19.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTronsonul III al Drumului Expres Craiova-Piteşti se deschide. PNL şi PSD au făcut campanie electorală umăr la umăr

Tronsonul III al Drumului Expres Craiova-Piteşti se deschide. PNL şi PSD au făcut campanie electorală umăr la umăr

Tronsonul III al Drumului Expres Craiova-Piteşti va fi deschis în curând, cel mai probabil la finalul acestei săptămâni. Aşa cum era de aşteptat, politicienii nu puteau rata momentul, iar reprezentanţii PSD şi PNL au făcut campanie electorală umăr la umăr odată cu anunţul deschiderii acestui tronson de drum.

În curând va fi deschis circulaţiei şi tronsonul III Slatina – Coloneşti din Drumul Expres Craiova-Piteşti. Practic, până la Crăciun se va putea circula de la Balş până la Coloneşti pe Drumul Expres, după ce al doilea tronson a fost deschis anul trecut. Rămân în urmă tronsoanele I şi IV, care ar trebui finalizate până la sfârşitul anului 2024. Aşa cum era previzibil, anunţul deschiderii tronsonului a fost folosit de politicieni pentru a mai bifa glorios încă un moment de campanie electorală. Astfel, la conferinţa de presă au fost prezenţi premierul României – Marcel Ciolacu (PSD), preşedintele Senatului – Nicolae Ciucă (PNL), ministrul Transporturilor – Sorin Grindeanu (PSD), fostul ministru al Transporturilor – Lucian Bode (PNL), dar şi primarul Craiovei – Olguţa Vasilescu (PSD), preşedintele CJ Dolj, Cosmin Vasile şi preşedintele CJ Olt – Marius Oprescu (PSD).

Ciucă a spus că PNL şi PSD au făcut muncă de echipă pentru Drumul Expres

Conferinţa a început cu discursul lui Nicolae Ciucă, care a ţinut să laude atât echipa PNL, cât şi cea a PSD-ului. „La finele acestei săptămâni am înţeles că tronsonul trei va fi dat în folosinţă. Este absolut important să subliniem că lucrările la Drumul Expes Craiova-Piteşti au început prin semnarea ordinului de începere a lucrărilor în noiembrie 2019. Apoi s-au semnat contractele pentru tronsoanele III şi IV în 2020. A fost o muncă pe care au desfăşurat-o continuu atât miniştrii de la PNL, iar acum ministrul Grindeanu, de la PSD, finalizează dumnealui şi duce mai departe această muncă. Deci este o muncă de echipă şi este atât de aşteptată de toţi locuitorii Olteniei.

Prin acest drum, Oltenia se leagă de coridorul IV paneuropean. Avem convingerea că aşa cum s-au derulat lucrările, de la finele anului 2024 vom avea o legătură directă de la Craiova până la Constanţa. Acesta este un lucru deosebit de important pentru dezvoltarea economică a Olteniei. Sperăm ca şi celelalte proiecte care sunt în derulare pentru legarea Olteniei de Banat să se desfăşoare cu aceeaşi cadenţă şi să avem Craiova legată de Lugoj şi în felul acesta să avem o continuitate în infrastructura rutieră. Sunt obiective pe care întreg mediul de afaceri din zona Olteniei le aşteaptă“, a spus Nicolae Ciucă, preşedintele PNL.

Ciolacu: „Vrem să arătăm cât de importantă este stabilitatea politică“

Premierul Marcel Ciolacu i-a ţinut trena lui Ciucă. Acesta a subliniat, la rândul său, cât de bine face populaţiei colaborarea între PSD şi PNL. „Mă bucur mult că atât eu, cât şi domnul preşedinte al Senatului (n.r. Nicolae Ciucă) suntem astăzi împreună aici. Vrem să arătăm cât de importantă este stabilitatea politică. Normal că am venit însoţiţi şi de reprezentanţii autorităţilor locale din cele două judeţe – Dolj şi Olt – pentru că orice kilometru de infrastructură mare înseamnă dezvoltarea regiunii.

În curând se deschide acest tronson. Urmează şi Centura Bucureştiului care se uneşte cu A0. Astfel, se va putea circula de la Craiova până la Constanţa pe drum expres şi autostradă. La acest tronson se dă drumul cu şase luni mai devereme şi îl felicit pe constructor pentru acest lucru. Sperăm şi la Autostrada Moldovei să se întâmple acest lucru, astfel încât să legăm şi Moldova de Bucureşti, de Craiova, de Constanţa. Numai printr-o dezvoltare coerentă şi cu un plan coerent vom reuşi să îi ţinem pe români acasă. Numai astfel vom putea crea infrastructura pentru ca investiţiile străine să vină în continuare aşa cum au venit în ultimii doi ani, peste 4 miliarde de euro, investiţii directe. Sunt ferm convins că Olguţa o să finalizeze cât mai curând Aeroportul de la Craiova(Aeroportul Craiova este în subordinea CJ Dolj, nu a primăriei – n.r.). Totodată, mai mult ca sigur împreună cu CJ DOLJ şi cu Marius (n.r. -preşedintele CJ Olt) o să facă şi parcurile industriale pentru că automat vor veni investiţii majore în regiune. În sfârşit şi în sudul ţării, nu numai în Ardeal.

E corect să mulţumim tuturor celor implicaţi în acest proiect şi constructorilor. De data aceasta, e un caz fericit. Adică eu nu pot să îi mulţumesc domnului Câţu pentru deficitul de 9,2% pe care l-a adus României. Dar domnului Bode şi domnului Grindeanu le pot mulţumi şi sunt ferm convins că lucrurile vor merge în direcţia corectă. Asta înseamnă stabilitate politică, o coerenţă în guvernare. Să îndreptăm percepţia românilor arătându-le că România se îndreaptă în direcţia corectă“, a declarat Marcel Ciolacu, premierul României.

Grindeanu: Mă aştept la o mobilizare şi mai bună pe tronsonul I

Sorin Grindeanu, minstrul Transporturilor, a făcut trecerea în revistă a mai multor proiecte aflate în derulare. De asemenea, s-a lăudat cu faptul că bugetul de anul viitor pentru Transporturi este unul foarte mare.

„Eu aş vrea să îi felicit pe constructori. Sunt, totuşi, şase luni înainte de termenul de finalizare. Iată că devine o obişnuinţă acest lucru. Săptămâna trecută am fost pe lotul de la Cheţani la Câmpia Turzii, care va fi dat în circulaţie joi, cu opt luni înainte de termen. Legat de acest drum expres, vreau să vă spun că tronsonul IV, următorul, este undeva la 40%. Ca şi termen, şi tronsonul I şi IV vor trebui finalizate până la finalul anului viitor. Asta va înseamna că pe toată distanţa de la Craiova la Piteşti se va putea circula pe drumul-expres. În ceea ce priveşte A0 sud, săptămâna viitoare vom da în folosinţă peste 20 de kilometri de autostradă. Urmează, de asemenea, ca până la finalul anului viitor, toată legătura de la A1 până la A2 (ieşirea spre Constanţa) să fie finalizată. Astfel, de la Craiova până la Constanţa se va putea circula pe drumul expres şi pe autostradă. O altă veste bună este că s-a votat bugetul Transporturilor pentru 202. Sunt bucuros că faţă de 2021, când am preluat acest minister, bugetul este mai mult decât dublu.

Asta nu înseamnă că nu o să fie nevoie de şi mai mulţi bani. Tot ceea ce am propus Parlamentului am propus doar pe zona rutieră. Sunt finanţaţi peste 800 de kilometri de drum expres şi autostradă. Din acei 800 de kilometri până la finalul anului viitor trebuie să dăm în circulaţie 250 de kilometri de autostradă şi drum expres. Legat de tronsonul I, noua firmă a preluat lucrarea undeva aproape de 50%. Spre deosebire de ultima mea vizită, în urmă cu două luni, acum lucrurile au intrat pe un făgaş normal. Dar mă aştept la o mobilizare şi mai bună astfel încât să termine întreg tronsonul până la finalul lui 2024. Mai ales că aici vorbim de doar 17 kilometri“, a spus Sorin Grindeanu.
Lia Olguţa Vasilescu nu a mai fost invitată să vorbească, mulţumindu-se doar cu faptul că a fost prezentă.

Despre Tronsonul III care se deschide curând

Tronsonul III din Drumul Expres Craiova-Piteşti, care se va deschide în următoarele zile, porneşte de la Slatina şi ajunge la Coloneşti. Acesta are o lungime de 31,75 kilometri. Constructorul care s-a ocupat de lucrări este Asocierea SA&PE Construct SRL – Spedition UMB SRL – Tehnostrade SRL. Valoarea acestuia s-a ridicat la 999,41 milioane lei (fara TVA). Contractul a fost semnat în septembrie 202. Proiectul a avut ca termen de proiectare 12 luni şi termen de execuţie 24 de luni. Practic, acesta ar fi trebuit să fie finalizat undeva în vara anului 2024, însă constructorii au lucrat foarte bine şi au finalizat întreaga lucrare mult mai repede.

Citeşte şi: Olguţa nu dă înapoi! Comasează instituţii de cultură, renunţă la dansatori şi vrea să desfiinţeze peste 550 de posturi

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS