22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCJ Dolj pune la bătaie peste 45 de milioane de euro pentru Stadionul Tineretului

CJ Dolj pune la bătaie peste 45 de milioane de euro pentru Stadionul Tineretului

Consiliul Judeţean (CJ) Dolj începe anul cu o investiţie uriaşă care vizează Stadionul Tineretului din Craiova. După ce întreaga zonă de la Ciupercă, pe care se afla vechiul stadion, a fost eliberată, de curând a fost scos la licitaţie contractul pentru „Construirea Centrului Sportiv Stadionul Tineretului Craiova“. Suma pusă la bătaie de CJ Dolj este estimată la 225.205.044.92 de lei, fără TVA (aproximativ 45,3 milioane de euro).

Competiţii naţionale şi internaţionale pe Stadionul Tineretului

Investiţie importantă pentru oraşul nostru. Consiliul Judeţean Dolj vrea să readucă la viaţă Stadionul Tineretului, care de mulţi ani era doar o ruină şi o pată neagră în arhitectura Craiovei. După mai multe faze de studii, eliberare de documente şi curăţarea spaţiului, a venit momentul în care a fost scos la licitaţie contractul pentru construirea în sine a stadionului, cu tot ceea ce presupune întreaga amenajare.

„Stadionul Tineretului reprezintă un obiectiv de investiții necesar pentru creșterea calității și complexității infrastructurii sportive a regiunii Sud-Vest Oltenia și, în particular, a Municipiului Craiova, dar și pentru asigurarea condițiilor de pregătire pentru performanță și de desfășurare a unor competiții sportive la nivel național și internaţional. Investiţia se va realiza pe locaţia Stadionului Tineretului, situat în intravilanul Municipiului Craiova, la intersecția dintre Bulevardul Știrbei Vodă și Bulevardul 1 Mai, pe Bulevardul Știrbei Vodă, nr. 9, teren de care se leagă o întreagă istorie a sportului craiovean.

Oportunitatea investiției este justificată şi de necesitatea punerii în valoarea a acestei zone publice cu destinaţie sportivă şi care este nefuncţională în prezent, a creşterii potenţialului zonei ca destinaţie sportivă, turistică şi de afaceri, a realizării unui loc pentru desfăşurarea competiţiilor de acest tip şi în sezonul rece atât de necesare oraşului, judeţului, dar și unui loc de relaxare și recreere atât de necesare orașului“, a menţionat CJ Dolj în descrierea contractului.

Cum vor fi distribuite cheltuielile

Cheltuielile din acest contract sunt împărţile pe mai multe secţiuni. Astfel, vor fi cheltuieli pentru asigurarea utilităţilor necesare obiectivului de investiţii (mai puţin cheltuielile pentru branşament termoficare şi cheltuieli branşament DEO care intră în sarcina beneficiarului) – 2.113.618,434 de lei. De asemenea, cheltuieli pentru investiţia de bază (mai puţin dotările) – 218.283.364,48 5.1. Organizarea de şantier va costa 4.808.062,01 de lei. Alţi bani au fost prevăzuţi pentru cheltuielile diverse și neprevăzute, stabilite de către proiectant. Acestea se ridică la 23.108.969,83 lei, fără TVA şi nu sunt incluse în valoarea estimată.

Când ar trebui să fie gata Stadionul Tineretului

Licitaţia pentru acest contract abia a fost publicată în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. Firmele care îşi doresc să pună mâna pe contract au timp până pe 6 februarie 2024 să îşi depună ofertele. Conform procedurii, până la 1 mai se vor realiza etapele de evaluare calificare şi tehnică, dar şi evaluarea financiară. Abia după ce aceste două etape vor fi finalizate se va delibera firma sau asocierea de firme câştigătoare. Dacă toate procedurile vor funcţiona fără probleme şi nu vor exista contestaţii, cel mai târziu în luna iunie ar trebui să fie dat ordinul de începere a lucrărilor. De la acea dată, lucrările ar trebui să dureze, conform contractului, 38 de luni. Asta dacă firma câştigătoare va fi responsabilă şi va respecta contractul. Aşadar, aproximativ în toamna anului 2027 ar trebui să avem un nou Stadion al Tineretului.

Potrivit caietului de sarcini, suprafaţa întregului teren are 20.703.51 metri pătraţi. Pe teren se va construi o clădire cu o suprafaţă de 11.098.56 metri pătraţi. Întreaga suprafaţă construită desfăşurată supraterană va fi de 19.659.37 metri pătraţi. Totodată, suprafaţa construită subterană va fi de 14.725.82 metri pătraţi. Vor fi şi spaţii verzi pe o suprafaţă de 1.829.81 metri pătraţi. De asemenea, stadionul va avea 145 de locuri de parcare la nivelul subsolului. Contractul mai prevede trei locuri de parcare pentru autocare, tot la nivelul subsolului, şi 45 de locuri de parcare la nivelul terenului. Stadionul va putea găzdui un număr maxim de 5.700 de spectatori şi maxim 8.015 de persoane în total.

Ce condiţii a impus CJ Dolj

Obiectivele preconizate de CJ Dolj, referitoare la imaginea finală a stadionului, au fost impuse în contractul publicat în SEAP. Astfel, clădirea principală a Centrului Sportiv Tineretului trebuie să poată găzdui competiţii naţionale şi internaţionale de atletism şi ciclism. Arena de atletism indoor, destinată competiţiilor internaţionale de atletism, trebuie să respecte reglementările IAAF (WA), Federaţiei Române de Atletism, normele şi standardele naţionale şi europene şi să poată fi realizată omologarea IAAF (WA) a arenei, pentru competiţii internaţionale (arena de atletism va fi categoria I, conform regulamentului IAAF (WA).

Totodată, pista de velodrom trebuie să corespundă specificaţiilor impuse pentru competiţiile aprobate de către Uniunea Internațională de Ciclism (UCI). În timpul perioadei contractuale va trebui să se facă verificarea execuţiei tuturor lucrărilor realizate pe fiecare obiect, în conformitate cu cerințele caietului de sarcini, proiectului tehnic de execuție și a legislației în vigoare. În acelaşi timp, o altă cerere a CJ Dolj se referă la faptul că perimetrul şantierului de lucru trebuie să fie eliberat și curățat de orice echipament, utilaj sau material utilizat de contractant pe perioada execuţiei lucrărilor.

Citeşte şi: Cele mai grave accidente rutiere din Dolj, în 2023

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS