19.5 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCine va livra noile tramvaie pentru Craiova?

Cine va livra noile tramvaie pentru Craiova?

Noile tramvaie destinate transportului public în comun din Craiova au, în sfârşit, ofertanţi.

După două licitaţii eşuate din diverse motive, a treia s-a dovedit cu noroc. Chiar dacă termenul de primire a ofertelor a fost prelungit cu două săptămâni, la final au fost depuse patru oferte, toate de la firme din străinătate.

Doi producători din Turcia, unul din Polonia şi unul din Ucraina se luptă pentru a câştiga licitaţia de 170.000.000 de lei, fără TVA, pentru furnizarea a 17 tramvaie cu lungimea de circa 25 m. Este vorba de firmele Bozankaya Otomotiv şi Durmazlar Makine din Turcia, fiecare pe cont propriu, de Pojazdy Szynowe Pesa din Polonia şi de Tatra-Yug, din Ucraina.

Procedura de achiziţie a celor 17 tramvaie destinate transportului public din Craiova a fost lansată pentru a treia oară de Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației chiar de Crăciun. Asta după ce procedura a demarat prima dată în ianuarie 2019. A fost însă anulată în iunie, din lipsă de oferte, şi reluată în octombrie. Şi atunci a fost anulată, pentru o greşeală în caietul de sarcini.

De data asta, ofertele au venit, iar ministerul ar avea de unde să aleagă, în joc intrând producători importanţi din Europa. Criteriul de atribuire a contractului este „cel mai bun raport calitate – preţ“, unde componenta financiară reprezintă 80% din valoarea ofertei.

Restul criteriilor de care se va ţine cont în alegerea ofertei câştigătoare se referă la numărul suplimentar de călători transportați în picioare şi pe scaune, la perioada de garanție extinsă şi la consumul de energie electrică pentru tracțiune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS