15.1 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjFestivalul „Gena Bârsan”, la Cărbunești

Festivalul „Gena Bârsan”, la Cărbunești

O nouă ediție a Festivalului de muzică lăutărească „Gena Bârsan” va avea loc la Târgu Cărbunești, Gorj, marți, 29 august, de la ora 17.00, la Centrul Cultural „Tudor Arghezi”.

Gena Bârsan a fost o cunoscută lăutăreasă din Gorj. Este renumită pentru aparițiile sale la nunțile, botezurile, bâlciurile, hramurile, aniversările și nedeile din Gorj și Dolj, dar și cu orchestra „Taraful Gorjului”, condusă de dirijorul Nicolae Novac.

În memoria sa, anual, în Târgu Cărbunești, în luna august, se desfășoară Festivalul-concurs de muzică lăutărească „Gena Bârsan”, în cadrul căruia se întrec cele mai bune tarafuri gorjenești, dar și cei mai buni rapsozi.

Evenimentul este organizat de Consiliul Local și Primăria Târgu Cărbunești, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Școala Populară de Arte „Constantin Brâncuși”, Ansamblul Artistic Profesionist “Doina Gorjului” și Centrul Cultural „Tudor Arghezi” Târgu-Cărbunești. Festivalul de muzică lăutărească „Gena Bârsan” ediția a XVII-a are două secțiuni: tarafuri și rapsozi.

Cei mai buni lăutari din Oltenia

Cei mai buni lăutari din Oltenia vin pe 29 august 2023 la Târgu Cărbunești, iar fiecare județ invitat poate participa cu un singur taraf și doi rapsozi. Componența tarafului va fi următoarea: vioară sau fluier, braci, chitară, bas (3-7 persoane).

Nu se admit în concurs instrumente electronice. Fiecare taraf poate prezenta în concurs, pe lângă program (care nu poate depăși 10 minute) și 1-2 rapsozi. Un instrument nu poate face parte din mai multe tarafuri. Rapsozii vor avea în repertoriu o baladă și un cântec de joc. Costumul popular este obligatoriu. Juriul are latitudinea să redistribuie premiile. Sonorizarea este asigurată de organizatori.

Premiile sunt acordate de: Consiliul Județean Gorj prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea
Culturii Tradiționale Gorj – Marele Premiu; Consiliul Local și Primăria Târgu Cărbunești – Premiile I (tarafuri și rapsozi), 2 premii speciale la tarafuri; Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj – Premiile II
(tarafuri și rapsozi) și Premiile speciale la rapsozi; Școala Populară de Artă – mențiunile de la tarafuri; Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” – Premiul III de la tarafuri, Premiul III la rapsozi și cele trei mențiui de la rapsozi. Centrul Cultural „Tudor Arghezi” Târgu Cărbunești va acorda premiul special „Alită Pițigoi”, precum , precum și diurna pentru participanți, invitați, juriu, colaboratori. 

Citește și: A murit cântărețul și compozitorul italian Toto Cutugno

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS