14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateConversații cu un GENERAL - o carte despre trădarea din 1989 și ce a urmat după lovitura de stat, lansată la Craiova

Conversații cu un GENERAL – o carte despre trădarea din 1989 și ce a urmat după lovitura de stat, lansată la Craiova

Conversații cu un GENERAL – o carte despre trădarea din 1989 și ce a urmat după lovitura de stat din decembrie a fost lansată, astăzi, la Craiova.

În dialog cu prof. univ. dr. General de Brigadă SRI (rtr) Cristian Troncotă, pentru că despre el este vorba, este craioveanul Liviu Stan, doctor în Sociologie, care este și autorul cărții.

Volumul a fost lansat la Biblioteca Județeană „Alexandru şi Aristia Aman“, în prezența mai multor apropiați ai lui Liviu Stan.

Profesorul și istoricul Cristian Troncotă a fost cel care a făcut „onorurile“, vorbind celor prezenți despre lovitura de stat din decembrie 1989 și trădarea Securității. Cartea lansată de Liviu Stan este a doua după cea din decembrie 2018, dedicată centenarului Marii Uniri.

Dacă la precedenta carte Liviu Stan a fost autor coordonator, de data asta craioveanul și-a adunat toate forțele și, după o cercetare care a durat mai bine de un an, a reușit să scoată la suprafață adevăruri bine ascunse despre Securitate, perioada comunistă și ce a urmat după.

Liviu Stan, la lansarea cărții sale "Conversații cu un GENERAL"
Liviu Stan, la lansarea cărții sale „Conversații cu un GENERAL”

Tot astăzi și tot la Craiova, prof. univ. dr. General de Brigadă SRI (rtr) Cristian Troncotă, Generalul din cartea lui Liviu Stan, și-a lansat o altă carte având ca temă trădarea Securității, care a condus la lovitura de stat din 1989 și uciderea cuplului Ceaușescu.

Generalul Cristian Troncotă și cartea sa "Trădarea se cuibărise demult în D.S.S."
Generalul Cristian Troncotă și cartea sa „Trădarea se cuibărise demult în D.S.S.”

Este vorba de cartea cu titlul „Trădarea se cuibărise demult în D.S.S.”, dialoguri despre cum era supravegheată instituția Securității regimului comunist din România. Cartea îl mai are ca autor și pe Constantin Aioanei.

Conversații cu un GENERAL. Adevăruri istorice despre trădarea Securității, în alte cărți

Cartea „Reflexii şi documentări la 100 de ani de la Marea Unire“ a avut ca autori profesori universitari şi istorici renumiţi pe plan naţional.

Este vorba de prof. univ. dr. Ştefan Buzărnescu, de la Universitatea de Vest din Timişoara (născut în localitatea doljeană Bârca), de prof. univ. dr. Cristian Troncotă (general de brigadă SRI în rezervă), de la Universitatea „Lucian Braga“ din Sibiu, de prof. univ. dr. Corvin Lupu şi prof. univ. dr. Pavel Moraru, tot de la Universitatea „Lucian Braga“, şi de as. univ. dr. Liliana Gabriela Ilie, de la Universitatea de Vest din Timişoara, autorul coordonator al cărţii fiind craioveanul Liviu Stan.

Generalul Cristian Troncotă și craioveanul Liviu Stan
Generalul Cristian Troncotă și craioveanul Liviu Stan

Despre mitul securității a vorbit la Craiova generalul Cristian Troncotă și în mai 2018, când a fost lansată cartea „Prăbuşirea mitului securităţii”, care l-a avut ca autor și pe prof. univ. dr. Corvin Lupu, de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

Cartea prezenta, în opinia celor doi istorici, adevăruri ascunse despre generalul Iulian Vlad, ultimul şef al securităţii lui Nicolae Ceauşescu, şi despre instituţia securităţii regimului comunist din România, pe care o consideră vinovată de genocidul din decembrie 1989.

De altfel, chiar generalul Vlad, în confesiunile lui, a recunoscut că l-a trădat pe Ceauşescu. O afirmaţie folosită apoi de cei doi autori în cercetarea lor, pentru a doborî acel mit al securităţii creat chiar de generalul Iulian Vlad.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS