12.6 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCe firme ar putea distribui laptele, mărul şi cornul în şcolile din Dolj

Ce firme ar putea distribui laptele, mărul şi cornul în şcolile din Dolj

Consiliul Judeţean Dolj este în plin proces de evaluare a firmelor care şi-au depus ofertele în cadrul licitaţiei pentru furnizarea şi distribuirea merelor, laptelui și produselor lactate, dar şi produselor de panificație în şcolile primare, gimnaziale şi în grădiniţele din judeţul nostru. Cu o întârziere de trei luni şi jumătate de la momentul începerii şcolii, licitaţia abia se află în faza de evaluare tehnică şi va mai dura cel puţin o lună până ce vor fi desemnate firmele câştigătoare. Vestea bună este că au fost depuse oferte pentru toate cele trei loturi de produse.

Contractul în valoare de 16.790.625 de lei, fără TVA, pus la bătaie de CJ Dolj pentru distribuirea merelor, laptelui și produselor lactate, dar şi produselor de panificație, este pe cale să fie semnat în perioada următoare. Deocamdată, licitaţia publicată de CJ Dolj la începutul lunii noiembrie se află la stadiul la care instituţia evaluează calificarea şi tehnica firmelor care au depus oferte. Imediat după această etapă va fi cea de evaluare financiară, apoi se vor desemna firmele câştigătoare. Contractul a fost împărţit pe trei loturi, fiecare dintre acestea fiind alocat unui tip de produs care urmează să fie distribuit în unităţile şcolare din Dolj.

Patru firme au participat la licitaţie

Pentru acest contract şi-au depus ofertele patru firme. Pentru Lotul I , cel referitor la produsele de panificaţie, a depus oferta o asosierea de firme – ISIS-PAN, din Craiova (Leader) şi BISCOTTO SRL (Sat Sanmihaiu, judeţul Tmiş). Pentru Lotul II, cel pentru lapte și alte produse lactate, a existat tot o singură ofertă, care a fost depusă de SIMULTAN S.R.L. (Sat Sanandrei, judeţul Timiş). În cazul Lotului III, cel pentru distribuirea merelor, au depus oferte două firme. Este vorba despre PRIORITAR IMPEX S.R.L (Călan, judeţul Hunedoara) şi MATRA S.R.L (Scorniceşti, judeţul Olt).

Termenul limită pentru depunerea ofertelor de către firmele doritoare a fost 5 decembrie. După etapa de „evaluarea calificare şi tehnică“, care are loc în prezent, va urma „evaluare financiară“. Pentru ca elevii să poată primi alimentele cât mai curând posibil, trebuie ca firmele care s-au arătat interesate să treacă de toate etapele de evaluare, iar desemnarea câştigătorilor să fie făcută fără impedimente. Însă, există şi posibilitatea ca unele dintre societăţi să nu îndeplinească toate cerinţele impuse de CJ Dolj şi să fie respinse.

Pericolul mai mare este în cazul loturilor I şi II, pentu că a fost primită câte o ofertă pentru fiecare. Astfel, în cazul în care una dintre firme va fi respinsă, lotul respectiv va rămâne în aer şi se vor face noi proceduri pentru rescoaterea lui la licitaţie. Însă, în cel mai fericit scenariu, elevii vor beneficia de alimentele oferite de stat după vacanţa intersemestrială din februarie. Asta înseamnă că în prima jumătate a anului şcolar, elevii doljeni nu au primit niciun aliment de la stat.

Câţi bani merg spre fiecare lot

Contractul pentru toate cele trei loturi are o valoare estimată totală de 16.790.625 de lei, fără TVA. Acesta va avea o perioadă de valabilitate de 12 luni. Primul lot este reprezentat de produsele de panificaţie. La acest capitol, CJ Dolj a calculat o cantitatea minimă de 8.618.118 de porţii (54.202 de elevi x 159 de zile şcolare). De asemenea, cantitatea maximă a fost stabilită la 9.038.832 porții (56.848 de elevi x 159 de zile şcolare). Preţul unui produs de patiserie a fost calculat la 0,59 de lei. Aşadar, pentru acest lot, valoarea estimată minimă este de 5.084.689,62 lei, fără TVA. De asemenea, valoarea maximă este de 5.332.910,88 lei, fără TVA.

Al doilea lot, cel pentru lapte şi produse lactate a fost calculat pentru acelaşi număr minim şi maxim de beneficiari. Diferenţa este dată de costul produsului, care a fost estimat la 1,01 lei. Aşadar, valoarea estimată minimă este de 8.704.299,18 lei, fără TVA, iar valoarea estimată maximă este de 9.129.220,32 lei, fără TVA. Ajungem acum la cel de-al treilea lot, reprezentat de cumpărarea merelor care vor fi distribuite elevilor. Aici s-a păstrat acelaşi număr de elevi, însă diferă numărul de zile şcolare în care vor fi distribuite mere. Este vorba despre 54 de zile. Aşadar, rezultă o cantitate minimă de 3.468.928 de mere. Aceasta are o valoare de 2.220.113,92 lei, unde preţul unui măr a fost estimat la 0,64 de lei. De asemenea, pentru lotul trei valoarea estimată maximă ajunge la 2.328.494,08 lei, fără TVA.

Citeşte şi: O firmă din Popești Leordeni se va ocupa de refacerea străzilor sparte de CAO

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS