13.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiovenii care nu au depus la timp cerere pentru ajutorul de încălzire nu primesc banii retroactiv

Craiovenii care nu au depus la timp cerere pentru ajutorul de încălzire nu primesc banii retroactiv

Craiovenii care nu au depus la timp cerere pentru obţinerea ajutorul de încălzire nu primesc banii retroactiv.

Ajutorul pentru încălzire se oferă în perioada 1 noiembrie 2023 – 31 martie 2024. Separat, suplimentul pentru energie se va acorda în perioada 1 noiembrie 2023 – 31 octombrie 2024. Craiovenii care nu au apucat să depună cereri la timp pentru ajutorul de încălzire o mai pot face, cu precizarea că subvenţia se acordă din luna următoare aprobării dosarului. De exemplu, craiovenii care nu au depus solicitări până la data de 20 noiembrie pierd ajutorul pentru încălzire pe această lună. Ei pot beneficia de acest ajutor pe luna decembrie sau întreg sezonul rece, dacă depun cererea până la data de 20 decembrie.

Ajutorul de încălzire se acordă persoanelor vulnerabile care au un venit mediu net lunar de până la 1.386 lei/persoană, în cazul familiilor, și de până la 2053 lei/persoană, în cazul persoanelor singure.
Ajutorul de încălzire se acordă diferențiat, în funcție de venitul pe membru de familie sau al persoanei singure, iar compensarea se raportează la valoarea de referință prevăzută de lege și nu la valoarea facturii de energie.
Astfel, valoarea de referință este: 250 lei/lună – pentru gaze naturale; 500 lei/lună – pentru energie electrică; 320 lei/lună – pentru combustibili solizi și/sau petrolieri
Pe lângă ajutorul de încălzire a locuinței, familiile și persoane singure cu venituri mici pot beneficia de un supliment pentru energie, în sumă fixă, acordat lunar, pe tot parcursul anului, în funcție de sursele de energie utilizate, astfel: 30 lei/lună pentru consumul de energie electrică; 10 lei/lună pentru consumul de gaze naturale; 20 lei/lună pentru consumul de combustibili solizi și/sau petrolieri; 70 lei/lună, dacă singura sursă de energie utilizată este energia electrică.

Cine nu depune cerere până pe 20 ale lunii pierde ajutorul

În Craiova, până la acest moment au fost depus în luna octombrie 352 de cereri dintre care niciuna pe termoficare. În luna noiembrie, până la această dată au fost înregistrate 812 de cereri. Reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială Craiova. spun că numărul cererilor este mult mai mic comparativ cu anii trecuţi.

” Am început înregistrarea cerereilor pentru obţinerea ajutorului pentru încălzire pe 16 octombrie şi avem un număr 352 de cereri depuse în luna octombrie dintre care niciuna pe termoficare. Solicitările sunt doar pe gaze, lemne şi energie electrică. Sunt patru categorii, iar pe termoficare intră asociaţiile de proprietari, iar acestea nu se grăbesc cu depunerea documentelor. În luna noiembrie, mai exact de pe data de 09.11 au început să depună şi asociaţiile de proprietari, în condiţiile în care ultima zi este data de 20 noiembrie, dar aşa s-au obişnuit. În noiembrie au fost depuse 812 de cereri dintre care 396 de cereri pentru încălzirea din sistemul centralizat al oraşului.”, a precizat Mihaela Anghelina, reprezentant DGAS Craiova.

Cei care au depus cereri până la data de 20 noiembrie, beneficiază de ajutor pentru întreg sezonul rece, până la data de 31 martie 2024. Cei care depun până la data de 20 decembrie pierd luna noiembrie şi aşa se decalează cu câte o lună în fucnţie de luna în care beneficiarul depune cererea.

Cereri mai puține

Locatarii de la bloc au început să-şi ridice formularele pentru ajutorul de căldură
Locatarii de la bloc au început să-şi ridice formularele pentru ajutorul de căldură

Anul acesta cererile sunt mai puţine pentru că angajaţii Direcţiei de Asistenţă Socială au fost mult mai riguroşi pentru că de-a lungul anilor au observat că sunt craioveni care încearcă să fenteze ancheta socială.

„De exemplu, am avut o mămică cu doi minori care a solicitat ajutor de încălzire, declarând că soţul a părăsit-o şi ea nu are niciun venit. Ulterior, ea a venit să solicite alocaţie pentru un nou născut şi atunci am descoperit că tatăl lucra dincolo cu contract de muncă şi un venit de 4 mii de euro. Am observat acest lucru din aplicaţia în care lucrăm, atunci când băgăm un CNP observăm dacă persoana respectivă beneficiază şi de alte facilităţi de la stat”, a exemplificat reprezentantul Direcţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS