17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova: Deţinuţii plantează pomi la Işalniţa

Craiova: Deţinuţii plantează pomi la Işalniţa

Asociaţia MaiMultVerde, Penitenciarul Craiova, Penitenciarul pentru Minori şi Tineri (Centrul de Detenție Craiova) şi Primăria Işalniţa au anunțat încheierea proiectului ”Eco-voluntariat în penitenciare” și rezultatele acestuia în cadrul unei conferinţe organizate în Penitenciarul Craiova. La conferinţă au participat Andreea Hoefer, managerul proiectului în cadrul Asociaţiei MaiMultVerde, Raluca Țîrcă, director adjunct intervenție psihosocială și Marin Calotă, director adjunct siguranța deținerii și regim penitenciar de la Penitenciarul Craiova.

Proiectul ”Eco-voluntariat în penitenciare” s-a desfășurat în Craiova, în perioada august 2014 – octombrie 2015 în parteneriat cu Federația VOLUM, Penitenciarul Craiova, Penitenciarul pentru Minori și Tineri și Primăria Ișalnița. Parteneriatul și-a propus să încurajeze activitățile de voluntariat de mediu în folosul comunității, oferind persoanelor private de libertate din cele două penitenciare partenere și locuitorilor Craiovei ocazii concrete de a face voluntariat, atât în interiorul penitenciarelor, cât și în spațiul public, în scopul facilitării dialogului și cooperării între membrii comunității și persoanele private de libertate.

Astfel, 100 de voluntari din rândul persoane private de libertate, alături de 20 de voluntari din comunitatea locală și 20 de angajați ai penitenciarelor partenere au participat la 5 programe de voluntariat de mediu în închisoare. Programele au constat în 10 sesiuni de instruire menite să-i ajute să dobândească informații și cunoștințe care au legătură cu zona rurală de proveniență și meseriile agricole, fapt care le dă o șansă nouă de calificare, integrare și reducere a  handicapului social al acestora.

Prin programul Management forestier, voluntarii au valorificat o parte din resursele de care dispune Penitenciarul Craiova, înființând un teren pentru mini-fotbal, o zonă de recreere și o pepinieră de care vor beneficia 1560 de persoane private de libertate și 600 de angajați ai penitenciarelor. Programul s-a încheiat printr-un meci de fotbal demonstrativ între echipele celor 2 penitenciare partenere, meci care a avut loc în 16 octombrie 2015.

Proiectul se încheie sâmbătă, 31 octombrie, printr-o acțiune de plantare care marchează finalul acestui proiect și se înscrie într-un cadru mai larg, fiind un eveniment prin care partenerii doresc să arate comunității locale și instituțiilor publice din Craiova că, dacă există ocazia, persoanele private de libertate se pot implica în activități de voluntariat nu numai în închisoare, ci și în spațiul public, fiind o resursă importantă pentru rezolvarea anumitor probleme ale comunității. Acțiunea a început în 29 octombrie, iar în cele trei zile de plantare, 200 de persoane private de libertate și 100 de voluntari din Craiova urmează să planteze 17.000 de puieți pe o suprafață de 3 ha oferită de Primăria Ișalnița.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS