17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova: În spatele gratiilor pentru înşelăciune prin metoda "Accidentul"

Craiova: În spatele gratiilor pentru înşelăciune prin metoda „Accidentul”

Polițiștii craioveni au reținut o tânără bănuită de comiterea mai multor infracțiuni de înșelăciune prin metoda ”accidentul”.

Polițiștii craioveni din cadrul Secției 3 au descins, ieri, în baza autorizațiilor de percheziții emise de magistrați, și cu sprijinul polițiștilor din cadrul IPJ Argeș – Serviciul de Investigații Criminale și Penitenciarul Colibași în trei locații din județul Argeș, mai exact o percheziție s-a desfășurat la Penitenciarul Colibași, o alta la Spitalul Penitenciar Colibași, iar a treia în municipiul Pitești.

În urma activităţilor specifice de investigare şi cercetare desfăşurate de polițiștii craioveni au fost identificaţi D. Cosmin, de 31 de ani, din Bucureşti, în prezent deţinut în Penitenciarul Colibaşi, Ţ. Gabriel, de 32 de ani, din comuna Melineşti, județul Dolj, în prezent deţinut în Spitalul Penitenciar Colibaşi şi B. Ramona, de 20 de ani, municipiul Piteşti.

Din investigațiile polițiștilor, în sarcina celor trei suspecți, s-a reţinut săvârşirea a trei infracţiuni de înşelăciune şi complicitate la înşelăciune, prin metoda „accidentul„, fapte comise în dauna unor bătrâni, cu vârste cuprinse între 77 şi 86 de ani,, toţi din Craiova, în perioada 31.12.2015-03.01.2016, cu sume de 12.000, 27.000, respectiv 40.000 de lei.
B. Ramona a fost reţinută, pe bază de ordonanţă de reținere pentru 24 de ore, fiind introdusă în Centrul de Reținere și Arest Preventiv Dolj.

Polițiștii craioveni continuă investigațiile în vederea documentării întregii activități infracționale, în urma perchezițiilor fiind ridicate mai multe înscrisuri, cartele telefonice, dar și telefoane mobile folosite la comiterea faptelor.

Victimele acestui tip de infracțiuni sunt înclinate să reacționeze mai mult emoțional și mai puțin rațional la stimuli cu conținut afectiv (femei, pensionari)
În fapt, întreaga tehnică de persuasiune prin care se realizează infracțiunea de înșelăciune prin intermediul telefonului se bazează pe controlul emoțional al victimei, „legenda” prin care aceasta este contactată, dublată de jocul de rol mai mult sau mai puțin convingător al făptuitorului, având menirea de a bloca partea vătămată din punct de vedere intelectual cu scopul de a o manipula comportamental în sensul dorit de infractor.
Înşelăciunea se realizează relativ simplu şi nu necesită o documentare prea riguroasă din partea infractorilor. De obicei se folosesc detalii pe care însăşi victima le furnizează. Sunt vizaţi părinţii mai în vârstă , cu copii plecaţi în străinătate sau care nu mai locuiesc cu ei.
Ca motive sunt folosite scenarii conform cărora fiul a fost implicat într-un accident rutier grav şi trebuie să plătească bani victimei, avocatului, procurorului care în schimbul banilor să-i asigure scăparea.
Sub impactul evenimentului şi considerând în mod eronat că orice lucru poate fi realizat cu bani, victimele acceptă să transfere sume de bani în conturi, sau către persoane necunoscute, fără a mai verifica în vreun fel veridicitatea celor sesizate.

Primul sfat al poliţiştilor pentru a evita o astfel de înşelăciune este să verificaţi dacă ruda respectivă este rănită sau a avut un accident, dându-i un telefon. Trebuie reţinut că nici Poliţia, nici Parchetul, nu reţin telefoanele mobile ale celor implicaţi într-un accident rutier. De asemenea, cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla ruda şi sunaţi pentru confirmare acolo.
În cazul în care sunteţi sunaţi de astfel de persoane şi nu reuşiţi să aflaţi dacă informaţiile sunt corecte, să solicitaţi o întâlnire directă pentru a le da banii şi să sunaţi în acelaşi timp la 112, cerând ajutorul Poliţiei.
Pentru a împiedica „documentarea” hoţilor despre familia dumneavoastră, Poliţia recomandă să fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător: „Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră şi să afle detalii despre familie sau vecini.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS