21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAutobuze Diesel Euro 6 produse de BMC, pe străzile din Bănie?

Autobuze Diesel Euro 6 produse de BMC, pe străzile din Bănie?

Autobuze Diesel Euro 6, produse de firma ilfoveană BMC Truck & Bus, ar putea apărea, în curând, pe traseele din Craiova. Informaţia a fost oferită, ieri, de primarul Mihail Genoiu, după şedinţa extraordinară a Consiliului Local. Aici s-au votat trei proiecte europene cu privire la transportul public în comun.

Autobuzele Diesel Euro 6 care fac obiectul unei achiziţii cu bani împrumutaţi de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) ar putea fi primele mijloace de transport noi care ajung în Craiova în ultimii ani.

Este vorba de circa 40 de astfel de autobuze, pentru care licitaţia a fost deja adjudecată, potrivit primarului Mihail Genoiu. 

Licitația pentru cele 40 de autobuze Euro 6 a fost finalizată și adjudecată. Câștigătorul a fost aprobat de către BERD și îl așteptăm să vină la Craiova, zilele viitoare, ca să discutăm modalitățile de livrare. Noi am prins în contract ca livrarea primelor zece autobuze să se facă de anul acesta. Bineînțeles, livrarea este corelată și cu modul de tragere a tranșelor din creditul acordat de BERD. Un organism din cadrul Ministerului de Finanțe stabilește, la nivelul fiecărui solicitant, suma cu care poate să se împrumute, în așa fel încât, la nivelul întregii țării, să nu se creeze un deficit mai mare de 3%. Și atunci noi avem un plafon. Am solicitat ca acest plafon, pentru anul 2019, să fie majorat, în ideea că vom lua mai multe autobuze. Un lucru cert este că anul acesta și anul viitor se va lua cea mai mare parte a acestor autobuze Diesel Euro 6, a precizat edilul Craiovei. 

Cine este firma care ar aduce autobuzele Diesel Euro 6

Mihail Genoiu a dezvăluit şi cine este câştigătorul licitaţiei: „BMC, o firmă turco-română, care produce autobuzele la noi în ţară“. Descrierii oferite de edil i se potriveşte firma ilfoveană BMC Truck & Bus, deţinută de trei cetăţeni turci.

Aceasta a început în 2014 procedurile pentru fabricarea şi omologarea la Registrul Auto Român a autobuzului propriu. Asta după ce anterior fusese doar distribuitor unic pentru producătorul turc BMC. Autobuzele sunt produse la Ciorogârla şi ar avea motor Mercedes. 

Autobuz Diesel Euro 6 produs de BMC
Autobuz Diesel Euro 6 produs de BMC

Firma BMC Truck & Bus a intrat în atenţia mass-media în februarie 2018. Atunci nu a putut participa la licitaţia pentru cele 400 de autobuze dorite de Primăria Bucureşti. Preţul oferit de BMC, pentru un autobuz de 12 metri, a fost atunci de 200.000 de euro.

Preţul mediu cu care s-a câştigat licitaţia de la Bucureşti, de către un consorţiu turc (Otokar Europe Sas – Otokar Otomotiv Ve Savunma Sanayi), a fost de 250.000 euro/autobuz. 

Autobuze Diesel Euro 6 şi la Ploieşti

Compania BMC Truck & Bus a furnizat însă autobuze altor municipii din ţară. Este vorba de autobuzele Eurobus Diamond, cu o lungime de 12 metri, podea joasă şi trei uşi de acces.

Autobuze Diesel Euro 6 produse de BMC
Autobuze Diesel Euro 6 produse de BMC

Recent, şi Ploieştiul a cumpărat autobuze de la firma ilfoveană. Este vorba de 50 de autobuze Diesel Euro 6, pentru care s-au plătit circa nouă milioane de euro. Craiova are la dispoziţie şapte milioane de euro pentru autobuze, din cele 15 milioane de euro împrumutate de la BERD.

Ceea ce afirma primarul Mihail Genoiu, referitor la modul de tragere a tranșelor din creditul de 15 milioane de euro acordat de BERD, se ştia de la bun început. În acordul de împrumut era menţionat felul în care va fi trasă această finanţare rambursabilă. Şi anume: 1.114.917 euro în 2019, 8.885.083 de euro în 2020 şi 5.000.000 de euro în 2021.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS