0.6 C
Craiova
vineri, 1 decembrie, 2023
Știri de ultima orăLocalGorjMinerii nu se pensionează pentru că vor să încaseze prima de Crăciun

Minerii nu se pensionează pentru că vor să încaseze prima de Crăciun

Încă mai sunt angajați la nivelul Complexului Energetic Oltenia care nu s-au hotârât să se pensioneze, cu toate că ar îndeplini condițiile legale.

Vasile Tivig, unul dintre sindicaliștii din Complexul Energetic Oltenia, în momentul de față ar mai fi circa o mie de angajați care ar putea să iasă la pensie. Cel mai probabil aceștia nu doresc să se pensioneze, pentru că venitul din salariu și alte beneficii acordate de companie sunt mai mari decât pensia.

Între beneficii ar fi cota de cărbune sau prima de Crăciun care se acordă înspre finalul anului. Astfel, se explică de ce sute sute de salariați care ezită încă să își depună cererile de pensionare la Casa Județeană de Pensii Gorj.

„Sunt o mie de angajați care nu vor să iasă la pensie. După părerea mea, avem peste o mie de salariați care în momentul de față îndeplinesc toate condițiile pentru pensionare. Este vorba de vârsta de 52 de ani, vechimea și grupa de muncă. Evită să depună dosarul de pensionare la Casa de Pensii pentru că au mai multe venituri ca salariați, decât ca pensionari. Cel mai probabil, către finalului anului, vom avea o tranșă consistentă de pensionări, după prima de Crăciun”, a declarat Vasile Tivig, sindicalist la Complexul Energetic Oltenia.

Prima de Crăciun are o valoare de 3.000 de lei și se acordă până la jumătatea lunii decembrie. 

Ar putea pierde primele

Primele de la CEO ar putea fi însă pierdute în urma măsurilor de austeritate anunțate de guvern.

Sindicatele din minerit și energie solicită negocieri urgente cu administrația Complexului Energetic Oltenia(CEO). Președintelui Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pârvulescu, este de părere că Ordonanța austerității, care va deveni și lege de săptămâna viitoare, va afecta grav veniturile angajaților din Complexul Energetic Oltenia. Astfel, unii salariați se vor trezi că nu vor mai intra în posesia anumitor drepturi care nu sunt incluse în salariu.

„Eu sper că vor avea inspirația să ne convoace la discuții cei de la administrație și să vedem ce soluții găsim pentru ca veniturile oamenilor să nu scadă. Sunt unele drepturi prevăzute chiar în contractele individuale de muncă. Acestea ar putea să nu se mai acorde după ce va fi aprobată prin asumare Legea austerității. Trebuie să ne întâlnim cu administrația CEO și să identificăm soluțiile bune pentru angajați. Cea mai la îndemână ar fi includerea unor drepturi în salariu”, a precizat Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie.

CEO are 9.700 de angajați.

Citește și: Medic de la „Marius Nasta” acuzat de corupție, arestat preventiv

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS