23.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDezbaterea cu public pentru noul PUG al oraşului Craiova, anunţată oficial

Dezbaterea cu public pentru noul PUG al oraşului Craiova, anunţată oficial

Primăria Craiova organizează astăzi, 17 august, începând cu ora 12:00, cea de-a doua dezbatere publică pe tema actualizării Planului Urbanistic General (PUG) al oraşului. La fel ca prima, şi această dezbatere va avea loc tot online și va putea fi urmărită pe canalul de Youtube Primaria Craiova. În cadrul dezbaterii, persoanele interesate pot formula propuneri sau întrebări, pe chat-ul aferent transmisiei live, astfel încât, în măsura timpului disponibil, să fie formulate răspunsuri în direct.

Totodată, Primăria a anunţat oficial şi data ultimei dezbateri din seria evenimentelor din cadrul demersului de consultare publică şi informare, cea la care pot participa activ şi cetăţenii. Aceasta va avea loc pe 29 august, începând cu ora 14:00, la sala de conferinţe a Complexului sportiv Craiova – Stadionul de Fotbal.

Cine participă la şedinţa de astăzi

La dezbaterea online de joi, 17 august, vor fi prezenți reprezentanți ai Ordinului Arhitecților din România – Filiala Teritorială Oltenia, ai Uniunii Arhitecților din România – Filiala Sud-Vest Oltenia, ai Ministerului Culturii – Direcția Patrimoniu Cultural si Direcția de Cultură Dolj, ai A.D.I. Zona Metropolitană Craiova, ai Agenției Județene pentru Protecția Mediului Dolj, ai Gărzii de Mediu – Comisariatul Județean Dolj, ai Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Dolj, ai Administrației Bazinale de Apă Jiu, ai Direcției Regionale Drumuri și Poduri Craiova, ai Direcției pentru Agricultură Judeţeană Dolj, ai Camerei de Comert si Industrie Dolj, ai Direcției Silvice Dolj, ai Centrului Județean pentru Protecția Naturii, Turism și Dezvoltare Rurală Durabilă Dolj, reprezentanți ai deținătorilor de rețele edilitare și furnizori de servicii publice (Orange Communications Romania SA, Flash Lighting SRL, Compania de Apă Oltenia, Distrigaz Sud Rețele, Distribuție Energie Oltenia SA, Termo Urban Craiova SA, Electrocentrale II, CN CFR SA – Regională Craiova, RCS&RDS s.a).

În cadrul evenimentului,vor fi prezentate și analizate problemele urbanistice și tehnice cu care se confruntă Municipiul Craiova și vor fi propuse soluții privind implementarea Planului Urbanistic General, în conformitate cu legislația în vigoare.
O dezbatere similară a avut loc şi pe data de 10 august, în acelaşi format.

Cum s-a derulat prima dezbatere

La cea dintâi din seria celor 3 dezbateri iniţiate de Primărie, principalele puncte aduse în discuţie s-au referit la protejarea monumentelor şi a locuirii individuale, clarificarea condiţiilor de construire, proiectul privind Autostrada Sudului, care ar urma să treacă prin sud-vestul oraşului, în proximitatea Jiului, şi spaţiile verzi ale oraşului.

Dezbaterea a durat patru ore. În timp ce unele dintre nelămuriri au fost clarificate, altele au rămas pe lista de aşteptare. Mai mulţi arhitecţi din Craiova au folosit prilejul pentru a se plânge şi de subiecte conexe, precum necesitatea relocării gropii de gunoi, traseul de zbor prin oraş al avioanelor care decolează sau aterizează pe aeroport sau parcarea subterană transformată într-un proiect suprateran care a distrus peisaigistic zona Teatrului Naţional.

La dezbaterea în format fizic sunt aşteptaţi şi cetăţenii

În data de 29.08.2023, ora 14.00, la stadionul Oblemenco, va avea loc şi dezbaterea publică în format fizic, adresată cetăţenilor municipiului, investitorilor, organizaţiilor non-guvernamentale interesate. Orice craiovean interesat de viitoarea traiectorie a dezvoltării urbane din următorii zece ani poate participa la discuţii.
În urma discuțiilor, persoanele interesate sunt rugate să comunice Primăriei Municipiului Craiova problemele pe care le găsesc relevante pentru Planul Urbanistic General, prin metodele indicate în anunțul de inițiere a dezbaterilor publice: https://www.primariacraiova.ro/ro/a/2398/noul-pug-al-craiovei-intră-în-dezbatere-publică, până la data de 15.09.2023, transmit reprezentanţii Primăriei.

Primul PUG de municipiu din România în sistem geografic informaţional

Noul plan urbanistic general al Craiovei este primul PUG editat în sistem geografic informaţional (GIS) de municipiu din România, a transmis Adrian Ilie, managerul Synergetics – firma care a dezvoltat proiectul. Acesta consideră că utilizarea tehnologiei reprezintă un pas important, esenţial în procesul de transparentizare a relaţiei cu cetăţenii şi că noul PUG face paşi mari către îmbrăţişarea conceptului de smart city şi de gestiune inteligentă a teritoriului.

Citeşte şi: Trotinetele electrice prind viteză, craiovenii se plâng de pericol

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS