11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSistem de irigat pista de biciclete, pe strada Râului

Sistem de irigat pista de biciclete, pe strada Râului

Aspersoarele montate pe strada Râului pentru a uda spațiul verde stropesc și pista de biciclete (FOTO: cititor GdS)

Primăria Craiova a plătit aproape un milion de lei pentru a achiziționa un sistem de irigat cu aspersoare pop-up, cu montaj inclus, pentru a uda spațiile verzi existente pe strada Râului (zona mediană), în părculețul de la Pedagogic și pe Calea Severinului, în sectorul cuprins între intersecția cu strada Maria Tănase și bulevardul Tineretului (zona mediană). Licitația a demarat anul trecut și a fost atribuită în luna decembrie firmei care a venit cu prețul cel mai scăzut. Potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), primăria a împărțit achiziția în trei loturi, pentru fiecare existând un contract separat, cu sume diferite, în funcție de suprafața verde care trebuia irigată.
Toate cele trei contracte au fost adjudecate de aceeași firmă, Oltenia Garden SRL, care a avut apoi două luni la dispoziție să finalizeze lucrările, conform anunțului din SEAP. Valoarea totală a contractelor a fost de 813.890 de lei, fără TVA, adică 968.529 de lei, din care cei mai mulți bani au fost plătiți pentru introducerea sistemului de aspersoare pe stațiul verde care separă sensurile de mers de pe strada Râului. Pentru o suprafață verde de circa 43.900 de metri pătrați, valoarea estimată a contractului a fost de 658.500 de lei (fără TVA), oferta câștigătoare fiind de 651.087de lei (fără TVA). Pentru celelalte două loturi de lucrări, primăria a estimat un cost de 112.500 de lei (fără TVA) pentru sistemul de irigat din Părculețului Pedagogic (7.500 mp) și de 54.000 de lei (fără TVA) pentru zona verde de pe Calea Severinului (3.600 mp), ofertele câștigătoare fiind de 109.676,74 lei (fără TVA), respectiv 53.125,20 lei (fără TVA).

Soluția găsită pentru a nu stropi bicicliștii: „Udăm noaptea“

Grosul lucrărilor a fost pe Râului, unde s-au introdus aspersoare atât pe mijlocul zonei verzi, cât și în marginea acesteia, în spațiul dintre bordura străzii și pista de biciclete. O pistă prevăzută în proiectul european de modernizare a străzii Râului tocmai pentru a veni în sprijinul bicicliștilor, care și așa nu prea au în Craiova zone speciale pentru a circula. Numai că bicicliștii vor avea de acum înainte parte de surprize când vor trece pe aici. Cel puțin dacă se vor nimeri în aceeași perioadă în care se va uda spațiul verde, pentru că vor circula printre jeturile de apă lansate de aspersoare. Acestea au fost puse în funcțiune săptămâna trecută, când a demarat recepția la finalizarea lucrărilor, iar ținta lor s-a dovedit nu doar spațiul verde, ci și pista de biciclete.
Un cititor GdS ne-a semnalat acest aspect, trimițându-ne câteva imagini cu pista plină de apă după probele de irigat făcute. Lucru constatat și la fața locului, în aceeași perioadă în care comisia de recepție se afla în teren pentru a-și da girul în privința lucrărilor. Aspersoarele montate la marginea străzii nu udă doar iarba, ci și pista, și nu pot fi redirecționate. Se va recepționa o astfel de lucrare? Directorul RAADPFL Craiova, regia care va prelua acest sistem de irigații după recepție, a precizat că va urmări doar funcționalitatea aspersoarelor. „Nu noi ne-am ocupat de licitație, nu noi facem recepția. Pe mine mă va interesa, după preluare, ca aceste aspersoare să funcționeze. Atât și nimic mai mult“, a spus Aurelia Filip.
La rândul lor, repre-zentanții Primăriei Craiova au precizat că achiziționarea unui astfel de sistem de irigat este foarte util pentru spațiile verzi respective, care nu vor mai risca să se usuce, și au oferit și soluția pentru a rezolva problema cu bicicliștii care vor circula pe pista de pe strada Râului: aspersoarele cu pricina vor funcționa doar noaptea. „Acele aspersoare de pe margine au raza lor de acțiune și dacă nu erau puse acolo nu s-ar fi udat tot spațiul verde. Am observat că udă și pista de biciclete, așa că, pentru a nu crea probleme bicicliștilor, ele vor fi puse în funcțiune noaptea“, au spus aceștia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS