9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljVal de controverse după o postare a Olguţei Vasilescu: grupuri sanitare cu 12 wc-uri, fără ziduri despărţitoare, modernizate

Val de controverse după o postare a Olguţei Vasilescu: grupuri sanitare cu 12 wc-uri, fără ziduri despărţitoare, modernizate

Primarul Craiovei s-a lăudat pe Facebook cu o investiţie făcută la Liceul Traian Vuia, însă postarea a stârnit un val de reacţii din partea cetăţenilor, contrariaţi de modul în care arată grupurile sanitare de la parterul clădirii, pregătite pentru copiii de la Grădiniţa Ion Creangă, care va fi relocată temporar la Liceul Traian Vuia.

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, un foarte bun comunicator pe reţele sociale, aşa cum transmit oamenii care îi ţin trena, obişnuieşte să se laude pe Facebook cu fiecare investiţie făcută în oraş. Miercuri, 12 iulie, edilul a făcut o nouă postare pe Facebook, în care a povestit cetăţenilor despre renovarea unei părţi din clădirea Liceului Traian Vuia din Craiova.

„Parterul, etajul I și spălătoria Liceului Traian Vuia au fost renovate, fiind complet refăcute grupurile sanitare, unde au fost schimbate gresia și faianța, încăperile comune, dar și sălile de clase, unde s-au efectuat reparații la nivelul zidăriei și tencuielii. Peste tot a fost montat covor PVC nou, s-au schimbat instalația electrică și corpurile de iluminat, iar tocăria interioară a fost schimbată. Parterul clădirii este, în acest moment, folosit de grădinița Ion Creangă, a cărei clădire a intrat în renovare totală printr-un proiect finanțat din fonduri europene. După această perioadă, sălile de clasă vor fi iarăși ocupate de către elevii de liceu. Continuăm să investim în școlile craiovene pentru a asigura condiții excelente de educație copiilor noștri!“, a scris Olguţa Vasilescu pe Facebook.

Grupuri sanitare fără ziduri despărţitoare au stârnit un val de reacţii

O acţiune lăudabilă, dar unele fotografii care însoţeau postarea au stârnit controverse în mediul online. Este vorba despre fotografiile în care apar cele două băi proaspăt renovate, care arată cel puţin ciudat. Într-o singură încăpere există 12 vase de toaletă, fără niciun fel de paravan între ele. Pur şi simplu, dacă mai mulţi copii au nevoie la toaletă în acelaşi timp, vor fi nevoiţi să îşi facă nevoile fiziologice la comun.

Observând acest lucru, oamenii au reacţionat imediat. „Felicitări! Super frumos renovat, dar totuşi eu am o nelămurire. În toaletă daca vin 6-9 adolescenţi în acelaşi timp şi trebuie să facă treaba mare, observ că nu sunt separate closeturile. Înţeleg nevoia de a socializa faţă în faţă şi nu prin aplicaţii, dar parcă este prea de tot! Aş aprecia un răspuns la fel de sincer ca şi întrebarea!“, a scris o craioveancă la comentarii.
Răspunsul a venit de la o altă femeie: „Toaletele acestea sunt doar pentru copiii de grădiniță“, a scris aceasta. În completare, Lia Olguţa Vasilescu a spus că „la patru ani merg (n.r. copiii) însoţiti de educatoare. Nu cred că însoţeşte mai mulţi copii o dată“, a scris primarul.

„Toalete anti-intimitate“

Chiar şi după răspunsul primarului, o altă persoană s-a întrebat de ce sunt, totuşi, atât de multe vase de toaletă, dacă educatoarea nu poate să însoţească mai mulţi copii la toaletă, în acelaşi timp? O întrebare la care, însă, nu a mai primit răspuns. Mai mult decât atât, nu putem să nu ne întrebăm dacă nu cumva şi copiii de la grădiniţă au nevoie de intimitate, mai ales că sunt la vârsta la care încep să cunoască sentimentul de ruşine. Unul dintre cetăţenii care au comentat la postarea primarului a catalogat aceste grupuri sanitare drept „toalete anti-intimitate“.
În plus, din postarea primarului Craiovei se înţelege că acei copii de grădiniţă care vor beneficia de băile renovate vor rămâne la Traian Vuia o perioadă limitată de timp.
Ce se va întâmpla după aceea, când elevii liceului vor reveni în clasele de la parterul clădirii?

„La preşcolari nu este nevoie de ziduri despărţitoare“

Carmen Oprea, directoarea Liceului Traian Vuia ne-a clarificat situaţia şi a spus că băile fără ziduri despărţitoare au fost special amenajate pentru copiii de grădiniţă, iar pentru această categorie de copii nu sunt necesare ziduri despărţitoare. „Am primit o decizie de la ISJ Dolj, prin care ni s-a relocat Grădiniţa Ion Creangă. Noi am cedat parterul clădirii. Înainte de această relocare s-a pregătit puţin locul. Practic, parterul acelui corp de clădire unde vor veni copiii de la grădiniţă s-a renovat şi s-a adaptat normativelor corespunzătoare învăţământului preşcolar.

Dacă ne referim la cele două grupuri sanitare, acestea respectă normele de igienă ale Ministerului Sănătăţii. La preşcolari nu este nevoie de ziduri despărţitoare. Nici măcar nu este nevoie de baie specială pentru fete şi specială pentru băieţi. Dar aici s-a făcut o baie pentru fetiţe şi alta pentru băieţei, fiindcă tot am avut două grupuri sanitare. În normele de igienă din 2020 se specifică foarte clar că pentru copiii din învăţământul preşcolar nu este nevoie de ziduri despărţitoare. Singura condiţie este aceea ca băile să nu fie folosite de personal, iar personalul de la noi are un alt grup sanitar“, a spus Carmen Oprea.

Cele două grupuri sanitare vor fi amenajate încă o dată

Directoarea Liceului Traian Vuia mai spune că, după ce Grădiniţa Ion Creangă va pleca din clădirea liceului, cele două grupuri sanitare vor fi încă o dată amenajate pentru elevii de liceu. „După ce Grădiniţa Ion Creangă va pleca de la noi, după aproximativ şase luni din câte am înţeles, băile vor fi reamenajate special pentru elevii liceului. Înainte de această renovare, băile aveau ziduri despărţitoare. Însă, acum s-au montat toalete speciale pentru copii mici, chiuvete la o înălţime mai mică. Nu ai cum să duci un copil de 3 ani la o toaletă de dimensiune normală, cum este aceea pentru elevii de liceu. Aşadar, după ce grădiniţa va pleca de la noi, vor fi montate alte toalete şi alte chiuvete, dar şi ziduri despărţitoare, înainte ca elevii noştri să se mute, din nou, la parterul clădirii“, a spus Carmen Oprea.
Cu alte cuvinte, primăria a fost nevoită să facă această modificare a celor două băi de la Traian Vuia, care vor fi folosite doar de copiii de la Grădiniţa Ion Creangă. Apoi va trebui să revină asupra lucrărilor pentru a asigura condiţii optime elevilor liceului care vor învăţa la parterul clădirii, după ce Grădiniţa Ion Creangă se va întoarce la clădirea în care funcţionează în mod normal.

Citeşte şi: Primăria Craiova continuă paranghelia şi în august. Încă 65.000 de euro din bugetul local

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS