10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimăria Craiova resuscitează "cartierul chinezesc"

Primăria Craiova resuscitează „cartierul chinezesc”

Primăria Craiova resuscitează proiectul cartierului chinezesc de pe strada Caracal. Aceasta solicită din nou MAN trecerea terenului din domeniul statului şi al Armatei în domeniul public al municipiului Craiova.

Este un fel de ciorbă reîncălzită pentru că încă din anul 2018, primăria a cedat terenul luat de la MAN, Agenţiei pentru a construi aici mai multe imobile. Aceasta se întâmpla după plecarearea chinezilor. ANL urma să construiască, pentru început, primul bloc din ansamblul de 23 de imobile cu zece etaje cât urma să aibă cartierul, şi anume blocul L2. Adică 250 locuințe din totalul de 1.800. Agenţia a refăcut proiectul tehnic pentru acest prim bloc, ba chiar a şi atribuit lucrările, după care a anulat licitaţia. Lucrările au fost atribuite în vara anului 2019 pentru valoarea de 19,7 milioane de lei cu TVA, dar contractul nu a mai fost semnat, iar procedura a fost sistată. Din acel moment nu s-a mai făcut niciun pas.

Odiseea terenului de pe strada Caracal

Să începem cu începutul. În anul 2013, terenul de pe strada Caracal trece de la Ministerul Apărării Naţionale (MApN) la Primăria Craiova. Administraţia locală îşi dorea să construiască aici ansamblul rezidenţial cunoscut drept „cartierul chinezesc“. Denumirea i se trage de la faptul că municipalitate a contactat atunci firma Shandong Ningjian pentru a construi 1.800 de locuințe în termen de şase ani. Primele 250 de locuinţe reveneau angajaţilor din armată. Chinezii au ieşit repede din peisaj. Terenul și tot ceea ce se construise aici a intrat în proprietatea municipiului Craiova. Primăria a dorit, inițial, să continue lucrările cu bani de la bugetul local și chiar a prins în bugetul pe anul 2018 suma de 9 milioane de lei. A renunțat însă la idee și a cedat amplasamentul, în toamna anului 2018, Agenției Naționale pentru Locuințe. Agenţia estima ca termen de punere în funcţiune a celor 250 locuinţe pentru beneficiarii aparţinând MAN, anul 2023, iar termenul de finalizare pentru restul de 1550 unităţi locative, anul 2030. Termenul nu a mai fost prelungit, iar terenul a revenit proprietarului, adică Ministerul Apărării. Aici s-au blocat definitiv lucrurile.

A plecat şi ANL-ul

Primul bloc care se va construi în cartierul chinezesc: blocul L2
Primul bloc care trebuia să se construiască în cartierul chinezesc: blocul L2

În urmă cu un an, primarul Craiovei readucea în atenţie situaţia „cartierului chinezesc”. Aceasta spunea :

„Eu am şi propus trei variante Guvernului României. Varianta în care terenul respectiv să fie preluat tot de ANL, aşa cum există şi o hotărâre de Consiliu Local luată în 2018, şi să fie construite locuinţe pentru tineri. A doua variantă ar fi aceea ca Ministerul Apărării, având în vedere că are un buget destul de mare anul acesta, de peste 2% din PIB, să contruiască aici locuinţe pentru militari.


A treia variantă ar fi să ne revină nouă, municipalităţii, acest teren, iar noi să-l scoatem în concesiune, pe loturi mici. Adică, în loc să avem un singur contract, aşa cum a fost cu firma din China, să existe loturi mai mici de lucrări, care să fie realizate de constructori locali. Guvernul să aleagă una dintre aceste variante, dar important este să fie adoptată acea ordonanţă de urgenţă“, a spus Olguţa Vasilescu.


Acum, primăria solicită din nou trecerea terenului de pe strada Caracal din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Apărării Naţionale, în domeniul public al municipiului Craiova. Ulterior, aici se vor construi locuinţe prin programele ANL, în termen de 5 ani de la data preluării imobilului. Utilităţile cad în sarcina administraţiei locale craiovene. La fel ca şi înainte, 250 de locuinţe plus locurile de parcare sunt promise MAN.

Primăria ia teren de la Armată ca să facă trotuar

Gardul bisericii de la Spitalul Militar, ca bomboana pe colivă
Gardul bisericii de la Spitalul Militar, ca bomboana pe colivă

Totodată, Primăria Craiova preia de la MAN şi câţiva metri din curtea Spitalului Militare pentru a face trotuar. Este vorba de un teren de aproxiamtiv 1,5 metri de la intersecţia străzilor Caracal cu Potelu. În fapt, unitatea militară trebuie să-şi retragerea cu aproximativ 1-1,5 m gardul, astfel încât să se construiască un trotuar care să permită circulația pietonilor în deplină siguranță. Administraţia locală obligânduse ca în termen de 12 luni să realizeze această porţiune de trotuar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS