu ne-am oprit o zi. Am lucrat unde am avut terenul pentru lucrare. Am turnat aproape 2 km, acolo unde am avut de stabilitate. Am avut o problemă tehnică și acum e în faza de soluționare. Pe stratul destabilizat. În momentul în care se soluționează începem. Ce s-a putut face s-a făcut”, mai spune Davide Pes, constructorul Drumului Expres Craiova-Pitești.

Ce a spus prefectul județului Dolj despre lucrările la Tronsonul I?

Prefectul județului Dolj, Nicușor Roșca, a fost nemulțumit, inițial, când s-a întâlnit cu constructorul pentru că lucrările la tronsonul vecin sunt mult mai avansate. Acesta i-a rugat să se mobilizeze pentru că nu vrea să se ajungă la situația în care toate celelalte tronsoane să fie gata, cu excepția Tronsonului I. După ce a discutat cu constructorul și a parcurs jumătate din tronson, prefectul s-a convins că acesta s-a preocupat să lucreze. A spus că așteaptă finalizarea căutărilor la situl arheologic pentru ca lucrările să continue. Iar pe zonele din tronson care au fost stabilizate, Nicușor Roșca așteaptă turnarea asfaltului.

„Am parcurs jumătate din tronson. În funcție de cum au fost eliberate autorizațiile constructorul s-a preocupat să lucreze pe tot tronsonul. Mai sunt în jur de 800 de m la situl arheologic, care probabil prin noiembrie se finalizează și probabil vom continua lucrările și acolo. Începând de la km 9,8 până la km 12 avem zona stabilizată. Urmează asfaltul”, a spus prefectul județului Dolj, Nicușor Roșca.

Marina Andrei

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS