20.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimăria ia banii de la subvenţiile de căldură ca să plătească indemnizaţiile persoanelor cu handicap

Primăria ia banii de la subvenţiile de căldură ca să plătească indemnizaţiile persoanelor cu handicap

Primăria Craiova a anunţat pe repede înainte o rectificare de buget. Administraţia locală va lua bani de la subvenţiile pentru căldură şi va plăti indemnizaţiile persoanelor cu handicap grav precum şi concediile de odihnă ale însoţitorilor acestora. Este vorba de o sumă în valoare de peste 25 de milioane de lei. În proiectul de hotărâre a Consiliului Local se spune:

„Analizând execuția la zi, propunem diminuarea creditelor alocate pentru plata subvenţiilor pentru energie termică facturată populaţiei pentru anul 2023 cu suma de 2.550,00 mii lei”.

Banii se vor duce către Direcţia Generală de Asistenţă Socială Craiova. Suma este necesară pentru acoperirea cheltuielilor cu indemnizaţiile persoanelor cu handicap.

„Având în vedere faptul că la momentul actual creditele alocate pentru plata indemnizațiilor persoanelor cu handicap grav și accentuat din municipiul Craiova, precum și pentru plata indemnizațiilor pe perioada concediului de odihnă alasistentului personal al persoanei cu handicap s-au epuizat, Direcţia solicită alocarea sumei de 2.550,00 mii lei pentru plata drepturilor mai sus menționate în luna noiembrie, în conformitate cu prevederile legii 448/2006privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap”, se spune în proiect.

Prin urmare, consilierii locali au fost chemaţi azi, 22.11.a.c în şedinţă extraordinară să aprobe rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al Municipiului.

„Propunem spre aprobare Consiliului Local al Municipiului Craiova, rectificarea în regim de urgență a bugetului de venituri şi cheltuieli al Municipiului Craiova, pe anul 2023, după cum urmează: Total Venituri – 1.391.343,36 mii lei (793.171,36 mii lei – veniturile secţiunii de funcţionare şi 598.172 mii lei veniturile secţiunii de dezvoltare); Total Cheltuieli – 1.462.131,36 mii lei (793.171,36 mii lei – cheltuielile secţiunii de funcţionare şi 668.960 mii lei – cheltuielile secţiunii de dezvoltare);”, se spune în proiectul de hotărâre.


Reprezentanţii Primăriei Craiova spun că mutarea sumei respective de la o direcţia la alta nu afectează preţul pe care craiovenii îl plătesc pe gigacaloriei. Dimpotrivă, administraţia locală are surplus de fonduri încât va susţine şi subvenţia pentru energie termică, dar şi plata indemnizaţiilor persoanelor cu handicap şi a însoţitorilor acestora.

„Modificarea de buget nu afectează prețul Gcal întrucât sumele bugetate sunt suficiente pentru plata subvenției pana la sfârșitul anului„, a precizat Marina Andronache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova.

Primarul Craiovei: „Preţul gigacaloriei nu se schimbă”

În plus, chiar primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, anunţa cu două zile înainte că în acest sezon rece preţul gigacaloriei rămâne neschimbat. Mai mult, acesta este unul dintre cele mai scăzute din ţară.

„În această iarnă, craiovenii vor plăti pentru gigacalorie același preț ca și în primele luni ale anului 2023, adică 232,62 lei, prețul final către populație fiind cel mai mic din țară, comparativ cu marile orașe. Astfel, dacă craiovenii vor plăti în această iarnă 232,62 lei pentru gigacalorie, locuitorii din Bacău vor plăti 313,38 lei, iar bucureștenii vor plăti cu aproape 100 de lei mai mult decât craiovenii, adică 330 lei, în timp ce, pe locul patru între marile orașe se situează Arad, cu un cost al gigacaloriei apropiat de cel din București, de 334,45 lei.
Locuitorii din Râmnicu Vâlcea vor plăti în această iarnă 356,51 lei / gigacalorie, cei din Oradea și Cluj vor plăti un preț aproape identic, 373,05 lei Oradea și 376,19 lei Cluj, în timp ce Constanța se află pe ultimul loc al acestui clasament, cu un preț de 450 lei pentru căldura distribuită populației prin sistemul centralizat”, a postat primarul Craiovei pe pagina sa de Facebook.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS