12.3 C
Craiova
luni, 21 septembrie, 2020
Știri de ultima oră Local Dolj Sacru și rit în obiceiurile de iarnă din Oltenia

Sacru și rit în obiceiurile de iarnă din Oltenia

Muzeul Olteniei – Secția de Etnografie vernisează miercuri, ora 12:00, la “Casa Băniei”, expoziția temporară „Sacru și rit în obiceiurile de iarnă din Oltenia”.

Arealul etnografic vizat este restrâns la zona Olteniei, însă majoritatea obiceiurilor și ritualurilor de iarnă, de la sărbătoarea Sfântului Andrei până la Bobotează, se regăsesc pe teritoriul întregii țări. Pendularea dintre sacru și profan specifică întregii culturi materiale și spirituale a poporului român a fost punctată în expoziția „Sacru și rit în obiceiurile de iarnă din Oltenia”.

Nota de spectaculozitate și originalitate a expoziției este adusă de cele 10 măști, “Urâții”, ce vor fi etalate în spațiul expozițional. Aceste măști le găsim, încă, în Oltenia, la pițărăii din Cloșani, jud. Gorj. Faptul că, astăzi, nu mai există decât sporadic meșteri care să recreeze acest univers al satului românesc, prin intermediul măștilor, ne determină să ne gândim serios la propunerea acestui obicei în vederea recunoașterii în patrimoniul UNESCO.

Atmosfera de sărbătoare este completată de prezența unor obiecte din recuzita colindătorilor, a plugului, și a altor piese de patrimoniu, aflate în colecția Muzeului Olteniei, la care se adaugă și etalarea unor artefacte creștine – precum icoanele lucrate de copii, la atelierele de creație de la „Casa Băniei”, coordonați de cei trei profesori îndrumători: Doru Dragomir, Cătălin Ostroveanu și Ionuț Smarandache.
Inițiator și coordonator al proiectului cultural expozițional este dr. Roxana Deca, muzeograf, expert port popular în Oltenia, membru al Comisiei pentru Salvgardarea Patrimoniului Imaterial ce funcționează în cadrul Ministerului Culturii. Expoziţia va fi până în februarie 2020.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Ce-i mai trebuie stadionului de atletism pentru a fi...

Stadionul de atletism din Craiova nu este încă gata pentru competiții oficiale.

ȘTIRI GdS

Ce-i mai trebuie stadionului de atletism pentru a fi...

Stadionul de atletism din Craiova nu este încă gata pentru competiții oficiale.

Cum a ajuns o școală din Craiova cu două...

Cum a ajuns o școală din Craiova cu două clase în scenariul roșu

Încep lucrările și la drumul județean Moțăței – Plenița

CJ Dolj a dat ordinul de începere a lucrărilor și la tronsonul II al DJ 561A, Moțăței – Unirea – Plenița – limita cu județul Mehedinți.

Încă un deces din cauza Covid în Gorj

Județul Gorj înregistrează încă un deces din cauza COVID. Situația epidemiologică, la nivelul județului Gorj, se prezintă astfel: 631...

Zeci de sancțiuni în Gorj pentru încălcarea măsurilor de...

Forțele de ordine din județul Gorj au aplicat amenzi în valoare de peste 27.300 lei pentru neregulile constatate în urma verificărilor respectării...

Lions Club Craiova a sărbătorit 30 de ani de...

Mai mulţi voluntari au ajuns astăzi în comuna Leu pentru a sărbători 30 de ani de activitate și voluntariat a LIONS CLUB...