13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCum s-a trezit CJ Dolj cu o „bijuterie“ în curte după 16 ani

Cum s-a trezit CJ Dolj cu o „bijuterie“ în curte după 16 ani

Consiliul Judeţean (CJ) Dolj s-a trezit, după 16 ani, cu o adevărată bijuterie în patrimoniu. Este vorba de de stadionul Tineretului din centrul Craiovei, o arenă de legendă a fotbalului din Bănie.

Pe ordinea de zi a şedinţei ordinare de joi a CJ Dolj se află şi un proiect de hotărâre privind însuşirea unui raport de evaluare ce are ca obiect stabilirea valorii de înregistrare în contabilitate a bunurilor aparţinând Complexului Sportiv Stadionul Tineretului.

Acesta a intrat în patrimoniul Doljului şi în proprietatea Consiliului Judeţean după ani de nepăsare şi chin birocratic, totul pornind de la o hotărâre de guvern incompletă (HG nr. 1099/18.09.2003), care a lăsat în aer stadionul.

„Sunt cele mai valoroase două hectare de teren din patrimoniu“

Textul actului normativ făcea referire doar la „stadion de fotbal cu două tribune“, fără a se menţiona vreo suprafaţă de teren, suprafață construită sau alte obiecte de inventar. Cum stadionul avea în componenţă şi vestiare, case de bilete, terenuri de tenis betonate și cabine pentru rezerve, CJ Dolj nu a putut să-şi intabuleze dreptul de proprietate asupra întregului complex sportiv, pe motiv că în anexa la hotărârea de guvern imobilul este descris generic.

Valoarea de inventar a stadionului „Tineretului“ cu care s-a înregistrat în contabilitate CJ Dolj depăşeşte 51 de milioane de lei
Valoarea de inventar a stadionului „Tineretului“ cu care s-a înregistrat în contabilitate CJ Dolj depăşeşte 51 de milioane de lei

Stadionul pe care a evoluat Ştiinţa Craiova de la înfiinţare (1948) şi unde a obţinut promovarea în prima divizie (1964) a ajuns, între timp, o ruină. O ruină căreia Consiliul Judeţean Dolj trebuie să-i dea acum valoare.

Mai ales că vorbim de „cele mai valoroase două hectare de teren din patrimoniu“, aşa cum s-a tot exprimat preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.

Valoarea terenului depăşeşte 10 milioane de euro

Spusele edilului judeţului se adeveresc, iar cifrele vorbesc de la sine.

Potrivit raportului de evaluare care a stabilit valoarea de înregistrare în contabilitate a bunurilor aparţinând stadionului Tineretului, numai terenul ar costa peste 10 milioane de euro.

El va fi înregistrat în contabilitatea CJ Dolj cu valoarea de 48.659.667 de lei.

Tribunele stadionului Tineretului
Tribunele stadionului Tineretului

Dacă adăugăm şi valoarea de inventar a celorlalte componente ale complexului sportiv, respectiv vestiarele, tribunele, terenurile de tenis, casele de bilete şi cabinele pentru rezerve, se ajunge la suma de 51.317.434 de lei. Cu alte cuvinte, valoarea de inventar a legendarei arene din centrul Craiovei ajunge la aproape 11 milioane de euro.

CJ Dolj a alocat 408.000 lei pentru stadionul Tineretului, în 2019

Stadionul Tineretului a intrat în proprietatea CJ Dolj în primăvară, instituţia prinzând şi fonduri pentru el în bugetul pe anul 2019. Este vorba de 408.000 lei, pentru servicii de proiectare.

CJ Dolj a reuşit, în martie 2019, la capătul unui demers care a presupus eforturi notabile şi implicarea mai multor ministere, să reglementeze situaţia juridică a acestui obiectiv, prin intabularea dreptului de proprietate al instituţiei asupra stadionului, în integralitatea sa. Astfel se creează premisele de iniţiere a procedurilor necesare pentru ca această zonă să poată fi pusă cu adevărat în valoare. Primul pas este parcurs odată cu aprobarea bugetului pentru anul 2019, în programul de investiţii fiind prevăzută suma de 408.000 lei pentru serviciile de proiectare a investiţiei“, se menţiona în proiectul de buget aprobat în primăvară de Consiliul Judeţean. Banii nu au fost momentan cheltuiţi.

Valoarea terenului de la stadionul Tineretului depăşeşte 10 milioane de euro
Valoarea terenului de la stadionul Tineretului depăşeşte 10 milioane de euro

Ce se va construi în locul stadionului Tineretului? Deocamdată nu se ştie exact. Cert este doar că „bijuteria“ din curtea CJ Dolj va căpăta altă formă. O variantă luată în calcul ar fi ca în locul legendarei arene de fotbal să se construiască un Centru pentru Agrement şi Sport.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS