12.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCaz de infecție cu virusul West Nile în Dolj

Caz de infecție cu virusul West Nile în Dolj

Un bărbat de 57 de ani, din Moțăței, a fost confirmat cu infecție cu virusul West Nile, au anunțat reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Dolj. Infecția se transmite prin înțepătura țânțarilor.

„În cadrul activităţii de supraveghere şi control a infecţiei cu virusul West Nile care se desfăşoară la nivel naţional în perioada 1 iunie – 31 octombrie, în săptămâna 31/2023, în judeţul Dolj a fost confirmat un caz cu infecţie cu virusul West – Nile, la un bărbat de 57 de ani din Moţăţei, care a fost internat la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Craiova, cu evoluţie clinică favorabilă”.

Infecţia cu virusul West Nile  este transmisă prin înţepătura de ţânţar şi determină la adulţi o neuroinfecţie care în majoritatea cazurilor este subclinică, dar uneori poate prezenta şi manifestări de  meningită, meningoencefalită sau encefalită cu lichid clar; copii sub 15 ani nu sunt afectaţi.

Recomandări DSP pentru prevenirea infecției cu West Nile

Pentru prevenirea infecţiei cu virusul West Nile, Direcţia de Sănătate Publică Dolj recomandă populaţiei :

·          să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;

·          să utilizeze substanţe chimice repelente de ţânţari;

·          să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă;

·         să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriilor, să îndepărteze recipientele de apă stătută.

Care sunt semnele de alertă ale infecției

În cazul în care o persoană  prezintă  semne de boală: febră, dureri de cap, astenie, vărsături, tulburări de memorie, dureri articulare sau musculare, sau alte situaţii care survin în 3-7 zile de la o posibilă înţepare de ţânţar, aceasta trebuie să se prezinte de urgenţă la medicul de familie sau (cei neasiguraţi) la cel mai apropiat cabinet medical.

Citește și: Creierul uman, folosit doar la 10% capacitate – Un mit?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS