19.4 C
Craiova
miercuri, 12 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiovenii plătesc mai mult pentru căldura din ianuarie față de luna decembrie

Craiovenii plătesc mai mult pentru căldura din ianuarie față de luna decembrie

Facturile pentru căldură au înregistrat creșteri semnificative în luna ianuarie. Mulți locatari din Craiova se confruntă acum cu dificultăți în achitarea acestora. Creşterea prețului la gigacalorie s-a resimțit în facturile la căldură.

Craiovenii care locuiesc la bloc au plătit cu 100- 200 de lei mai mult pentru căldura din luna ianuarie 2024, față de luna decembrie 2023. Faptul că Termo Urban a crescut preţul căldurii furnizate populației a dus la creşterea costului întreținerii populației. Facturile la căldură pentru luna ianuarie au adus cu ele șocuri financiare pentru unii dintre craioveni Într-o astfel de situaţie este o craioveancă din blocul Casa Albă care s-a trezit cu o factură la căldură pe luna ianuarie în valoare de 1.700 de lei şi un cost total la întreţinere de 2.000 de lei. Femeia este disperată în condiţiile în care are o pensie în valoare de 1.000 de lei şi mai primeşte ajutor pentru încălzirea locuinţei.

„Avem un astfel de caz în asociaţia noastră. Locatara are un apartament mare de 108 mp şi are de plătit la întreţinere 2.000 de lei. Are pensie mică şi este într-o stare critică, deoarece are o sumă mare de plată şi o pensie de aproximativ 1.000 de lei. S-a ajuns la această situaţie şi din cauză că în blocul Casa Albă au mai rămas puţin proprietari pe termoficare, majoritatea şi-au pus centrală de apartament. Proprietarii au montate şi repartitoare”, spune preşedintele asociaţiei de proprietari Casa Albă, Stan Stoian.

Lista de întreţinere
Lista de întreţinere

A crescut preţul giogacaloriei, a scăzut subvenţia

Reprezentanții asociațiilor de proprietari confirmă, la rândul lor, faptul că au crescut costurile cu căldura. Această creştere se vede atât în factura totală venită pe asociația de proprietari, cât și în costurile individuale ale locatarilor. Reamintim că începând cu luna ianuarie 2024, preţul pe care craiovenii îl plătesc pentru încălzirea locuinţelor este mai mare. Dacă până în decembrie 2023 tariful plătit de populaţie pe gigacalorie era de 323,62 de lei fără TVA, începând cu 1 ianuarie 2024 tariful plătit de craioveni creşte la 376,19 lei/Gcal, fără TVA. Din această cauză facturile la întreţinere au înregistrat un salt semnificativ.

Creşterea se datorează dispariţiei compensaţiei venite de la bugetul de stat, iar primăria nu are banii necesari să subvenţioneze întreaga sumă de la bugetul local. Primăria s-a trezit că nu mai primeşte de la guvern cei 45 de milioane de lei, bani pentru compensarea preţului căldurii şi a încercat să scoată de la bugetul local mai mult. Nu a reuşit să aloce pentru subvenţia căldurii decât 26 de milioane de lei, adică a crescut subvenţia de la 133,21 de lei/Gcal la 227, 16 de lei/Gcal fără TVA.

Asociația Casa Albă

Facturile la căldură au ajuns şi la 1.700 de lei

Iată cum a resimţit creştera preţului gigacaloriei un proprietar dintr-o asociaţie de proprietari din cartierul Craioviţa Nouă. Acesta a plătit în luna decembrie a anului trecut pentru încălzirea unui apartament cu două camere 200 de lei. În ianuarie 2024, factura la căldură a înregistrat un salt şi proprietarul a plătit 250 de lei doar pentru căldură. În schimb, proprietarul unui apartament cu trei camere a plătit în decembrie 2023 pentru căldură 330 de lei. În ianuarie 2024 căldura s-a scumpit şi proprietarul a plătit 415 lei.
Acelaşi lucru îl spune şi administratorul unei asoicaţii de proprietari din cartierul 1 Mai.

„Comparativ cu anul trecut , facturile la căldură sunt mai mari. Sunt proprietari care au de plătit facturi de 700 de lei, facturi de peste 1.000 de lei doar căldura. Aici se mai adaugă şi celelalt servicii şi utilităţi ca să nu mai vorbim de facturile la gaze. Este clar, creşterea preţului gigacaloriei se resimte în facturile din ianuarie”, spune administratorul.


Preşedintele unei asociaţii de proprietari din cartierul Sărari spune că per total, factura la căldură în luna ianuarie 2024 este mai mare cu 20.000 de milioane de lei faţă de anul trecut, în luna decembrie.
Un alt exemplu, într-un bloc din cartierul Valea Roşie, proprietarii au plătit pentru încălzirea unui apartament de 43 mp, 303,94 de lei. La această sumă se adaugă şi costul apei calde menajere în valoare de 117,57 de lei. În total, întreţinerea îl costă pe proprietar 725 de lei. Un alt proprietar a plătit pentru încălzirea unui apartament cu o suprafaţă de 53 mp, 376,62 de lei plus apa caldă, 88, 18 de lei. În total, proprietarul a plătit în luna ianuarie 855 de lei întreţinerea către asociaţia de proprietari.
În concluzie, facturile pe luna ianuarie dau fiori reci multor proprietari,asta în condiţiile în care, în luna ianuarie temperaturile exterioare nu au fost foarte scăzute.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS