22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMagazinul Autentic Românesc nu are succes nici la închiriere. Ce pierderi a înregistrat anul trecut

Magazinul Autentic Românesc nu are succes nici la închiriere. Ce pierderi a înregistrat anul trecut

Magazinul Autentic Românesc din Piaţa Chiriac a dat rateuri după rateuri şi s-a dovedit a fi o pierdere pentru bugetul Pieţelor. Acesta nu are succes nici la închiriere, iar anul trecut, de altfel ultimul în care a funcţionat în administrarea SC Pieţe şi Târguri Craiova, a înregistrat o pierdere semnficativă.

Magazinul Autentic Românesc, deschis cu mare fast în iulie 2022, a eşuat neavând prea mare căutare şi înregistrând pierderi constante. Se pare că planurile municipalităţii nu au dat roade, oricât de mult reprezentanţii Primăriei Craiova şi Pieţelor s-au dat peste cap să convingă craiovenii că ideea acestui magazin este una extraordinar de bună. Ecoul slab al acestui magazin s-a văzut încă din primele săptămâni de la deschidere, însă autorităţile locale s-au încăpăţânat constant să îl ţină pe linia de plutire, iar această investiţie să nu fie păguboasă.

Ce spunea Olguţa Vasilescu la deschiderea magazinului Autentic Românesc

Foarte mândră de acest proiect, Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei, a declarat la momentul deschiderii că s-a plecat de la ideea unei pieţe ieftine şi doar cu produse autohtone. „Am vrut să fie ceva frumos şi, în primul rând, să fie ieftin. Am stabilit că nu ne interesează să facem profit. Ci să arătăm că producătorii români pot aduce marfă competitivă, de calitate, doar că trebuie ajutați. Am luat legătura cu toți primarii de pe Valea Dunării. Ne-au promis că se vor asigura să avem aici produse de sezon. Înseamnă că nu vom găsi, de exemplu, aici, roșii în timpul iernii. Dacă le vom găsi, ne vom asigura că sunt din solarii. Prefer ca roșia să vină cu două săptămâni mai târziu, față de alte piețe. Dar să fie bună, să fie sănătoasă. Să poată mânca şi copilul meu”, a afirmat edilul Craiovei.

Numai că oamenii nu s-au închesuit deloc să cumpere de la Autentic Românesc. Oricât de mult s-au chinuit autorităţile să închidă gurile rele care spuneau că nu va merge, proiectul magazinului dedicat produselor româneşti a fost un eşec total. Dincolo de faptul că vânzarea a mers prost, magazinul nu a reuşit nici măcar să-şi acopere toate cheltuielile. Ba chiar a ieşit pe pierdere. Între timp, s-a decis închiderea magazinului şi scoaterea spaţiului la licitaţie pentru închiriere.

Câţi bani s-au dus pe apa sâmbetei în 2023. Nici la închiriere nu se înghesuie firmele

Gazeta de Sud a întrebat SC Pieţe şi Târguri Craiova despre profitul acestui magazin, în anul 2023. Din răspunsul oferit de reprezentanţii Pieţelor reiese faptul că magazinul nu a avut niciun profit, ci pierderi de peste 46.000 de lei. „În anul fiscal 2023, magazinul Autentic Românesc a înregistrat venituri din vânzarea mărfii în valoare de 706.452,48 lei și cheltuieli în valoare de 753.096.71 lei (marfă, utilități, salarii, materile, obiecte de inventar, taxe şi impozite)“, a transmis SC Pieţe şi Târguri.

Am întrebat, de asemenea, dacă s-a reuşit închirierea spaţiului unde a funcţionat magazinul. Răspunsul a fost unul negativ. „Nu a fost închiriat. A fost achiziționat un singur caiet de sarcini, drept pentru care nu s-a mai ținut licitația. Conform legii 57/2019 – Modalitățile de exercitare a dreptului de proprietate publică al statului sau al unităților administrativ teritoriale – Închirierea bunurilor proprietate publică Art.36 (18) „În cazul în care în urma publicării anunțului de licitaţie nu au fost depuse cel puțin două oferte valabile, autoritatea contractantă este obligatã să anuleze procedura şi să organizeze o nouă licitație”. Drept urmare, spațiul comercial va fi scos din nou la licitație, în vederea închirierii, la o dată ce va fi făcută publică într-o publicație locală, una națională şi în Monitorul Oficial, aşa cum societatea noastră procedează la fiecare licitație de închiriere spații/terenuri“, au mai precizat reprezentanţii Pieţelor.

Potrivit HCL prin care s-a propus închirierea prin licitaţie publică a magazinului Autentic Românesc, spaţiul are o suprafaţă de 311 mp – spaţiu de vânzare şi încă 147 mp – spaţiu de depozitare. Propunerea, care a fost şi aprobată în şedinţa Consiliului Local, a stabilit şi perioada impusă pentru închiriere. Este vorba despre 4 ani.

Ce se întâmplă cu angajații magazinului?

Tot reprezentanţii Pieţelor ne-au transmis că în noua organigramă aprobată, posturile de casieri din magazinul Autentic Românesc au fost relocate. „Prin HCLM Craiova nr. 649/2023, Consiliul Local Municipal a aprobat noua organigramă a SC Piețe și Târguri Craiova SRL, modificată potrivit prevederilor Legii nr. 296/2023. În vederea aplicării acestei legi, Compartimentul Vânzări din cadrul societății a fost desființat, cele trei posturi de casieri care erau ocupate în cadrul acestei structuri fiind preluate de către Serviciului Dezvoltare“, se arată în răspunsul instituţiei.

De asemenea, potrivit acestora, boxele din incinta Pieţei Chiriac, aflate în aceeaşi curte cu magazinul, sunt închiriate aproape în totalitate. „Din cele 18 boxe destinate închirierii în scopul desfăşurãrii de activități economice, în prezent sunt ocupate prin Acord de comercializare 17 dintre acestea“, a mai transmis SC Pieţe şi Târguri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS