Acasă Local Dolj Sacru și rit în obiceiurile de iarnă din Oltenia

Sacru și rit în obiceiurile de iarnă din Oltenia

-

Muzeul Olteniei – Secția de Etnografie vernisează miercuri, ora 12:00, la “Casa Băniei”, expoziția temporară „Sacru și rit în obiceiurile de iarnă din Oltenia”.

Arealul etnografic vizat este restrâns la zona Olteniei, însă majoritatea obiceiurilor și ritualurilor de iarnă, de la sărbătoarea Sfântului Andrei până la Bobotează, se regăsesc pe teritoriul întregii țări. Pendularea dintre sacru și profan specifică întregii culturi materiale și spirituale a poporului român a fost punctată în expoziția „Sacru și rit în obiceiurile de iarnă din Oltenia”.

Nota de spectaculozitate și originalitate a expoziției este adusă de cele 10 măști, “Urâții”, ce vor fi etalate în spațiul expozițional. Aceste măști le găsim, încă, în Oltenia, la pițărăii din Cloșani, jud. Gorj. Faptul că, astăzi, nu mai există decât sporadic meșteri care să recreeze acest univers al satului românesc, prin intermediul măștilor, ne determină să ne gândim serios la propunerea acestui obicei în vederea recunoașterii în patrimoniul UNESCO.

Atmosfera de sărbătoare este completată de prezența unor obiecte din recuzita colindătorilor, a plugului, și a altor piese de patrimoniu, aflate în colecția Muzeului Olteniei, la care se adaugă și etalarea unor artefacte creștine – precum icoanele lucrate de copii, la atelierele de creație de la „Casa Băniei”, coordonați de cei trei profesori îndrumători: Doru Dragomir, Cătălin Ostroveanu și Ionuț Smarandache.
Inițiator și coordonator al proiectului cultural expozițional este dr. Roxana Deca, muzeograf, expert port popular în Oltenia, membru al Comisiei pentru Salvgardarea Patrimoniului Imaterial ce funcționează în cadrul Ministerului Culturii. Expoziţia va fi până în februarie 2020.

ȘTIRI VIDEO GdS

Anunț lansare proiect „Îmbunătățirea nivelului de cunoștințe pentru angajații din România”

Proiectul „Imbunătăţirea nivelului de cunoştinte pentru angajaţii din România” cod MySMIS 128288 se adresează companiilor şi angajaţilor lor din judetele Dolj, Olt si Mehedinti, pe care îi va avea în centrul atenţiei în perioada 1 Nov. 2019 – 30 Apr. 2021.