11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSegarcea se înnoiește: își ia autobuze electrice

Segarcea se înnoiește: își ia autobuze electrice

Segarcea își ia autobuze electrice. „Minunea de la Dăbuleni“, așa cum a numit GdS inițiativa primăriei din „patria lubenițelor“ de a achiziționa autobuze electrice, se va regăsi și într-un alt mic oraș din Dolj: Segarcea. Urbea recunoscută mai mult pentru podgoriile ei a obținut în octombrie 2019 circa cinci milioane de euro – finanțare europeană, bani din care va moderniza câteva sectoare de străzi, va amenaja piste de biciclete, va achiziționa trei autobuze electrice și un sistem de e-Ticketing și va construi o autobază pentru noile mijloace de transport în comun.

După modelul Dăbuleni, și Segarcea va achiziționa cu fonduri europene trei autobuze electrice destinate transportului public de călători. Orașul nu a mai avut până acum transport local, dar va trece direct la mijloace ecologice. Achiziția face parte dintr-un proiect european mai amplu – „Sistem integrat de mobilitate urbană durabilă în orașul Segarcea, județul Dolj: Amenajare piste de biciclete și infrastructură pietonală, modernizare cale rutieră pe care circulă transportul public, amenajare autobază și stații de autobuz“, în valoare de 22 de milioane de lei (5 milioane de euro), finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

Finanțarea a fost obținută în octombrie 2019, iar licitațiile au demarat după aproape un an. Ultimele două au fost publicate în Sistemul Electronic de Achiziții Publice în data de 7 ianuarie și se referă la „achiziție autobuze pentru transport public urban“ și la „furnizare sistem de bilete integrat pentru călători e-Ticketing“.

Segarcea își ia autobuze electrice. Valoarea cumulată a proiectelor depășește 8 milioane de lei

Primăria Segarcea și-a propus să cumpere trei autobuze electrice noi, de dimensiuni medii, dotate cu sisteme / stații de încărcare aferente, după cum se menționează în anunțul de participare la licitație. Valoarea totală estimată a contractului este de 5.357.537,26 lei, iar oferta care va avea cel mai bun raport calitate-preț va fi cea câștigătoarea. Aici, primăria va ține cont de preț în procent de 60%. Asta pentru că la alegerea ofertei câștigătoare va mai conta consumul mediu de energie (20%) și capacitatea de transport (20%), adică numărul total de locuri pe scaune și în picioare. Minimul de locuri pe scaune solicitat de primărie este de 15, iar numărul minim total de locuri acceptat este de 47, exceptând, bineînțeles, locul șoferului. Termenul limită de primire a ofertelor este 15 februarie.

Orașul Segarcea va achiziționa cu fonduri europene trei autobuze electrice destinate transportului public de călători. Autobuzele trebuie să aibă minim 15 locuri pe scaune.
Orașul Segarcea va achiziționa cu fonduri europene trei autobuze electrice destinate transportului public de călători. Autobuzele trebuie să aibă minim 15 locuri pe scaune.

În ceea ce privește achiziția sistemului de bilete integrat e-Ticketing, acesta va fi format din trei componente, respectiv componenta în autobuz, componenta în stații și infrastructura. Valoarea estimată a achiziției este de 2.747.508,63 lei, iar criteriul de atribuire este „cea mai bună ofertă calitate-preț“. Prețul va reprezenta doar 65% din ofertă, pentru restul până la 100% contând componenta tehnică, adică un termen de garanție extins oferit de furnizor, peste cele 24 de luni solicitate prin caietul de sarcini. Pentru un punctaj maxim, termenul de garanție trebuie să fie de 5 ani. Ofertele sunt așteptate până la data de 22 februarie.

De lucrările rutiere se ocupă Domarcons

O a treia componentă a proiectului, cea care se referă la proiectul tehnic, asistența tehnică din partea proiectantului plus lucrările rutiere solicitate (trotuare, piste pentru biciclete, amenajarea de stații de autobuz și modernizarea unor sectoare de străzi), a fost deja atribuită. Licitația s-a derulat anul trecut și a fost câștigată de firma craioveană Domarcons SRL. Societatea care se ocupă și de repararea și întreținerea străzilor din Craiova va lucra și la infrastructura rutieră din Segarcea.

Contractul a fost atribuit în octombrie 2020, pentru suma de 7.611.002 lei, Domarcons având la dispoziție două luni pentru proiectare și 18 luni pentru execuție. Valoarea estimată a acestui proiect a fost de 7.970.678 de lei, din care 7,8 milioane de lei partea de lucrări: 1,5 milioane de lei pentru trotuare, piste de biciclete și stații de autobuz, și 6,3 milioane de lei pentru cele câteva străzi. Este vorba de străzile Grădinari și Prelungirea Grădinari, care vor fi modernizate în totalitate, și de un sector din strada Unirii, care va fi reabilitat.

Ultima licitație importantă din cadrul acestui proiect se referă la proiectarea și construirea unei autobaze. Procedura a demarat în decembrie 2020, iar ofertele s-au primit până la data de 12 ianuarie. Pentru această lucrare a fost depusă o singură ofertă, care a intrat în evaluare. Valoarea estimată a contractului este de 1.960.077 de lei.

Segarcea își ia autobuze electrice. În ce stadiu se află achiziția de autobuze electrice de la Dăbuleni

Orașul Dăbuleni a demarat chiar mai devreme achiziția de autobuze electrice, printr-un proiect similar cu cel de la Segarcea. Primăria din „patria lubenițelor“ a lansat, la începutul lunii septembrie 2020, licitația privind furnizarea a „trei autobuze electrice noi, de dimensiuni medii, dotate cu stații de încărcare lentă (3 bucăți) și sistem de bilete integrat pentru călători e-ticketing“.

Autobuzele dorite urma să fie de tip solo (nearticulate), cu podeaua/planşeul coborât/ă și dotate cu facilităţi pentru accesul nelimitat al persoanelor cu mobilitate redusă. Valoarea estimată a achiziției era de 8.358.046 lei, fără TVA. Furnizorul care va veni cu cel mai bun raport calitate-preț va obține contractul. Două firme se bat acum pentru furnizarea celor trei autobuze electrice solicitate de orașul Dăbuleni.

Ce firme vor să furnizeze autobuzele pentru Dăbuleni

Una dintre oferte a venit de la firma BMC Truck & Bus, deținută de trei cetățeni turci. De la firma BMC a cumpărat autobuze și municipiul Craiova, cele 38 de mijloace de transport în comun Diesel Euro 6. Acum, BMC va oferi autobuze electrice, dacă va câștiga licitația la care a venit cu un gigant chinez ca terț susținător: ZTE Smart Auto. ZTE Corporation este o societate pe acțiuni la care guvernul din China deține mai mult de 50% din pachetul de acțiuni, iar restul acționarilor sunt privați. ZTE are afaceri în peste 160 de țări și numără peste 80.000 de angajați. De producţia autobuzelor se ocupă compania ZTE Smart Auto, deţinută integral de ZTE Corporation.

Așa arată un autobuz electric produs de BMC Truck & Bus
Așa arată un autobuz electric produs de BMC Truck & Bus

Cea de-a doua firmă înscrisă la licitația de la Dăbuleni este Anadolu Automobil Rom SRL, în asociere cu Radcom SRL. Anadolu Automobil este unic importator şi distribuitor pe piaţa din România, Ungaria şi Republica Moldova al autobuzelor şi autocarelor Isuzu produse în cadrul Anadolu Isuzu Otomotiv Sanayi Ve Ticaret A.S. (AIOS), din Turcia. Ofertele se află în etapa de evaluare tehnică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS