4.4 C
Craiova
vineri, 22 ianuarie, 2021
Știri de ultima oră Local Dolj De ce udă aspersoarele când plouă?

De ce udă aspersoarele când plouă?

Mai mulţi craioveni au sesizat GdS în legătură cu modul în care sunt udate spaţiile verzi, plantele şi arborii din oraş. Cu toţii se întrebau de ce sunt udate florile sau copacii, dacă afară plouă, sau de ce funcţionează aspersoarele pe timp de ploaie. Răspunsul a venit de la RAADPFL, regia care administrează domeniul public din Craiova.

De ce udă aspersoarele când plouă? Este întrebarea care şi-au pus-o mai mulţi craioveni, după ce au sesizat că angajaţii RAADPFL, regia din cadrul primăriei care administrează domeniul public din oraş, au obiceiul să ude florile şi copacii, deşi afară stă să plouă. Sau chiar pe timp de ploaie.

La fel stau lucrurile şi în cazul aspersoarelor montate pentru a iriga spaţiile verzi din Craiova, care pornesc şi udă nestingherit la „concurenţă“ cu aversele din ultima perioadă.

În spaţiul public au şi apărut câteva imagini sugestive în acest sens: cu flori udate cu cisterna, deşi afară ploua, sau cu aspersoare pornite pe timp de ploaie.

Este normal să se întâmple acest lucru? Directorul RAADPFL Craiova, Aurelia Filip, spune că da.

„Am văzut şi eu unele imagini de acest fel, dar să ştiţi că nu udă nimeni aşa de nebun, ca să irosim apa. Unde vedeţi o cisternă care udă florile, chiar dacă plouă, să fiţi sigur că acele flori doar ce au fost plantate şi au nevoie de apă. Eu o să dau tot timpul dispoziţie să fie udate, indiferent de vreme. La fel este şi în cazul arborilor plantaţi de noi pe acostament. Ei au nevoie de apă la rădăcină, iar câteodată o ploaie nu este suficientă, pentru că apa nu ajunge acolo unde trebuie. De aceea udăm strict rădăcina, turnăm apă în acele ronduri“, a precizat Aurelia Filip.

De ce udă aspersoarele când plouă

Legat de aspersoarele care pornesc pe timp de ploaie, directorul RAADPFL Craiova are o altă explicaţie. Acestea sunt setate să pornească la o anumită oră, iar dacă se întâmplă să plouă în acea perioadă ele trebuie oprite prin comandă manuală.

Problema ar fi că sunt foarte multe zone verzi în oraş care sunt udate cu ajutorul aspersoarelor, iar angajaţii regiei nu pot ajunge simultan la ele pentru a le opri.

„Sunt aspersoare în Parcul Romanescu, în Grădina Botanică, la Pedagogic, deasupra parcării subterane de la teatru, pe strada Râului, pe Calea Bucureşti, Calea Severinului, în Craioviţa Nouă, pe bulevardul Ştirbei Vodă sau Ilie Balaci, cum îi spune acum. Sunt foarte multe zone şi vă daţi seama că nu poţi ajuge fizic la toate să le opreşti“, a explicat Aurelia Filip.

Primăria Craiova a plătit, anul trecut, aproape un milion de lei pentru a achiziționa un sistem de irigat cu aspersoare pop-up, cu montaj inclus. Sistemul era destinat spațiilor verzi de pe strada Râului (zona mediană), părculețului de la Pedagogic și spaţiilor de pe Calea Severinului, sectorul cuprins între intersecția cu strada Maria Tănase și bulevardul Tineretului (zona mediană).

Firma care s-a ocupat de livrarea şi montarea acestor aspersoare a fost Oltenia Garden SRL. Valoarea totală a contractelor a fost de 813.890 de lei, fără TVA, adică 968.529 de lei cu TVA, din care cei mai mulți bani s-au plătit pentru introducerea sistemului de aspersoare pe stațiul verde de pe strada Râului: 651.087 lei (fără TVA).

Aspersoarele de pe Râului udă şi pista de biciclete

Aspersoarele de pe Râului au creat şi ceva probleme, pentru că în momentul în care funcţionau udau nu doar spaţiul verde, ci şi pista pentru biciclete. Un cititor GdS a semnalat acest aspect la vremea respectivă, lucru constatat apoi și la fața locului, de comisia de recepție a lucrărilor.

Aspersoarele montate pentru a uda spaţiul verde de pe strada Râului, în perioada în care erau probate
Aspersoarele montate pentru a uda spaţiul verde de pe strada Râului, în perioada în care erau probate
De ce udă aspersoarele când plouă

Până la urmă, primăria a găsit soluţia pentru a rezolva problema cu bicicliștii: aspersoarele cu pricina să funcționeze doar noaptea.

„Acele aspersoare de pe marginea drumului au raza lor de acțiune și dacă nu erau puse acolo nu s-ar fi udat tot spațiul verde. Am observat că udă și pista de biciclete, așa că, pentru a nu crea probleme bicicliștilor, ele vor fi puse în funcțiune noaptea”, susţineau atunci reprezentanţii municipalităţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

37.840 de români s-au vaccinat în ultimele 24 de...

37.840 de persoane au fost vaccinate în România în...

ȘTIRI GdS

Craiova: „5 Steps to U.S. Study” la Biblioteca Aman

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, prin American Corner Craiova, găzduiește miercuri, 27 ianuarie 2021, la ora 14:00, conferința națională „Exploring U.S. Higher Education:...
00:01:02

Craiova: Reținuți pentru furt calificat. Prejudiciul este de 475.000...

Reţinuţi de poliţişti pentru pentru comiterea infracţiunii de furt calificat, prejudiciul cauzat fiind de aproximativ de 475.000 de lei. Poliţişti din cadrul Secției 3 Craiova...

Craiova: Reținut după mai multe furturi. Unul a fost...

Reţinut de poliţişti după ce ar fi comis mai multe infracţiuni de furt, una dintre acestea fiind din incinta oficiului poștal. Poliţişti din cadrul Secției...

Restricții de circulație în centrul Craiovei

Primăria Municipiului Craiova a anunţat închiderea circulaţiei rutiere pe mai multe sectoare de drum, în vederea desfăşurării ceremonialului militar dedicat celebrării Zilei Unirii Principatelor...

Dolj: Prinsă cu țigări de contrabandă

Jandarmii doljeni au depistat, ieri, în zona Autogării Nord, din Craiova, o femeie care deţinea mai multe pachete de ţigări, fără marcaj fiscal legal,...

Alte 69 de cazuri noi de COVID-19 în Dolj

Prefectura Dolj a anunțat că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate alte 69 de cazuri noi de COVID-19, la 425 de teste...