13.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalModernizarea depoului de tramvaie a fost repusă pe tapet

Modernizarea depoului de tramvaie a fost repusă pe tapet

Primăria Craiova repune pe tapet modernizarea depoului de tramvaie. Drept urmare, administraţia locală craioveană a eliberat în dat de 13.02.2023 certificat de urbanism pentru ” Modernizare depou tramvai în municipiul Craiova”- faza DALI. Este vorba despre depoul de pe Calea Severinului care a sărit de pe şina modernizării, deşi era la un pas să fie reabilitat. A fost emis certificat de urbanism pentru Documentaţia de avizare a unor lucrări de intervenție.

Proiectul de modernizare a depoului de tramvaie a fost tras pe dreapta
Proiectul de modernizare a depoului de tramvaie de la Craiova a fost tras pe dreapta de către primărie

O modernizare cu cântec

Făcând un remember, modernizarea depoului este un proiect abordat încă din anul 2019, când a fost semnat contractul de finanțare europeană.
Primăria a avut atunci la dispoziție nu mai puțin de 11,8 milioane de euro pentru reabilitarea clădirilor existente în incinta depoului și dotarea cu echipamente și utilaje specifice activității de întreținere și reparații tramvaie.
Procedura de achiziție a lucrărilor a fost lansată, însă, doi ani mai târziu, în decembrie 202. Anunțul a fost postat în SEAP în data de 11 decembrie 2021, dar la data de 8 februarie 2022, termenul limită de depunere a ofertelor, licitația a fost anulată. Conform datelor din sistemul electronic, procedura a fost anulată automat „deoarece la data limită de depunere a ofertelor niciunul dintre ofertanții înscriși nu a criptat oferta financiară / sau nu a răspuns la toți factorii de evaluare electronici, după caz“.


Procedura de achiziție a lucrărilor de modernizare a depoului a fost reluată în data de 23 februariue. În conformitate cu Devizul general al investiției, aprobat de Consiliul Local Craiova în februarie 2019, valoarea estimată a contractului era de 49.269.573,56 lei (fără TVA), adică 11,8 milioane de euro cu TVA.
Reabilitarea depoului de tramvaie ar fi însemnat modernizarea tuturor clădirilor din incintă, iar lucrările presupun termoizolarea pereților exteriori, aplicarea unei tencuieli structurate, recompartimentare interioară, înlocuire tâmplărie metalică cu tâmplărie PVC, hidroizolarea și termoizolarea teraselor, refacerea finisajelor exterioare. Nu se va interveni asupra niciunui element structural din beton sau zidărie sau a elementelor de rezistență ale clădirii.

Proiectul de modernizare a depoului de tramvaie, tras pe dreapta

În 2022, Primăria Craiova a renunţat la proiectul de modernizare a depoului de tramvaie. Proiectul trebuie implementat până la 31 decembrie 2023, iar primarul Lia Olguţa Vasilescu a considerat că timpul este prea scurt. Consilierii locali au respins proiectul de hotărâre prin care Consiliul Local urma să aprobe modificarea devizului general şi a indicatorilor tehnico-economici ai investiției. La acel moment primarul Craiovei spunea:

„Gradul de implementare la proiectul cu depoul este de 55%, pentru că avem SF-ul, avem PT-ul şi am demarat licitaţia pentru lucrări. Era însă clar că nu-l putem duce la capăt până la finele anului viitor, aşa că aveam varianta să continuăm, dar riscam să pierdem banii europeni, sau să ne oprim şi să redepunem proiectul pe ciclul financiar următor şi să modernizăm depoul tot cu fonduri europene. Am ales a doua variantă“, a spus edilul Craiovei. Declarația a fost făcută în august 2022, iar termenul limită de implementare a proiectului era de 30 decembrie 2022. Prin eșecul proiectului de modernizare a depoului de tramvaie, Craiova a pierdut aproximativ 13 milioane de euro din fonduri europene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS