12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMeşterii Populari revin la Craiova. Când va avea loc Târgul

Meşterii Populari revin la Craiova. Când va avea loc Târgul

Meşterii Populari revin la Craiova. O nouă ediţie a Târgului Meşterilor Populari (a 42-a) va reuni, în Bănie, aproximativ 60 de meşteri, din zone etnografice reprezentative din ţară.

Şi anume din Dolj, Olt, Gorj, Mehedinţi, Timiş, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Teleorman, Ilfov, Prahova, Hunedoara, Braşov, Sibiu, Cluj sau Bistriţa.

Informaţia apare într-o hotărâre a Consiliului Local votată zilele trecute. În şedinţă s-a aprobat alocarea de la bugetul local a sumei de 1.000 de lei pentru premiului „Cetatea Băniei”, care se acordă anual celui mai bun meşter popular participant.

În perioada 25-27 octombrie, în Piaţa „William Shakespeare”, meşteri olari, cioplitori în lemn, cojocari, ţesători, cusători, pielari, iconari, fierari, cofetari şi nu numai vor expune o diversitate de obiecte funcţionale sau estetice.

În cadrul expoziţiei cu vânzare se vor regăsi de la obiecte de ceramică, textile, împletituri, ţesături, coșuri, icoane, obiecte de mobilier. Dar și produse alimentare tradiționale – afumături, brânzeturi şi prăjituri sau produse apicole.

Meşterii Populari revin la Craiova

Un important punct de atracție îl vor reprezenta atelierele amenajate pentru demonstraţii meşteşugăreşti.

„Păstrarea şi promovarea tradițiilor implică responsabilitate ştiinţifică şi valorică în scopul transmiterii expresiilor meşteşugăreşti tradiţionale, autentice, în cadrul comunităţii locale”, se arată în proiectul de hotărâre.

Deschiderea Târgului va avea loc vineri, 25 octombrie, în Piaţa „William Shakespeare”. Expoziţia cu vânzare în aer liber va rămâne deschisă, de vineri până duminică, în intervalul orar 09.00 – 22.00.

Festivitatea de premiere va avea loc sâmbătă, 26 octombrie. Selecția va fi făcută de către un juriu specializat, format din șefii secțiilor etnografice de la muzeele din Oltenia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS