13.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTerenul de pe Caracal se reîntoarce de unde a plecat, la ANL

Terenul de pe Caracal se reîntoarce de unde a plecat, la ANL

O parte din terenul de pe strada Caracal se reîntoarce de unde a plecat, adică la ANL. Să fie acesta finalul odiseei „cartierului chinezesc”?

O parte din terenul de pe strada Caracal se întoarce la Agenţia Naţională pentru Locuinţe pentru reluarea lucrărilor la „cartierul chinezesc”. După ce l-a reluat de la Ministerul Apărării, Primăria Craiova îl dă în folosinţă Agenţiei pentru continuarea lucrărilor şi realizarea de locuinţe pentru tineri. Primăria dă Agenţie o parte din teren şi construcţiile aflate pe acesta.

„Se aprobă darea în folosinţă gratuită, către Agenția Națională Pentru Locuințe, pe durata execuției investiției, a terenului în suprafaţă de 28.792 mp, care face parte din suprafața totală de 67.511 mp şi a structurilor existente pe acesta, pentru construirea de locuințe pentru tineri destinate închirierii și pentru instituții din sectorul de apărarenațională”, se arată în proiectul de HCL. Costul execuţiei utilităţilor-apă, canalizare, energie electrică, gaze, telefonie, căi de acces, alei pietonale, spaţii verzi- cade în sarcina Primăriei Craiova.


În primăvara acestui an, Primăria Craiova a solicitat din nou trecerea terenului de pe strada Caracal din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Apărării Naţionale, în domeniul public al municipiului Craiova. Ulterior, aici se vor construi locuinţe prin programele ANL, în termen de 5 ani de la data preluării imobilului. Utilităţile cad în sarcina administraţiei locale craiovene. La fel ca şi înainte, 250 de locuinţe plus locurile de parcare sunt promise MAN.

De la cartierul chinezesc la ANL

Pentru construirea cartierului de locuinţe de pe strada Caracal, Primăria Craiova a luat terenul de la MApN, prin hotărâre de guvern (2013). Ulterior, l-a concesionat firmei Shandong Ningjian pentru construirea a 1.800 de locuinţe (23 de blocuri cu zece etaje).
Chinezii promiteau în 2014 că se vor mişca repede. La rândul lor, autorităţile din Bănie anunţau cele mai mici preţuri de pe piaţă (400 de euro/mp construit).
Primele 250 de locuinţe destinate strict Armatei urma să fie gata în ianuarie 2017, iar restul în 2020. În cele din urmă, totul a fost un fiasco.
Shandong Ningjian a abandonat lucrările în 2017, în stadiul în care sunt şi acum. Tot ceea ce a realizat până atunci a trecut prin urmare în patrimoniul municipiului Craiova (1 august 2017).
Primăria a vrut, în 2018, să reia lucrările cu bani de la bugetul local. A bugetat construirea primelor două blocuri din cartierul chinezesc. S-a răzgândit ulterior şi a pasat realizarea locuinţelor către ANL.
Agenţia a preluat amplasamentul de pe strada Caracal şi a anunţat că va construi cele 23 de blocuri prin credit ipotecar (exclusiv cu banii beneficiarilor).

Ansamblul rezidenţial de pe strada Caracal, cunoscut drept „cartierul chinezesc“, a încremenit la stadiul din primăvara anului 2017


Predarea celor 250 de locuinţe destinate angajaţilor MApN urma să se facă până la data de 15 ianuarie 2020, potrivit modificării din 2017 a HG nr. 1052/2013.
„Consiliul Local al Municipiului Craiova se obligă să pună la dispoziţia Ministerului Apărării Naţionale un număr de 250 de unităţi locative, din totalul locuinţelor realizate pe terenul imobilului, în vederea cumpărării de către personalul Ministerului, în condiţiile legii, până la data de 15 ianuarie 2020“, se arăta în actul normativ.
În nota de fundamentare a hotărârii actualizate se menţiona că terenul va reveni de drept la MApN dacă autoritatea publică locală nu va respecta termenele stabilite. Aici se făcea referire şi la faptul că termenul de finalizare a întregii investiţii era de şase ani de la data preluării terenului, termen care expira tot în ianuarie 2020.


Prin urmare, ANL a cerut Primăriei Craiova prelungirea acestor termene. 15 ianuarie 2023 pentru cele 250 de locuinţe şi 18 decembrie 2030 pentru restul de 1.550 de locuinţe. Agenţia nu a făcut prea mulţi paşi înainte. A realizat mai întâi proiectul tehnic pentru un singur bloc – L2. După care a demarat procedura de achiziţie a constructorului care va realiza acest imobil. Blocul L2 are un regim de înălțime P+10 şi 109 apartamente. Licitaţia nu fost însă finalizată. Termenul nu a mai fost prelungit, iar terenul a revenit proprietarului, adică Ministerul Apărării. Aici s-au blocat definitiv lucrurile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS