Ministrul Finanţelor, la Craiova, despre amnistie: “ANAF nu emite la timp deciziile de impunere”Teodorovici a anunţat că cei care au apucat să plătească la Fisc contribuţia la sănătate trecută în deciziile de impunere care se anulează îşi vor primi banii înapoi.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat, marţi, la Craiova, legat de faptul că vor fi amnistiate datoriile la contribuţia la asigurări de sănătate, trecută pe deciziile de impunere primite recent de sute de mii de români, pentru că au apărut mai multe lucruri “incorecte” legate de acele decizii. Ministrul a recunoscut că ANAF nu a trimis la timp deciziile de impunere (persoanele au primit în 2019 decizii prin care erau informate că au de plată sume din 2015) şi că reţinerea unor sume sub forma contribuţiei la sănătate mai mari decât venitul realizat este “un lucru incorect”. În şedinta de Guvern de astăzi se află pe ordinea de zi propunerea de amnistiere a debitelor reprezentând contribuţia la sănătate calculată la nivelul salriului minim (în 2015 salariul minim a fost de 1.050 de lei) pentru toţi cei care au avut venituri mai mici sau egale cu salariul minim.

“Vizavi de acest proiect privind amnistia fiscală, care va fi astăzi în discuţie la Guvern, este o abordare corectă. Şi am să vă răspund aici în calitate de ministru de Finanţe, că sunt ani de zile ANAF nu emite la timp deciziile de impunere. Oamenii se trezesc cu astfel de decizii, iar obligaţia de plată este imediată sau în câteva zile, ceea ce iar nu este corect. Mai mult, este o altă situaţie incorectă. Sunt oameni care probabil că nu au venituri şi aveau de plătit pentru contribuţiile la sănătate sume mai mari decât acele venituri, ceea ce iarăşi nu este un lucru corect. Şi pentru o astfel de situaţie se decide o astfel de amnistie care s-a mai făcut şi anii trecuţi, dar aceasta este una şi mai mare, să spunem, ca şi impact”, a spus Teodorovici.

Ministrul de Finanţe a mai declarat că toţi cei care au apucat să achite sumele datorate drept contribuţia la sănătate îşi vor primi banii înapoi. Dacă cei care au plătit vor să îşi compenseze sumele cu alte obligaţii fiscale atunci aşa se va întâmpla, iar dacă oamenii îşicer banii înapoi, ANAF este obligată să le returneze banii.


Circa 600.000 de români au primit decizii de impunere pentru plata contribuţiei la sănătate de 348 de lei aferentă pertioadei iulie-decembrie 2015, chiar dacă persoanele respective au avut venituri mult mai mici decât contribuţia datorată.

GdS a scris în repetate rânduri, ca urmare a sesizărilor făcute de craioveni la redacţie, că mai multe persoane care au avut venituri în afara salariului (de regulă, venituri din dobânzi bancare) în sume de 24, 48, 50 de lei datorează 348 de lei la stat. De asemenea, printre cei care au acuzat discriminare fiscală în ţară se numără şi doljeni care lucrează de ani buni în străinătate cu contracte de muncă în regulă şi datorează în acele state contribuţia la sănătate, iar conform convenţiilor de evitare a dublei impuneri, acele persoane nu mai datorează în ţară contribuţia la sănătate.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a fost prezent marţi la Craiova pentru semnarea contractului pe Master Planul de Apă şi Apă Uzată, din judeţul Dolj, un proiect pe fonduri europene, în valoare de 445 de milioane de euro.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 25 mai 2019

Actualitate

» Alegeri europarlamentare. Câți bani au cheltuit partidele pentru publicitatea pe Facebook
» Românii din Diaspora se solidarizează, înaintea alegerilor: Șoferi voluntari vor să-i ajute pe cei care nu au cum să ajungă la secția de votare
» Numărul total de alegători așteptați duminică la vot este de 18.968.840 de persoane
» Iranul amenință din nou SUA. Oficial militar: “Putem scufunda navele de război americane”
» Cum și-au scos unii primari comunele din noroaie, cu fonduri europene
» Dambovita: DN 72 Târgovişte-Ploieşti, blocat dupa ce o cisterna s-a rasturnat
» Vaslui: O ambulanta s-a impotmolit in noroi. Pacientul a decedat
» Dolj: Scandal cu iz electoral la Secu
» Directia pentru Evidenta Persoanelor Craiova elibereaza sambata si duminica acte de identitate
» Vulcanul Agung din Indonezia a erupt din nou. Mai multe zboruri, anulate
» Cartoful dulce câştigă teren în patria lubenitelor de la Dăbuleni
» După şapte ani de lucrări: Ştrand nefuncţional, deşi a fost inaugurat inainte de europarlamentare
» Bugetul alocat Programului Rabla pentru electrocasnice, epuizat in prima zi. Au “topit” 40 de milioane de lei
» Situaţie paradoxală într-un spital din România: Secţie de terapie intensivă, nefolosită de cinci ani, deşi a fost complet modernizată
» ALERTĂ ANM: Ploi torenţiale, descărcări electrice, vijelii şi grindină. Care sunt zonele afectate
» Statele Unite: Un judecator blocheaza finantarea pentru zidul lui Trump
» DNA: 59 de inculpati au fost condamnati in aprilie pentru coruptie
» Cum poti vota la alegerile europarlamentare si la Referendum
» Europarlamentare 2019: Sambata sunt alegeri in Malta, Letonia si Slovacia

Dolj

» Craiova: Absolvenţi de acum 60 de ani, în băncile de la Colegiul “Carol I”
» Arie nouă de lucru la Urgenţa SJU Craiova
» Craiova: Strada Arieş se închide pentru reparaţii, timp de trei nopţi
» Craiova: Se închid mai multe străzi, duminică seara, pentru preluarea buletinelor de vot
» Nu călca iarba, plimbă pisica în lesă – reguli în parcurile Craiovei
» Dotări care salvează vieţi la Spitalul „Filantropia“ (Galerie Foto)
» Ghinion. Nu au început lucrările la drumul expres, ci la drumul tehnologic

Sport

» Fotbal / FC Viitorul a câştigat Cupa României și i-a deschis drumul Craiovei în Liga Europei

Top