10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPeste 7.400 de profesori susţin examenul de definitivat

Peste 7.400 de profesori susţin examenul de definitivat

Peste 7.400 de candidați s-au înscris la examenul național de definitivat, care se desfășoară miercuri, 24 iulie, anunță Ministerul Educației. În Dolj, pentru acest examen s-au înscris 190 de candidaţi. Proba scrisă începe la ora 10.00, iar candidații trebuie să fie prezenți în centrele de examen până cel târziu la ora 8.45, în baza unui act de identitate sau pașaport valabil. Profesorii au la dispoziție patru ore pentru a rezolva subiectele de la definitivat.

Nota la examenul scris de definitivare are o pondere de 70% în calculul mediei finale, care trebuie să fie cel puțin 8 pentru promovarea examenului. Examenul de definitivat se va desfășura în 42 de centre de examen (câte unul în fiecare județ şi în municipiul Bucureşti). În Craiova, examenul de definitivat se va desfăşura la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“. În acest an, proba va fi susținută la 96 de discipline de examen.

Definitivatul este examenul în urma căruia profesorii depășesc statutul de debutant şi pot intra pe o rută de profesionalizare, dând examenele de gradul I și II.

Dintre cei 8.064 de candidați înscrişi la începutul anului şcolar, au fost admişi la proba scrisă de astăzi 7.482 de candidați care au îndeplinit cumulativ următoarele condiţii:

  • efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puțin un an;
  • calificativul pentru anul şcolar în curs „bine“ sau „foarte bine“;
  • media aritmetică a notelor obținute la cele două inspecții la clasă și la evaluarea portofoliului profesional – minimum 8, dar note nu mai mici de 7 la probele menționate anterior.

Disciplinele la care sunt cei mai mulţi candidaţi la definitivat

Conform Metodologiei-cadru de organizare şi desfăşurare a examenului naţional de definitivare în învăţământ, în vederea susținerii probei scrise, candidații vor avea acces în sălile de examen cel mai devreme la ora 8.00 şi cel mai târziu la ora 8.45, în baza unui act de identitate/pașaport valabil. După primirea subiectelor, durata de redactare a lucrărilor este de patru ore.
A fost înregistrat un număr mare de candidați înscriși pentru următoarele discipline/specializări:

  • limba română și literatură pentru copii/metodica activității instructiv-educative din învățământul preșcolar – învățământ preșcolar în limba română (2.079);
  • limba și literatura română și matematică/metodica predării acestora – învățământ primar în limba română (1.367);
  • educaţie fizică şi sport/specialitate și metodica predării acesteia (856);
  • limba și literatura engleză/specialitate și metodica predării acesteia (464);
  • limba și literatura română/specialitate și metodica predării acesteia (401).

Subiectele, precum şi baremele de evaluare sunt concepute de Centrul Național de Evaluare şi Examinare. Acestea vor fi afișate, după susținerea probei scrise, pe site-ul subiecte.edu.ro (ora 16.00) și la avizierele centrelor de examen.

Candidaţii trebuie să obţină minimum 8 la definitivat


Lucrările scrise vor fi evaluate în șase centre organizate la nivel național. Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale. Pentru promovarea examenului media trebuie să fie cel puțin 8.
Primele rezultate vor fi afişate în data de 31 iulie în centrele de examen şi pe definitivat.edu.ro.

Contestaţiile se depun la centrele de examen, conform calendarului aprobat, în zilele de 31 iulie, după afişarea rezultatelor, şi 1 august, până la ora 14.00. Rezultatele finale se afişează în centrele de examen şi pe site-ul anterior menţionat în data de 5 august 2019.
Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar.
Prin dobândirea definitivării în învățământ, cadrul didactic depășește stadiul de debutant şi poate intra pe o rută de profesionalizare, având dreptul de a deveni titular în sistemul de învățământ preuniversitar și de a participa ulterior la susținerea examenelor pentru obținerea gradelor didactice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS