19.8 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimăria Craiova face primul pas în construirea unei sere tropicale în Grădina Botanică.Olguța Vasilescu renunță să mai aducă și păsări exotice

Primăria Craiova face primul pas în construirea unei sere tropicale în Grădina Botanică.Olguța Vasilescu renunță să mai aducă și păsări exotice

Primăria Craiova mai face încă un pas spre realizarea unui proiect care scoate din bugetul local suma de 10.191.124,64 lei cu TVA. Este vorba despre construirea unei sere tropicale în Grădina Botanică.

Încă de la prezentarea bugetului orașului, pentru anul 2024, din bugetul total consolidat în valoare de 352 de milioane de euro (1.76 miliarde de lei), autoritățile locale își propuseseră să plătească 100.000 de lei pentru construirea acestei sere tropicale, în Bănie. Grădina Botanică ar urma să fie locația aleasă pentru noua investiție și nu va avea nicio legătură cu sera care deja este construită acolo. La acest moment s-a realizat un SF pe care consilierii locali ar urma să-l voteze în ședința de azi.

“Se aprobă Studiul de Fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Construire clădire tip seră tropicală – Grădina Botanică”, varianta 1, astfel: Valoarea totală (inclusiv TVA) 10.191.124,64 lei Din care construcţii montaj (C+M) (inclusiv TVA) 5.815.224,53 lei”, se spune în proiectul de hotărâre.

Unde va fi sera

Viitoarea seră se va amplasa pe fostul teren de sport situat în Gradina Botanică care la momentul de față este dezafectat. “Obiectivul proiectului îl constituie realizarea unui clădiri cu scopul de a a aduce un plus de valoare parcului public existent din punct de vedere al calității și valorii elementelor de floră, în vederea facilita si creării spațiilor propice relaxării pentru vizitatorii Grădinii Botanice ”Alexandru Buia„ din Craiova.

Primăria Craiova își propusese să aducă aici vegetație tropicală, dar și păsări exotice. La momentul prezentării inițiale a acestui proiect, primarul Craiovei spunea:

Ceea ce vedeți în acest SF este proiectul unei sere tropicale și nu este sera care aparține Universității din Craiova și care este deja construită. Aceasta se va construi pe un teren care la ora actuală este asfaltat, în partea dinspre blocuri. Urmează să fie acoperit de această seră tropicală, unde, înăuntru, va putea exista o cafenea. Pe lângă plantele tropicale vor fi și foarte multe păsări exotice. Va fi, de asemenea, un nou loc de promenadă pentru craioveni”, a spus primarul Lia Olguța Vasilescu.

Floră tropicală

Aici vor fi aduse plante din toate colțurile lumii, cel puți așa se spune în proiect, din Asia și Australia, din America Centrală și de Suddar și din Africa. „Sunt propuse în total 46 de specii de plante, clasificate în funcție de etajele de vegetație și de forma de creștere a plantelor, după cum urmează: palmieri (peste 2-3 m înălțime), palmieri/arbuști (1-2 m înălțime), liane (cu lungime variabilă – 1-3 m), palmieri și plante perene de talie mică (sub 1 m înălțime) precum și coperitori de sol (sub 0,5 m înălțime)”, se mai spune în proiect.De remarcat, este faptul că Primăria Craiova a renunțat la păsările exotice.

„Prin urmare, din punct de vedere tehnic și economic, soluția 1 este mult mai avantajoasă pentru beneficiar, achizitionarea de păsări, insecte/fluturi și sistemul constructiv din cadre de beton armat ar crește semnificativ bugetul proiectului, precum și costurile ulterioare de operare și exploatare. Valoarea de investiție pentru scenariul 1 este de 8.572.942,99 lei fără TVA, iar pentru scenariul 2 este de 9.085.867,58 lei fără TVA”, se spune în proiectul de HCL, cu referire la cele două scenarii prevăyute în SF-ul comandat de Primăria Craiova.

Lucrările pentru realizarea acestei sere ar urma să se desfășoare pe o perioadă de 12 luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS