27.8 C
Craiova
luni, 21 iunie, 2021
Știri de ultima oră Bani & Afaceri ClusterPower construiește cel mai mare centru de date din România, lângă Craiova

ClusterPower construiește cel mai mare centru de date din România, lângă Craiova

Compania ClusterPower, înființată și controlată de trei antreprenori români, va construi lângă Craiova cel mai mare centru de date din România și unul dintre cele mai mari din Europa.

ClusterPower va crea o infrastructură de Inteligență Artificială one-stop-shop, în urma unei investiții inițiale de 172 milioane lei (36 milioane euro), din care suma 82 milioane de lei este asigurată printr-un ajutor de stat acordat anul trecut de Ministerul de Finanțe. Diferența este acoperită din fondurile proprii ale companiei și alte surse de finanțare, a anunțat compania, potrivit Economica.net.

Proiectul ClusterPower va fi primul centru de date de tip hyperscale din regiune

Cu o infrastructură de calcul performantă, proiectul ClusterPower va fi primul centru de date de tip hyperscale din regiune și va crea contextul pentru stimularea creșterii economice a regiunii, permițând găzduirea și dezvoltarea de soluții digitale de ultimă generație, cu valoare adăugată ridicată.

Proiectul, construit în etape în localitatea Mischii

Proiectul va fi construit în etape în localitatea Mischii, în județul Dolj pe un teren de 25.427 mp. Lucrările la parcul tehnologic vor începe luna aceasta, iar finalziarea este preconizată pentru 2025. ClusterPower va fi cel mai mare furnizor de Cloud și Compute din Europa de Est și al șaselea din Europa și va avea o prezență globală, asigurată prin conectarea la 750 de centre de date din întreaga lume.

„Proiectul nostru este primul centru de date de mari dimensiuni din România și primul hyperscale din Europa de Sud-Est, iar prin asta vom crește competitivitatea României în infrastructura IT globală, consolidând astfel imaginea consacrată de specialiști de top în IT. Ceea ce oferim clienților, dincolo de un centru de excelență pentru inteligență artificială, este încredere, securitate a datelor și reziliență la dezastre”, declară Vladimir Ester, CTO ClusterPower.

În total, campusul de lângă Craiova va găzdui cinci centre de date 

În total, campusul de lângă Craiova va găzdui cinci centre de date și va fi alimentat cu electricitatea produsă de o centrală pe gaz natural pe care ClusterPower o va construi pe același amplasament. Centrala va avea o putere instalată de până la 200 MW și va transforma centrul de date într-unul dintre cele mai eficiente din punct de vedere energetic la nivel global, datorită sistemului de trigenerare care presupune producerea de electricitate, agent termic și agent de răcire.

ClusterPower va fi unul dintre puținele centre de date din lume cu conexiune directă la cel mai înalt nivel de tensiune electrică (Transelectrica), precum și la cel mai înalt nivel de presiune de gaz natural (Transgaz). Asta îi asigură independența energetică și îi permite costuri reduse de operare, siguranță înaltă în funcționare și flexibilitate în satisfacerea cerințelor de creștere viitoare. Ca măsură de siguranță, centrul va fi conectat și la rețeaua națională de transport al electricității, ca o garanție a rezilienței proiectului la eventuale dezastre.

ClusterPower a fost înființată în 2019 de trei antreprenori români

ClusterPower a fost înființată în 2019 de trei antreprenori români: Cosmin Georgescu, Vladimir Ester și Carmen Ursa Georgescu.

Cosmin Georgescu, CEO-ul ClusterPower, este expert în energie și are o experiență de 15 ani în management și 20 de ani experiență în domeniul infrastructurii energetice și proiectelor tehnologice complexe.

Vladimir Ester, CTO-ul ClusterPower, este expert în infrastructură și servicii IT și lucrează de 15 ani în domeniul tehnologic și în dezvoltarea de proiecte IT de mare anvergură.

Carmen Ursa Georgescu este expert în relații internaționale și are 12 ani de experiență în proiecte globale cu prezență pe mai multe continente. Toți sunt absolvenți EMBA Asebuss și Kenesaw State University și dețin specializări de prestigiu corespunzătoare expertizei lor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Trei persoane rănite într-un accident rutier

Trei persoane au fost rănite după după ce autoturismele...

ȘTIRI GdS

Trei persoane rănite într-un accident rutier

Trei persoane au fost rănite după după ce autoturismele în care se aflau au fost implicate astăzi într-un accident între localităţile Brebeni şi Coteana...

O tranșă de peste 200.000 de doze de vaccin...

O nouă tranşă de peste 200.000 de doze de vaccin de la AstraZeneca va ajunge marți în România, notează Hotnews. Până acum, țara noastră a primit 3.165.200 doze de vaccin Vaxzevria, din care a folosit doar 835.780. Zeci de mii de flacoane de ser vor expira la sfârșitul acestei luni.

Absenteism istoric la alegerile regionale şi departamentale din Franţa

Absenteism istoric la alegerile regionale şi departamentale din Franţa. De asemenea, rezultatele sunt împărţite. Rassemblement National (Adunarea Naţională - RN), partidul de extremă dreapta al...

Ducele de Cambridge, William, împlinește 39 de ani

Ducele de Cambridge, William, împlinește astăzi 39 de ani. Cu această ocazie, Clarence House a distribuit pe reţelele de socializare o fotografie de arhivă...

Gorj: Sute de mașini pe Transalpina

Sute de mașini au luat cu asalt Transalpina în mini-vacanța de Rusalii. Sunt turiști din întreaga țară care tranzitează cea mai înaltă șosea din...

Gorj: Echipamente IT, donate elevilor din Vladimir

O parte din elevii Școlii Gimnaziale Andreești, comuna Vladimir, au fost gazdele colegilor mai mari, elevi de liceu din Timișoara și Târgu Jiu, implicați...