20.6 C
Craiova
sâmbătă, 27 iulie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGazonul de pe Oblemenco înghite, din nou, peste un milion de lei

Gazonul de pe Oblemenco înghite, din nou, peste un milion de lei

Nu a venit bine toamna că primăria își arată din nou generozitatea pentru gazonul de pe Stadionul Ion Oblemenco din Craiova și mai oferă încă o tranșă de bani pentru serviciile de întreținere a acestuia.

Este deja al treilea contract subsecvent prin care primăria dă bani firmei care se ocupă de gazonul de pe Oblemenco, de la semnarea noului acordului-cadru, care a avut loc în octombrie 2022. De aceste lucrări se ocupă firma Sport Fields, cea care a fost și câștigătoarea vechiului acord-cadru. De această dată, suma pe care o va absorbi gazonul de pe stadionul craiovean se ridică la 1.035.507 de lei, fără TVA, adică aproape 210.000 de euro, fără TVA.

Contractul subsecvent a fost publicat în SEAP în ultima zi a lunii august, iar cel mai probabil, în această lună vor avea loc lucrările de întreținere a suprafeței de joc de pe stadionul din Bănie.

Gazonul de pe Oblemenco, destul de costisitor

De la semnarea acordului-cadru cu firma Sport Fields, care este valabil timp de 48 de luni, gazonul de pe Ion Oblemenco a fost deja întreținut de două ori, urmând a treia etapă. Pentru toate cele trei tranșe în care firma câștigătoare a intervenit să îngrijească gazonul, Primăria Craiova a scos din conturi 4.474.965 de lei, fără TVA. Este vorba despre aproximativ 905.000 de euro, fără TVA (peste 1.076.000 de euro cu TVA). Este posibil, însă, ca până la finalul anului pe suprafața de joc să se mai facă încă o intervenție de întreținere.

IntenCity a dus la costuri uriașe pentru refacerea gazonului

Dacă pentru această cea mai recentă etapă de îngrijire a gazonului primăria plătește 1.035.507 de lei, fără TVA, pentru intervenția care a avut loc imediat după festivalul IntenCity a plătit mai mult decât triplu. Suma alocată pentru a se reface gazonul după festival s-a ridicat la suma de 3.412.958 de lei, fără TVA. Costul a fost atât de mare pentru că atunci a fost nevoie de înlocuirea completă a gazonului, fiindcă acesta a fost ridicat complet înainte de festival de către RAADPFL Craiova și relocat în părculețul de la Pedagogic. Astfel, firma Sport Fields a fost nevoită să refacă în totalitate suprafața de joc după festival.

Valoarea totală estimată a acordului, o sumă extraterestră. Primarul a promis că va costa mult mai puțin

Vă reamintim că valoarea totală estimată a acordului-cadru, valabil pe 4 ani, este una uriașă – 103.000.024 de lei, fără TVA, ceea ce înseamnă aproape 21 de milioane de euro, fără TVA. Însă, primarul orașului, Lia Olguța Vasilescu, a ținut să menționeze faptul că este imposibil să se ajungă la această sumă în cei 4 ani. Până la finalul acestui an vom vedea dacă va mai avea loc încă o intervenție și cât va costa. Abia după aceea putem face un calcul aproximativ al sumei finale pe care o va suporta primăria pentru îngrijirea gazonului de pe stadionul de fotbal pe tot parcursul contractului. Însă, există posibilitatea ca sumele care se vor da în anii următori să nu mai semene cu cele din acest an, iar acest lucru înseamnă că cel mai sigur bilanț îl vom avea abia după încheierea acordului-cadru dintre primărie și Sport Fields.

Ce presupune contractul, pe scurt

În descrierea succintă a contractului publicat în SEAP se menționează faptul că se achiziționează „servicii complete şi eficiente de intervenţii şi lucrări specifice pentru terenul sportiv acoperit cu gazon hibrid al stadionului de fotbal Ion Oblemenco din Craiova în suprafaţă de 8.036 mp, având ca scop obţinerea şi menţinerea unui covor de iarbă performant şi de calitate optimă pentru activităţile sportive care să corespundă cerinţelor tehnice funcţionale pentru joc cât şi de ordin estetic conform cu standardele şi normele interne şi internaţionale recomandate de LPF, FRF, FIFA şi UEFA.

Obiectivele specifice ale Acordului-cadru sunt: refacerea şi menţinerea densităţii şi omogenităţii gazonului; eliminarea materialului vegetal vătămat sau mort de pe suprafata gazonată; combaterea eficientă a bolilor şi dăunătorilor de pe suprafaţa terenului de joc; asigurarea necesarului de substanţe nutritive specifice gazonului pentru Stadionul Ion Oblemenco; menţinerea unei bune stări de sănătate şi a unui proces vegetativ corect al gazonului, menţinerea caracteristicilor estetice şi funcţionale ale gazonului; menţinerea unei temperaturi pozitive în stratul suport şi la nivelul ierbii, peste limita de îngheţ în sezonul rece a suprafeţei terenului de joc – gazon; schimbarea gazonului; schimbarea sistemului de drenaj, încălzire, irigare, atunci când este cazul.

Activităţile acordului-cadru vor consta în: 1.Servicii de întreţinere teren de joc – gazon 2.Servicii de întreţinere şi exploatare a instalaţiilor aflate în dotarea Stadionului Ion Oblemenco 3.Servicii de schimbare a gazonului 4.Deszăpezire şi transport a zăpezii rezultate, de pe renul de joc gazonat 5.Colectarea deşeurilor, transportul şi depozitarea acestora în depozite autorizate 6.Servicii de renovare teren hibrid 7.Construcţie teren hibrid cu încălzire glicol, conform cerinţelor caietului de sarcini Rev.1 nr. 99896/ 18.07.2022, pe o perioadă de 48 luni, pentru suprafaţa terenului de 8.036 mp“, se arată în descrierea contractului.

Citește și: O nouă rundă de bani pentru Water Park-ul din Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS