22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPoşta Română omagiază eroii care s-au revoltat împotriva comunismului

Poşta Română omagiază eroii care s-au revoltat împotriva comunismului

Compania Naţională Poşta Română a lansat, luni, 20 noiembrie, o colecţie unică de 100 de cărţi poştale comemorative, cu eroi ai vremurilor comuniste, care au avut curajul să se revolte împotriva sistemului şi să îşi exprime nemulţumirile. Cele 100 de cărţi poştale sunt lansate sub titlul generic de „Eroi anonimi“. Ele cuprind imagini din dosarele CNSAS ale unor figuri locale care au sfidat regimul comunist în perioada 1975-1989. Cu toţii au fost pedepsiți cu închisoarea sau cenzura.

100 de eroi, în frunte cu Monica Lovinescu

Campania națională de informare și conștientizare „Demnitate și curaj” a fost creată pentru a-i cinsti pe românii care au îndrăznit să sfideze regimul comunist. Ei au luptat pentru drepturile și conștiința lor, indiferent de condiții. Poşta Română a creat cărți poștale unicat. Acestea prezintă chipurile celor 100 de eroi aleşi pentru campanie şi mesajele anticomunism ale acestora. Zece dintre ei sunt figuri marcante ale perioadei, ceilalţi 90 sunt oameni simpli, care au îndrăznit să se împotrivească sistemului comunist. Ideea acestei campanii a pornit de la faptul că, anul acesta, se marchează Centenarul Monica Lovinescu, considerată „Vocea Demnității“ de la Radio Europa Liberă. Pe lângă personalităţile marcante care şi-au făcut vocea auzită cu mesaje împotriva regimului comunist, au existat foarte mulţi oameni necunoscuţi, foarte curajoşi, care au încercat prin mesajele lor scrise prin diverse mijloace să trezească mentalitatea colectivă şi să transmită societăţii că împreună pot schimba regimul.

Directorul Regional al Sucursalei Craiova: ne dorim să ajungem cât mai mult în rândul tinerilor

La Craiova, Poşta Română a lansat campania printr-o conferinţă de presă. În cadrul acesteia s-a vorbit despre eroii care au luptat cu tărie pentru libertatea exprimării, indiferent de mijloace. Doru Câplea, directorul Regional al Sucursalei Craiova, a subliniat faptul că îşi doreşte ca această campanie să ajungă la cât mai mulţi tineri, mai ales fiindcă aceştia nu au trăit în perioada comunistă şi nu cunosc foarte multe detalii despre eroii ce s-au sacrificat pentru ca ei să se bucure de libertate.

„Pe site-ul Poştei Române oricine poate găsi informaţii cu privire la campania noastră şi la eroii pe care îi comemorăm. Pagina va fi alimentată constant cu şi mai multe informaţii. De asemenea, avem şi o pagină de Facebook care poarte numele Demnitate şi Curaj. Ne dorim să ajungem cât mai mult în rândul tinerilor cu această campanie. Mai ales că, cel mai probabil, ei vor ajunge cu greu în posesia cărţilor poştale tipărite. Este mai simplu să ajungem la ei prin metode digitale“, a spus Doru Câplea.

Mihai Firică: „Au fost oameni care au considerat că trebuie să dea un semn celor din societate“

La evenimentul de lansare a fost prezent şi Mihai Firică, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Craiova. Acesta a vorbit despre impactul uriaş pe care l-au avut vocile oamenilor care au îndrăznit să se revolte.

„Dacă ne raportăm la perioada de dinainte de 1989, vorbim despre un univers concentraţional. Vorbim despre o societate în care nu se putea vorbi liber, nu se putea comunica firesc. Exista cenzură, existau temniţele comuniste. Exista un spaţiu în care nonvalorile se aflau la putere şi impuneau un regim nedorit de către români. Vreau să felicit Compania Naţională Poşta Română pentru această iniţiativă, care a găsit de cuviinţă, alături de colaboratori, în anul centenar Monica Lovinescu, să marcheze, prin diseminarea acestor informaţii publice, faptele eroice a acelor români care au luptat pentru libertate.

Fie că au făcut-o din exil, de la microfonul posturilor de radio, fie că au făcut-o din ţară, prin diverse opere literare sau pur şi simplu prin mesaje transmise în scris pe ziduri, prin cărţi poştale, au fost oameni care au considerat că trebuie să dea un semn celor din societate. Practic, au încercat ca într-un ocean de tăcere să spargă acel zid care oprima. Acel zid din spatele căruia nu se auzeau prea multe voci“, a declarat Mihai Firică.

Cinci olteni, printre eroii omagiaţi în campania „Demnitate și curaj”

Mihai Ghiţulescu, istoric şi lector universitar doctor în cadrul Univesităţii din Craiova, a vorbit despre cei cinci olteni care au avut curajul să vorbească împotriva sistemului şi care au fost selectaţi să apară în campania Poştei Române. „Îmi revine sarcina să vorbesc despre cei de care nu vorbeşte nimeni, în general. Oameni care, într-un fel sau altul, s-au ridicat împotriva regimului. Modul de a face frondă era foarte divers. Cei mai mulţi oameni vorbeau. Nu făceau altceva decât să povestească ce au auzit la Europa Liberă, să critice într-un fel sau altul regimul. Mult mai puţini erau cei care se exprimau în scris, cei care încercau să împartă manifeste scrise la maşină sau, în cazul celor mai inconştienţi, scrise de mână.

Privindu-i strict pe cei din regiunea Oltenia, avem cinci astfel de oameni în această campanie. Este vorba despre Şefănescu Grigore, care avea 66 de ani în 1977, Macovei Mihai, care avea 24 de ani în 1970. De asemenea, Rădulescu Mihai, care avea 46 de ani în 1970, Catană Nicolae avea 60 de ani în 1981 şi Nisipeanu Ştefan, care 20 şi ceva de ani în 1987. Deşi iniţial am crezut că aceşti oameni au fost luaţi random în această campanie, ei ilustrează, de fapt, toată gama de protest. Avem, în primul rând, gurile mari. Adică cei care nu se puteau abţine să spună ce gândesc, aşa cum a fost Ştefănescu Grigore, avocat. Cei care scriau erau mai puţini.

Avem, de exemplu, cazul lui Nisipeanu Ştefan. Acesta a încercat să răspândească nişte manifeste pe care scria: „Securişti, fiţi de partea poporului care geme de suferinţă! Trăiască socialismul, jos ceauşismul!“. Cel mai frumos a fost faptul că, în josul paginii scria: „Nu o rupe, scrie şi tu!“. Un altul care a scris a fost Catană Nicolae, diriginte de oficiu poştal la Ocnele Mari. El trimitea scrisori chiar către Comitetul Central al Partidului Comunist Român. Prin acestea cerea o asociere a conducătorilor cu clasa muncitoare. De asemenea, făcea referiri la solicitările Sindicatului Liber Solidaritatea din Polonia şi la prevederile actului final de la Helsinki, pe care statul român îl semnase.

Mai erau oameni care cereau o reformare a sistemul comunist. Ei aveau o problemă cu conducerea, nu cu sistemul în sine. Însă, erau şi mulţi oameni care erau cu totul împotriva sistemului. Apreciez această campanie ca un omagiu pentru cei au îndrăznit împotriva sistemului“, a povestit Mihai Ghiţulescu, istoric.

Campania organozată de Poşta Română a luat naştere în parteneriat cu Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității,Editura Humanitas, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Informatică ICI și Teatrul Național București.

Citeşte şi: UMF Craiova cumpără cuști pentru șoareci și șobolani în valoare de peste 260.000 de lei pentru studii

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS