17.3 C
Craiova
miercuri, 4 octombrie, 2023
Știri de ultima orăActualitateAdministratieCJ Dolj vrea fonduri europene pentru extinderea Aeroportului Craiova

CJ Dolj vrea fonduri europene pentru extinderea Aeroportului Craiova

Extinderea Aeroportului Internațional Craiova s-ar putea face cu fonduri europene, potrivit unui comunicat emis, astăzi, de Consiliul Județean (CJ) Dolj.

Președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, și conducerea Aeroportului Craiova s-au întâlnit, vineri după-amiază, cu echipa proiectantului desemnat să elaboreze documentația pentru demersul de extindere a aeroportului, prin construirea unor noi terminale și realizarea infrastructurii aferente.

Potrivit președintelui Ion Prioteasa, în vederea derulării acestei investiții complexe urmează să fie solicitată finanțare din fonduri europene, în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM).

„După cum a reieșit și în cadrul discuțiilor noastre, creșterea spectaculoasă a volumului de activitate la Aeroportul Internațional Craiova impune intrarea într-o nouă etapă pentru dezvoltarea acestui obiectiv strategic, de importanță majoră pentru regiunea Oltenia. Trebuie să menționez, în acest sens, că anul trecut a fost depășit pentru prima dată pragul de 500.000 de călători, aeroportul înregistrând în 2019 un trafic total de 514.544 de persoane. Demersul pe care ni l-am propus vizează realizarea unui pachet de investiții, în centrul cărora se află construirea unui nou terminal de pasageri, care să răspundă pe deplin exigențelor internaționale în domeniu. Acesta va fi prevăzut cu propria platformă de îmbarcare-debarcare, cu cel puțin 12 locuri pentru aeronave și o zonă specială pentru degivrarea avioanelor. De asemenea, prin proiect va fi amenajată o parcare destinată autoturismelor și o autogară pentru mijloacele de transport în comun“, a afirmat Ion Prioteasa.

Prioteasa, despre extinderea Aeroportului Craiova: „Investițiile vor mai include reabilitarea și extinderea infrastructurii de mișcare“

Președintele CJ Dolj a mai anunțat că, în paralel, se dorește a fi construit și un terminal pentru transportul de marfă. „Totodată, investițiile vor mai include reabilitarea și extinderea infrastructurii de mișcare, fie că vorbim despre suprafețele de rulare pentru aeronave, fie despre reconfigurarea sistemului de balizaj“, a adăugat Prioteasa.

Prin urmare, documentația care va fi elaborată de proiectant și care presupune o serie de studii, expertize, analize și măsurători va constitui suportul pentru cererea de finanțare din fonduri europene pe care Aeroportul Craiova o va depune în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare.

Aeroportul Internațional Craiova
Aeroportul Internațional Craiova

Tot prin intermediul POIM a fost recent înaintată spre evaluare solicitarea de finanțare pentru un alt proiect, care are ca obiectiv securizarea completă a aeroportului, după cum a mai anunțat președintele CJ Dolj. Cu o valoare totală de 16 milioane de euro, investiția urmărește, printre altele, amenajarea unui drum tehnologic perimetral, prevăzut cu sisteme de iluminat și de detecție, reabilitarea și extinderea sistemului de supraveghere în zona terminalelor, dar și construirea unei remize pentru echipa de intervenție rapidă.

Ce cuprinde proiectul de extindere a Aeroportului Craiova

În cadrul întrevederii de vinerea trecută, vicepreședintele CJ Dolj Cosmin Vasile a reafirmat interesul administrației județene pentru realizarea de investiții capabile să consolideze ascensiunea remarcabilă înregistrată de Aeroportul Internațional Craiova.

„Proiectul pe care dorim să-l promovăm în cadrul POIM este unul de mare anvergură, care cuprinde, pe lângă realizarea infrastructurii construite, și o importantă componentă de dotare cu tot ceea ce este necesar pentru a avea, la finele lui, un terminal modern, complet funcțional. Aș aminti, în acest context, echipamentele pentru controlul de securitate, pentru procesarea pasagerilor și a bagajelor, mobilierul pentru zonele destinate călătorilor, dar și pentru spațiile administrative, utilajele pentru deszăpezirea suprafețelor de mișcare a aeronavelor, precum și sistemele de supraveghere video sau de stingere a incendiilor“, a precizat Cosmin Vasile.

„Am făcut și vom face eforturi în vederea îmbunătățirii condițiilor pe care Aeroportul Craiova le oferă atât călătorilor, cât și operatorilor de transport aerian, pentru a contribui astfel la diversificarea gamei destinațiilor internaționale cu care Craiova este conectată în mod direct“, a mai spus vicepreședintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS