10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPoeți cehi, în recital la Tradem

Poeți cehi, în recital la Tradem

Casa de Cultură „Traian Demetrescu” organizează sâmbătă, 5 noiembrie 2016, ora 17.00, în cadrul Săptămânii TRADEM, un recital poetic susținut de doi reprezentanți importanți ai peisajului liric contemporan din Cehia: Petr Hruška și Radek Fridrich. Cei doi vor fi însoțiți la întâlnirea din Salonul Medieval al instituției de traducătorul Mircea Dan Duță și de Peter Sragher – președintele Filialei București – Traduceri Literare a Uniunii Scriitorilor din România.

Petr Hruška (n. Ostrava, 1964) este unul dintre cei mai apreciaţi şi mai cunoscuţi poeţi cehi contemporani şi o prezenţă activă în viaţa literară cehă, slovacă şi internaţională. Şi-a luat diploma universitară la Ostrava, în specialităţile Limba şi Literatura Cehă şi Studii Literare și lucrează în prezent la Institutul Pentru Literatură Cehă al Academiei de Știinţe din Brno. De asemenea, predă literatură la Universitatea Masaryk din acelaşi oraş. Face parte din Consiliul Editorial al revistei lunare de literatură Host, iar poeziile sale au fost traduse în germană, slovenă, slovacă, flamandă, română şi polonă.

Radek Fridrich (n. Děčín, Boemia de Nord, 1968) este poet și profesor la Şcoala Medie Sanitară din oraşul natal. A absolvit Boemistica şi Germanistica la Universitatea Jan Evangelista Purkyně din oraşul Ústínad Labem, unde, după absolvire a rămas să predea ca lector universitar. În afară de literatură, este interesat de jurnalistică, de artele vizuale şi de culegerea folclorului de la granița ceho-germană. În 2012 i s-a decernat prestigiosul premiu literar Magnesia Litera pentru Cea mai bună carte de poezie din anul 2011.

Petr Hruška și Radek Fridrich au apărut în două antologii de poezie cehă contemporană publicate în România: „Întunericul din camera copiilor” – edituraTracusArte, București, 2015 și „Luxfere” – editura Universității din București, 2016, ediții coordonate și traduse de Mircea Dan Duță.

Recitalul poetic este organizat cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la nașterea scriitorului Traian Demetrescu, în parteneriat cu Filiala București – Traduceri Literare a Uniunii Scriitorilor din România, cu sprijinul Ministerului Ceh al Culturii.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS