10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDouă cule din Dolj, restaurate cu 500.000 de euro

Două cule din Dolj, restaurate cu 500.000 de euro

Două cule din Dolj vor fi restaurate cu 500.000 de euro, bani europeni.

Este vorba de Cula Cernăteștilor, din Cernătești, şi de Cula Izvoranu-Geblescu, din Brabova. Ce au însă în comun aceste două cule? Ambele vor fi restaurate de către o firmă din comuna Slătioara, judeţul Olt.

Președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a anunţat duminică, printr-un comunicat, că a fost semnat contractul de lucrări pentru consolidarea și restaurarea Culei Cernăteștilor.

Obiectivul face parte dintr-un proiect cu fonduri europene, în valoare totală de circa 500.000 de euro, în care mai intră şi Cula Izvoranu-Geblescu.

„Consiliul Județean Dolj s-a asociat cu autoritățile locale din comunele Cernătești și Brabova, într-o inițiativă ambițioasă prin care ne-am propus să repunem în valoare două obiective de patrimoniu emblematice pentru trecutul nostru, două edificii care datează din secolul al XVIII-lea și pentru care am reușit să obținem finanțare din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional. Vestea bună este că, în urmă cu câteva zile, a fost încheiat contractul pentru realizarea lucrărilor de consolidare și restaurare a Culei Cernăteștilor. Având în vedere că, luna trecută, a fost desemnat constructorul și pentru Cula Izvoranu-Geblescu, putem spune că aceste proiecte-pereche intră de acum în linie dreaptă“, a spus Ion Prioteasa.

Care este valoarea contractelor la cele două cule din Dolj

Preşedintele CJ Dolj a mai menţionat că este vorba două monumente istorice din categoria A.

În consecință, „toate intervențiile asupra lor trebuie tratate cu maximă atenție, pentru a fi păstrată autenticitatea, iar elementele care nu mai pot fi restaurate vor fi reconstituite întocmai cu cele originale“.

„Nouă, Consiliului Județean, ne revine responsabilitatea de a gestiona în mod direct o componentă esențială, care privește amenajarea acestor clădiri și promovarea lor, ca puncte de interes cultural și turistic. În acest sens, cu sprijinul specialiștilor noștri de la Muzeul Olteniei, instituția care administrează în prezent culele, ne vom preocupa de asigurarea dotărilor, achiziționând atât obiecte tradiționale de mobilier ori țesături, cât și mijloace moderne de prezentare a exponatelor, precum ghiduri audio sau echipamente de afișaj“, a precizat Ion Prioteasa.

Două cule din Dolj, restaurate cu 500.000 de euro. În imagine este Cula Izvoranu-Geblescu, din Brabova
Două cule din Dolj, restaurate cu 500.000 de euro. În imagine este Cula Izvoranu-Geblescu, din Brabova

Contractele de lucrări pentru restaurarea și consolidarea Culei Cernăteștilor și a Culei Izvoranu-Geblescu au fost încheiate de unitatea administrativ-teritorială (UAT) Comuna Cernătești, respectiv UAT Comuna Brabova cu societatea STEFA STEEL SOLUTIONS SRL.

Firma este din comuna Slătioara, judeţul Olt. Valoarea contractelor, potrivit CJ Dolj, este de 1.170.575,78 lei fără TVA, respectiv 1.426.900,33 lei fără TVA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS