Acasă Local Dolj O tânără craioveancă reprezintă România la olimpiada caselor solare, în Dubai

O tânără craioveancă reprezintă România la olimpiada caselor solare, în Dubai

-

Oana Dumitru, o tânără din oraşul Craiova, face parte din echipa EFdeN, reprezentanta României la Solar Decathlon, cea mai importantă competiție internațională de case solare ce are loc în această perioadă în Dubai. România concurează alături de alte 14 echipe din 11 ţări şi 4 continente, printre care se numără Olanda, SUA, Australia şi ţări din Orientul Mijlociu.

Competiţia presupune proiectarea şi construirea unor case solare, inteligente şi prietenoase cu mediul care să se adapteze condiţiilor climatice din Orientul Mijlociu. Ediţia de anul acesta se desfăşoară în perioada 29 octombrie – 29 noiembrie, în Dubai, toate cele 15 case putând fi vizitate de cei interesați până pe 29 noiembrie.
Absolventă a Colegiului Național „Frații Buzești” Craiova, profilul Matematică – Informatică, Oana vorbeşte cu emoţie despre formarea ei din timpul liceului şi mândria de a reprezenta ţara şi judeţul Dolj.

„Sunt mândră să reprezint județul Dolj, dar mai mândră să reprezint România, pentru că într-o echipă cu 30 de oameni din toate colțurile țării, diferențele nu se mai simt, suntem toți la fel, avem același scop și asta ne unește.”
„Încearcă și învață cât mai multe lucruri diferite și orice ar fi, nu-ți pierde entuziasmul. Fericirea ta depinde de tine și poți oricând să schimbi ceea ce ești și să devii mai bun“, le recomandă Oana liceenilor din județul ei.

Oana are 23 de ani, este acum studentă la Facultatea de Inginerie a Instalațiilor din cadrul Universităţii Tehnice de Construcții București, iar în echipă este coordonatorul departamentului de Comunicare.
„EFdeN reprezintă nu doar o rampă de lansare către carieră, ci și o familie, locul în care am învățat ce înseamnă profesionalismul, prietenia, responsabilitatea, altruismul, sacrificiile și motivația.”, spune tânăra despre experienţa în proiect.

 

În doar 14 zile, echipa EFdeN, formată din 33 de studenți de la 4 universități, a asamblat prototipul EFdeN Signature în Dubai, fiind printre primele echipe care au finalizat casa în etapa premergătoare competiţiei.

În perioada 18 – 28 noiembrie, cele 15 echipe finaliste vor concura în probele monitorizate şi jurizate. Probele monitorizate reprezintă 40% din punctajul final al competiţiei şi presupun testarea casei din punct de vedere al eficienţei energetice, condiţiilor de confort şi funcţionalității, în timp ce probele jurizate reprezintă susţinerea şi argumentarea proiectului în faţa unui juriu internaţional format din specialişti din fiecare domeniu. De asemenea, casele pot fi vizitate zilnic, pe situl competiţiei, prin înregistrare pe website-ul competiției.


Echipa EFdeN a lansat campania Susţine Inovaţia Românească, pentru susținerea membrilor echipei pe durata competiției, în Dubai. Cei dornici să susțină inovația pot afla mai multe detalii despre campanie pe website-ul EFdeN.


Solar Decathlon este cea mai importantă competiție de locuințe sustenabile din lume și a luat naștere în 2002 în Statele Unite ale Americii. În 2012, echipa PRISPA a fost prima echipă din România calificată la Solar Decathlon (ediția Madrid), iar în 2014 echipa EFdeN a participat la ediția Versailles. Casa participantă la ediția din 2014 este acum Centru de Cercetare a Condițiilor de Confort, în București. Până în prezent, echipa EFdeN a câștigat peste 30 de premii naționale și internaționale, la Solar Decathlon și alte competiții.

 

 

EFdeN este singurul ONG din România care dezvoltă locuințe solare cu scop educațional și de cercetare, alături de produse sustenabile și module educaționale atât pentru studenți, specialiști, cât și pentru publicul larg. Proiectul de voluntariat funcționează pe bază de parteneriate strategice și sponsorizări

 

Membrii echipei sunt studenți de la Universitatea Tehnică de Construcții București, Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, Universitatea Politehnică București și Universitatea București. Mai multe informaţii despre proiect puteţi găsi pe website-ul www.efden.org şi pe paginile de social media EFdeN, Facebook şi Instagram.

ȘTIRI VIDEO GdS