15.1 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinCreierul uman, folosit doar la 10% capacitate - Un mit?

Creierul uman, folosit doar la 10% capacitate – Un mit?

Mulți oameni cred despre creierul uman că nu este folosit la capacitate maximă, iar o mare parte din populație știe că ar funcționa doar la 10% din capacitate. Dar de unde vine această idee și cât adevăr se află în spatele său?

Originea ideii

Scriitorul american Lowell Thomas scria în 1936, în introducerea cărţii lui Dale Carnegie, Cum să câştigi prieteni şi să influenţezi oamenii, ceea ce avea să devină o afirmaţie repetată deseori: „Profesorul William James de la Harvard obişnuia să spună că omul obişnuit îşi dezvoltă doar 10% din capacitatea sa mintală latentă”. Această idee a căpătat o viaţă proprie, unii susţinând ulterior că oamenii îşi folosesc doar 10% din creier. Dar este adevărat?

Creierul uman nu funcționează izolat

Deşi rămâne incert dacă prof. William James, considerat părintele psihologiei americane, s-a aflat la originea acestei afirmaţii, cert este că este indiscutabil falsă. Cu siguranţă că „ne folosim întotdeauna tot creierul”, a declarat pentru Live Science, Erin Hecht, profesor asistent de neuroştiinţă evoluţionistă la universitatea Harvard.

„Este un mit atât de amuzant”, a declarat Julie Fratantoni, cercetător în neuroştiinţe cognitive şi şef de operaţiuni pentru proiectul Sănătatea Creierului (BrainHealth) de la universitatea Texas, din Dallas.

Pentru început, cercetătoarea nici măcar nu este sigură dacă 10% se referă la volum sau la altceva: „Este 10% din metabolismul energetic? 10% din activitatea electrică? Este vorba de nivelul de oxigenare a sângelui?”

Citește și: Turnul Eiffel, evacuat în urma unei ameninţări cu bombă

„Dacă folosești doar 10% din creier, probabil ești conectat la aparate”

Acest mit este atât de răspândit încât studenţii întreabă despre el.

„La cursurile mele, ori de câte ori cineva aduce în discuţie acest mit, le spun același lucru. Dacă foloseşti doar 10% din creier, probabil că eşti conectat la aparate (de menţinerea vieţii)”, spune Hecht.

Ea a comparat activitatea creierului cu cea a inimii atunci când corpul este în repaus. Inima continuă să pompeze chiar dacă nu funcţionează la capacitate maximă.

De asemenea, întregul creier şi celulele sale, numite neuroni, sunt întotdeauna active, chiar şi doar la un nivel de bază.

Citește întregul material pe News.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS