12.9 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLidl Craiova, campion la amenzi date de CJPC. Kaufland, pe locul doi

Lidl Craiova, campion la amenzi date de CJPC. Kaufland, pe locul doi

Lucrurile au început să se mişte destul de mult în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, implicit în cadrul CJPC Dolj. Aşa că hipermarketurile craiovene au fost în vizorul comisarilor, care au dat chiar şi 60 de amenzi unui singur magazin, de la începutul acestui an.

Niciun hipermarket nu a scăpat neamendat

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Dolj a fost cu ochii pe activitatea hipermarketurilor din Craiova anul acesta şi a dat amenzi cu nemiluita pentru neregulile pe care le-a găsit în acestea. „Au fost verificate şase hipermarketuri din Craiova de la începutul anului. Este vorba despre Auchan România, Metro Cash & Carry SRL, Lidl Discount, Carreffour Romania SA, Kaufland România SCS, Selgros Cash & Carry SRL au fost verificate de către comisarii CJPC DOLJ“, ne-au transmis reprezentanţii instituţiei.

De departe campionul amenzilor este SC Lidl Discount SRL, care a primit 60 de amenzi numai de la începutul acestui an. Suma totală a amenzilor încasate de Lidl s-a ridicat la 306.500 de lei. Practic, acest hipermarket a plătit amenzi aproape cât toate celelalte cinci hipermarket-uri controlate la un loc. La polul opus s-a aflat Carrefour-ul, cu cele mai puţine amenzi. „La hipermarketurile menţionate au fost aplicate următoarele amenzi: Auchan Romania – 15 amenzi în cuantum de 53.000 lei; Carreffour Romania SA – două amenzi în cuantum de 5.000 lei; Selgros Cash & Carry SRL – cinci amenzi în cuantum de 13.000 lei; Metro Cash & Carry SRL – cinci amenzi în cuantum de 94.000 lei; SC Lidl Discount SRL- 60 amenzi în cuantum de 306.500 lei; Kaufland România SCS – 37 amenzi în cuantum de 149.000 lei“, au mai precizat reprezentanţii CJPC Dolj.

Ce nereguli au găsit comisarii în hipermaketuri

Aşadar, cele mai multe nereguli au fost găsite în timpul controalelor din magazinele Lidl şi Kaufland din Craiova, iar amenzile au fost pe măsură.

„La operatorii menționați au fost constatate următoarele deficiențe: informare, depozitare, conformitate, practici comerciale înșelătoare, informații incomplete în certificatulde garanție, deficiențe de informare privind prețurile. De asemenea, produse alimentare cu modificări organoleptice,deficiențe privind condiții de depozitare sucuri şi nectaruri, vitrine frigorifice neigienizate, deficienţe de informare la pâinea feliată preambalată, informare incompletă privind data limită de consum, produse cosmetice care conțin substanța interzisă BHMCA, produse depozitate necorespunzător și produse cu modificări organoleptice – produse nesigure, produse cu ambalaje depreciate, mucegăite, produse unde categoria și țara de origine lipseau, produse din pește și brânzeturi fără elemente de identificare, proceduri nesigure la produsele de patiserie, informații necorespunzătoare la produsele UHT, la masa caldă nu se respecta temperatura de 60 de grade, produse oferite spre comercializare care nu respectă condițiile prescrise și declarate şi produse depozitate necorespunzător, produse neconforme devidate, cu modificari organoleptice, precum și deficiențe de informare conform Ordinului nr. 182/2023“, a transmis CJPC Dolj.

Nici restaurantele nu au scăpat. Patru operatori, cu activitatea oprită temporar

Comisarii CJPC Dolj au controlat şi zeci de restaurante în acest an, iar pentru patru operatori economici au luat decizia opririi temporare.

„Anul acesta au fost controlate 83 de restaurante din Craiova, constantându-se următoarele deficiențe: utilizarea de ustensile cu mânere din lemn și plastic, coșuri de gunoi fără capace, produse din carne fără elemente de identificare și caracterizare, lipsă verificare metrologică la cântar, produse a căror stare termica a fost schimbată, produse in afara datei limită de consum, lipsă grafice de temperatură, produse semipreparate la care lipsea data limită de consum, paviment cu spărturi și neigenizat, tavanul din zona preparării produselor finite prezenta infiltrații, agregate frigorifice cu gheață în exces. Au fost aplicate 84 amenzi contravenționale, în valoare totală de 345.000 de lei. De asemenea, s-a luat măsura de oprire temporară a activității în cazul următorilor operatori economici: SC Rimaga SRL, SC Tamira Impex SRL, SC Lu&Ying SRL, SC Mir Mar Pin SRL“, a mai precizat CJPC Dolj.

Citeşte şi: Primăria Craiova dă vina pe directorii de şcoli şi grădiniţe care cer bani de la părinţi pentru materialele sanitare

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS