Ion Prioteasa: „Stadionul Tineretului este o problemă care ne stă în gât“

Stadionul Tineretului din Craiova a ajuns o ruină în aşteptarea unei hotărâri de guvern salvatoare (Foto: Lucian Anghel)
Autori


Soarta stadionului Tineretului din Craiova depinde, de peste 15 ani, de modificarea unei hotărâri de guvern, care la vremea respectivă s-a dovedit incompletă (nu se preciza suprafața de teren preluată de Consiliul Judeţean Dolj). La rândul său, CJ Dolj nu a putut să-şi intabuleze dreptul de proprietate asupra întregului complex sportiv şi nu a putut face nimic pentru salvarea legendarei arene a fotbalului din Bănie. „Stadionul Tineretului este o problemă care ne stă în gât“, susţine preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, care speră ca până în vară să apară o hotărâre de guvern completă.

În vara anului trecut (17 iulie 2018), Gazeta de Sud prezenta, în articolul „Stadionul Tineretului, prins în ițele ministerelor“, situaţia arenei de legendă a fotbalului din Bănie, unde a evoluat Universitatea Craiova de la înfiinţare (1948) şi unde a obţinut promovarea în prima divizie (1964). Soarta acestui stadion, ajuns între timp o ruină, a depins în ultimii 15 ani de modificarea unei hotărâri de guvern (HG), care s-a dovedit incompletă de la început. Anul trecut se spera ca modificarea respectivă, care trebuia iniţiată de Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS), să ajungă pe ordinea de zi a unei şedinţe de guvern, iar Consiliul Judeţean (CJ) Dolj să intre, în sfârşit, în posesia întregului complex sportiv (în hotărârea de guvern dată în septembrie 2003 nu se preciza suprafața de teren preluată de CJ şi nici alte obiecte de inventar). Din vară şi până în prezent nu s-a schimbat însă mare lucru, iar textul cu modificarea se plimbă şi acum între ministere.

În urmă cu un an, Consiliul Judeţean Dolj aproba, în şedinţă ordinară, un proiect de hotărâre privind solicitarea modificării punctului 7 din anexa la HG nr. 1099/18.09.2003, chiar punctul cu pricina. „Proiectul de modificare a hotărârii de guvern din 2003 a fost depus de Consiliul Județean, în luna februarie (anul 2018 – n.r.), la Ministerul Dezvoltării și, urmând circuitul documentelor, el a ajuns la Ministerul Tineretului și Sportului, for care trebuie să fie inițiatorul acestei modificări. În prezent, proiectul se află în stadiul de primire a avizelor de către MTS de la alte trei ministere, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Finanțelor și Ministerul Justiției, pentru a întruni forma finală care să fie introdusă pe ordinea de zi a unei ședințe de guvern și astfel să fie operată modificarea necesară“, explica, în vara anului trecut, Cosmin Durle, administratorul public al județului Dolj.

„Încă nu ştim ce am putea face în locul stadionului Tineretului“

Ce s-a mai întâmplat de atunci şi până acum? Nu mare lucru. Potrivit administratorului public al Doljului, modificarea cu pricina ar fi tot la stadiul de obţinere a avizelor înainte de a ajunge pe masa guvernului. „MTS a înaintat materialul respectiv, am înţeles că s-a primit un acord de la Ministerul Dezvoltării, iar acum se aşteaptă după avizul Ministerului Finanțelor Publice, iar apoi după cel al Ministerului Justiției“, a precizat Cosmin Durle. „Stadionul Tineretului este o problemă care ne stă în gât. Am avea şi bani pentru el, dar suntem în continuare prinşi într-un proiect de hotărâre de guvern care a tot circulat între Ministerul de Finanţe, Ministerul Justiţiei şi Ministerul Dezvoltării şi nici acum nu este rezolvată problema. Ultima discuţie a fost că în prima parte a acestui an, stadionul ar putea să intre pe o hotărâre de guvern“, spunea, recent, şi preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.


Acesta nu ştie însă şi ce s-ar putea realiza pe locul legendarei arene, însă un lucru ar fi cert: nu va fi un teren de fotbal. „Încă nu ştim ce am putea face acolo şi suntem deschişi la orice propunere venită din partea craiovenilor. Nu o să mai fie teren de fotbal, pentru că sunt destule în zonă, s-au făcut şi terenurile din Lunca Jiului, dar vrem să fie ceva special, un complex sportiv sau social, cu terenuri de tenis, poate un patinoar, cu un parc pentru relaxare, ceva, ce îşi doresc oamenii. Aşteptăm propuneri“, a mai spus Prioteasa.

În ultimii ani, preşedintele CJ Dolj și-a tot exprimat intenția de a întreba craiovenii ce doresc în locul stadionului Tineretului. GdS a şi realizat, în februarie 2018, un mic sondaj printre cititori cu privire la noua destinație a complexului, iar ideile au fost variate: de la bazin olimpic, patinoar și terenuri de tenis acoperite ca în Australia și SUA, la proiecte imobiliare mixte cu birouri, parcuri, retail și entertainment ca în Timișoara sau complexuri sportive ca la Madrid.

Istoricul unei hotărâri de guvern fără efect

În septembrie 2003, printr-o hotărâre de guvern (HG nr. 1099/18.09.2003), Consiliul Judeţean Dolj intra în posesia stadionului de pe bulevardul Știrbei Vodă, însă textul actului normativ făcea referire doar la „stadion de fotbal cu două tribune“, fără a se menţiona vreo suprafaţă de teren, suprafață construită sau alte obiecte de inventar. Cum stadionul Tineretului avea în componenţă şi vestiare, case de bilete, terenuri de tenis betonate și cabine pentru rezerve, când CJ a încercat să-şi intabuleze dreptul de proprietate asupra întregului complex sportiv, cererea i-a fost respinsă de Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Dolj, pe motiv că în anexa la hotărârea de guvern imobilul este descris generic. Consiliul Judeţean a explicat că a preluat de la Clubul Sportiv Municipal Craiova bunurile care ţin de stadion, pe baza unei inventarieri faptice, dar ele nu au apărut descrise clar şi în hotărârea de guvern dată în 2003, iar de aici problema la care nu s-a găsit o rezolvare în cei 15 ani care au urmat acestei hotărâri.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 7 februarie 2019

Actualitate

» Analiză Frames: Piața imobiliară, cu două viteze în 2019
» Români arestați în Germania pentru prostitiție forțată de minori
» Donald Tusk, mesaj către Viorica Dăncilă: Poate că sunt de modă veche, dar este responsabilitatea judecătorilor şi nu a politicienilor să decidă cine este vinovat şi cine nu
» Sucul care curăță rinichii
» Pălinca românească face furori
» Leo Iorga, diagnosticat cu o boală cruntă. Campanie de strângere de fonduri iniţiată pentru cântăreţ
» ALERTĂ la Aeroportul Ciampino din Roma: A fost închis după ce au fost găsite trei bombe
» Angajații din Ministerul de Finanțe vor primi indemnizaţie de hrană lunară
» Google dezvăluie care sunt ameninţările online de care sperie cel mai mult românii şi cum le putem face faţă
» Câteva sute de automobile Dacia sunt rechemate pentru posibile defecţiuni. Ce modele sunt afectate
» Guvernul a publicat ordinea de zi a şedinţei de vineri. Proiectul de buget nu este trecut
» Un tânăr a murit după ce a adormit cu căştile de la telefonul conectat la priză, în urechi
» Lia Olguţa Vasilescu anunţă că îi face plângere penală pentru abuz în serviciu lui Klaus Iohannis
» Au fost reținute peste 800 de permise de conducere
» O turistă din Germania şi două fetiţe din Egipt au murit, în urma prăduşirii unei clădiri în Luxor
» Guvernul va sesiza Curtea Constiuțională în cazul refuzului lui Iohannis de numire a Olguței Vasilescu la Dezvoltare – surse
» DIICOT: Fondurile alocate în proiectul de buget nu permit desfăşurarea în condiţii optime a activităţii
» Trafic restricţionat pentru efectuarea de lucrări pe Autostrada Bucureşti – Piteşti
» Ultimii patru ani – cei mai călduroşi înregistraţi vreodată
» Din motive de securitate, Comisia Europeană a retras de pe piaţă un smartwatch pentru copii

Publireportaj

» Centrul Medical VITAPLUS Craiova – profesionalism şi servicii medicale de calitate

Dolj

» Avalanşă de salarii mărite şi lucrători „la negru“ în construcţii
» Extinderea Aeroportului Craiova, licitaţie de şase milioane de euro
» Unirea, comuna oamenilor tineri
» Întreruperi energie electrică de luni
» Teatrul Naţional „Marin Sorescu” organizează casting pentru un nou spectacol REACŢIE URBANĂ
» Restricţii de circulaţie pe mai multe străzi din Craiova, pe 10 februarie
» Craiovean, reţinut după ce a fost prins la volan băut şi fără permis
» Dolj: 66 de sancţiuni contravenţionale, aplicate ieri
» Dolj: Curtea de Apel Craiova a respins cererea Forumului Judecătorilor de sesizare a CJUE privind MCV
» Dolj: Trei tineri bănuiţi de furturi din locuinţe, reţinuţi

Gorj

» Simulări în vederea recalculării pensiilor
» Scandal la Secţia psihiatrie a Spitalului Judeţean
» Medicul care a refuzat să trateze o pacientă, la Comisia de Disciplină
» CEO, în căutare de bani pentru certificatele de CO2
» Gorj: DN 66, blocat pe un sens de un tir
» Gorj: O autoutilitară a ajuns pe calea ferată

Vâlcea

» Vâlcea: Tineri prinşi de poliţie după ce au furat bani dintr-o maşină

Sport

» Victorie cu CFR! Obligatoriu! (VIDEO)
» Baschetbaliştii nu au timp de respiro
» Fotbal / Perjă susţine Craiova în lupta pentru titlu (VIDEO)
» Vă vrem puternice, luptaţi! (VIDEO)

Bani & Afaceri

» Isărescu, despre intervenţia pe curs: Nu pot să neg că nu am intervenit, pentru că este prea evident
» Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară

Sanatate

» Cum scapi de atacul de panică
» INSP: 92 de persoane au murit din cauza gripei

Magazin

» Bancul zilei
» Reţeta de weekend – Prăjitură cu mac și brânză
» Începe Festivalul de Film de la Berlin
» Un bărbat a descoperit mumia fostei proprietare sub patul din apartamentul pe care l-a cumpărat

Top