22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalIridexul, procedură pe scurtătură pentru creşterea tarifului

Iridexul, procedură pe scurtătură pentru creşterea tarifului

Operatorul de salubritate din Craiova și întreg județul Dolj, Iridex Group Salubrizare S.R.L. – Salubritate București S.A. are posibilitatea, de acum înainte, să dicteze tarifele pentru colectarea deşeurilor din Craiova, fără să mai facă un act adiţional la contractul iniţial.

Este cunoscut faptul că, pentru fiecare modificare de tarif , Iridex cerea această schimbare în AGA ADIECO Dolj şi primăriilor. Astfel de modificări erau consemnate într-un act adiţional şi aprobate în consiliile locale. Recent, Consiliul Local al Municipiului Craiova a decis ca modificarea tarifului cerut de către Iridex să nu mai facă obiectul unui astfel de Act adiţional.

Schimbarea acestui tarif este importantă. Tariful perceput de Iridex plus tariful perceput de Depozitul de la Mofleni se regăsesc în taxa specială de salubrizare pe care o plăteşte populaţia.
Modificarea este prevăzută la articolului nr. 8 din contractul de delegare. Prin modificările operate prin actul adițional, operatorul de salubrizare poate să emită facturile numai cu acordul ADI ori cu o aprobare de la ANRSC.


„Art. 8. Se modifică art. 10, alin. (1), lit. a), alin. (2) – alin. (7), care vor avea următorul cuprins: ”(1) a) Tarifele pentru activitățile specifice serviciului de salubrizare prevăzute în prezentul contract sunt cele aprobate prin Hotărârea Adunării Generale ADI ECO DOLJ în conformitate cu legislația specială, respectiv Legea nr. 101/2006 și Ordinul ANRSC nr. 640/2022, nefiind necesară încheierea unui act adițional la prezentul contract”, se arată în Actul Adiţional nr. 7 la Constractul nr. 370/22.05.2018.

Iridex
Iridex

Operatorul poate solicita ANRSC aprobarea tarifelor


În acelaşi Act se mai spune că:

„Tarifele vor fi modificate sau ajustate în conformitate cu metodologia aplicabilă, adoptată de Autoritatea de Reglementare, respectiv Ordinul Președintelui ANRSC nr. 640/2022 privind aprobarea Normelor metodologice de stabilire, ajustare sau modificare a tarifelor pentru activitățile de salubrizare, precum și de calculare a tarifelor/taxelor distincte pentru gestionarea deșeurilor și a taxelor de salubrizare. În cazul în care autoritatea deliberativă a unității administrative-teritoriale nu aprobă taxa de salubrizare în termen de 30 de zile de la data aprobării tarifelor/tarifelor distincte și de către adunarea generală a asociației de dezvoltare intercomunitară, operatorii au dreptul să factureze autoritățile administrației publice locale/Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară de Gestionare a Deșeurilor ECO DOLJ la nivelul tarifelor/tarifelor distincte aprobate de asociația de dezvoltare intercomunitară, iar diferența dintre sumele facturate de operator și sumele aferente taxelor plătite de utilizatori se suportă de la bugetul local al unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale în cauză. În situația în care adunarea generală a ADI ECODOLJ nu adoptă în termenle legale hotărârea privind aprobarea tarifelor/tarifelor distincte, delegatul poate solicita ANRSC aprobarea tarifelor/tarifelor distincte în baza unei documentații întocmite în conformitate cu normele metodologice elaborate și aprobate de ANRSC”.

Modificarea tarifului modifică taxa specială de salubrizare

Modificarea tarifului este importantă pentru că aceasta duce la schimbarea taxei pentru gunoi. Ultima dată, modificarea şi ajustarea tarifului a dus la creştera taxe de la 12 lei la 18 lei, începând cu data de 01.07 2023.


„Orice modificare de tarif se face numai prin aprobarea UAT şi apoi AGA ADIECODOLj. Dar nu se mai face act adiţional, pentru tarif.
Pentru orice alte clauze, altele decât tariful, se face act adițional, ca şi până acum”, a precizat Adela Plăcintescu, director ADI ECODOLJ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS