16.4 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljStrada Aeroportului, mai aproape de modernizarea completă. Contractul a fost atribuit

Strada Aeroportului, mai aproape de modernizarea completă. Contractul a fost atribuit

Consiliul Judeţean Dolj s-a mişcat destul de repede, iar din septembrie şi până acum a reuşit să finalizeze licitaţia pentru terminarea lucrărilor de pe Strada Aeroportului. Aceasta porneşte din Cârcea şi ajunge în Craiova, pe Calea Bucureşti, în zona Metro. Nu a avut prea mult de muncă în etapele de evaluare fiindcă o singură firmă şi-a depus oferta pentru acest contract.

Cine a pus mâna pe contract

În luna septembrie, CJ Dolj a scos la licitație contractul prin intermediul căruia să fie finalizate lucrările de modernizare pentru Strada Aeroportului (DJ652A, DN6 – Cârcea-DN65, km 0+000 – 6+300). Povestea acestui proiect a fost destul de întortocheată şi a început în 2019. Însă, asocierea de firme care a câştigat iniţial contractul – S.C. ERPIA S.A. şi S.C. CON METAL CF S.R.L – a tras mâţa de coadă, iar cele 12 luni în care ar fi trebuit să isprăvească lucrările s-au transformat în patru ani. Iar după patru ani, din întreaga lucrare a fost realizat procentul de doar 67%. Restul de 33% urmează să se realizeze prin noul contract atribuit, pe 27 octombrie, firmei craiovene SC DOMARCONS. Aceasta a fost singura ofertantă. Valoarea totală estimată a noului contract se ridică la 7.898.405 de lei, fără TVA.

Vechiul contract, reziliat abia în mai, anul acesta

SC DOMARCONS SRL nu este străină de această lucrare. În 2021 a preluat asistenţa tehnică a proiectului, înlocuind firma SC PRO Cons XXI SRL. Din 2021 până în 2023, DOMARCONS a emis patru dispoziţii de şantier pentru asocierea de firme care se ocupa de lucrări. Însă, S.C. ERPIA S.A. şi S.C. CON METAL CF S.R.L tot nu şi-au dus sarcinile la final.

După multe amânări din partea asocierii de firme care ar fi trebuit să termine de multă vreme lucrările de pe Strada Aeroportului, CJ Dolj a admis, abia anul acesta, că ritmul de execuție a fost „destul de greoi” şi a reziliat contractul. „Deși Autoritatea Contractantă a notificat Antreprenorul cu privire la îndeplinirea defectuoasă a contractului, acesta din urmă nu și-a respectat obligațiile contractuale în termenele și condițiile stipulate în contract, motiv pentru care Autoritatea Contractantă a transmis acestuia notificarea de reziliere a contractului, prin adresa cu nr. 9651/25.04.2023. În urma notificării de reziliere, Acordul Contractual nr. 211/19.12.2018 a fost reziliat începând cu data de 12.05.2023, din cauza neîndeplinirii contractului menționat”, se specifică în caietul de sarcini al noului contract.

Ce lucrări lipsesc de pe Strada Aeroportului

Tot în caietul de sarcini, CJ Dolj a specificat lucrările rămase de executat pentru ca acest proiect să fie finalizat. Printre acestea se numără lucrări la partea carosabilă, refacerea șanțurilor de pământ, execuția completă a șanțurilor din beton. De asemenea, finalizarea podețelor, finalizare trotuarelor, execuția acceselor către proprietăți, realizarea stațiilor de autobuz (șase), realizarea parcării din zona stadionului Cârcea și parcarea de la primărie. De asemenea, se va realiza semnalizarea rutieră pe toată lungimea drumului. Totodată, se vor monta parapeți metalici în curbe, dar și stâlpi de ghidare lamelari reflectorizanți. Trecerile de pietoni vor fi dotate cu sisteme moderne de semnalizare precum marcaje orizontale cu vopsea reflectorizantă, benzi rezonatoare, limitatoare de viteză, precum și sistem inteligent de semnalizare. La finalul realizării restului de executat, lucrările vor fi recepționate pe toată lungimea drumului DJ652A.

Lucrările se fac pe fonduri europene

Lucrarea de pe strada care face legătura între Craiova şi Cârcea face parte dintr-un proiect mai amplu. Contractul pentru aceasta a fost semnat în 2019. „Investiţia se derulează cu fonduri europene, în cadrul unui proiect cu valoarea totală de peste 9 milioane de eur. Acesta a fost depus în parteneriat cu Agenţia de Infrastructură Rutieră din Bulgaria, în cadrul Programului Interreg V-A. Iniţiativa este una complexă şi urmăreşte atât reabilitarea carosabilului, inclusiv în punctul de intersecţie cu calea ferată, cât şi lucrări de amenajare a locurilor de parcare, a staţiilor pentru mijloacele de transport în comun, a trotuarelor“, spunea Cosmin Vasile, la vremea respectivă vicepreşedinte al CJ Dolj, actual președinte al instituției.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS