9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDirectorul general al Avioane Craiova SA a demisionat

Directorul general al Avioane Craiova SA a demisionat

Societatea Avioane Craiova SA anunță printr-un comunicat transmis către Bursa de Valori București schimbări în conducerea societății Avioane Craiova. Potrivit documentului Directorul General al societății, Sandu Dragoș-George a fost revocat din funcție ca urmare a renunțării acestuia la mandat.

Totodată, a fost numit în funcția de Directorul General al societății, Drajneanu lon Cristian, ca urmare a Deciziei nr. 5/12.06.2019 a Consiliului de Administrativ al Avioane Craiova S.A. Acesta a fost numit în funcția de Director General al societății Avioane Craiova S.A., începând cu data de 12.06.2019, pentru o perioada de 1 an.

De unde ar fi pornit motivul demisiei

Se pare că Sandu Dragoș-George și-ar fi dat demisia în contextul problemelor cu firma israeliană specializată în avionică. Gazeta de Sud a scris, în exclusivitate despre aceste probleme apărute în interiorul Avioane Craiova SA.

GdS scria la vrea respectivă că „O companie israeliană specializată în avionică se „războieşte“ în instanţă cu MApN şi Avioane Craiova SA, după ce aceasta din urmă a selectat o firmă americană pentru a furniza echipamentele de avionică necesare modernizării aparatelor de zbor IAR 99 Şoim, din dotarea Ministerului Apărării Naţionale, astfel încât acestea să aibă cockpitul similar cu avioanele F-16 cu care s-a dotat armata. Elbit Systems este furnizorul tradiţional de echipamente pentru avioanele tip şcoală fabricate la Craiova. Reprezentanţii Avioane Craiova susţin că au selectat firma americană, în special datorită „caracteristicilor tehnice ale echipamentelor“.

Fostul director a plecat subit la Bucuresti

Potrivit liderului sindical de la Avioane Craiova, Victor Peța, fostul director Dragoș George Sandu ar fi invocat „motive personale” în cererea de încheiere a mandatului de director al companiei craiovene. Acesta ar fi părăsit Avioane Craiova și ar fi plecat încă de ieri la București, după decizia Consiliului de Administrație al Avioane Craiova.

Numele fostului director al Avioane Craiova, implicat în scandalul cu Elbyt Systems Israel

Avioane Craiova ar urma sa modernizeze în Bănie toate avioanele IAR 99 Soim aflate în dotarea Armatei Romane, astfel încât cârlig aparatelor de zbor sa devina similara cu cea a aparatelor F16. Valoarea contractului ar fi de 124 milioane de euro. Pentru a achiziționa echipamentele de a ionica, Avioane Craiova nu a organizat licitație, ci a făcut o selecție de oferte. Firma declarata câștigătoare a fost o companie din SUA, numita CMC Electronic Aurora LLC.


Numai ca, israelienii de la Elbit Systems, care ani de zile au fost colaboratorii fabricii de avioane de la Craiova au dat în judecata Ministerul Apărării și Avioane Craiova, contestând procedura prin care au fost selectați americanii de la CMC. GdS a scris în exclusivitate despre acest scandal, în ianuarie 2019. Citiți AICI articolul integral apărut în GdS.

Ulterior, israelienii au invocat faptul ca persoana care a fost până ieri director la Avioane Craiova ar fi avut legături cu CMC, de la care ar fi încasat o suma de bani, în urma cu câțiva ani. Potrivit celor spune de Victor Peța, fostul director și-ar fi susținut teza de doctorat la o universitate din SUA. Respectiva universitate avea printre parteneri și compania CMC Electronic Aurora LLC.

Procesul intentat de Elbit blochează contractul dintre Avioane Craiova și MApN

Astăzi a avut loc la Tribunalul Dolj încă un termen în procesul intentat de Elbit Systems companiei Avioane Craiova și Ministerului Apărării Naționale.
Victor Peța a confirmat, pentru GdS, că procesul blochează semnarea contractului-cadru între Avioane Craiova și MApN. Acest contract vizează modernizarea celor 20 de aparate IAR 99 Șoim. Contractul ar fi trebuit semnat încă de pe finalul anului trecut. Însă nici pana la aceasta data cele doua părți nu au ajuns la un numitor comun.

Noul director al Avioane Craiova, Ion Cristian Drajneanu, a ocupat funcția de șef Serviciu Comercial în cadrul fabricii craiovene.

Ramona Olaru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS