14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdministratieOlguţa Vasilescu despre criminalul din Botanică: „Un psihopat care a dat de 20 de ori cu cuţitul“

Olguţa Vasilescu despre criminalul din Botanică: „Un psihopat care a dat de 20 de ori cu cuţitul“

„Este un psihopat, un criminal în serie. A premeditat această crimă“. Aceasta este caracterizarea făcută criminalului din Grădina Botanică de către primarul Craiovei, Olguţa Vasilescu. Edilul-şef a vorbit public joi pentru prima dată despre tragedia de marţi, care a zguduit Craiova.

Primarul s-a declarat nemulţumit de Poliţia Locală, de Poliţia Naţională şi l-a acuzat pe psihologul de la Colegiul Militar că a neglijat starea mintală a criminalului. La întrebarea dacă mai este Craiova un oraş sigur, Olguţa Vasilescu nu răspuns nici da, nici nu, ci a comparat situaţia cu cea din alte oraşe.  

„Încep prin a vă spune ce ştiu eu ca primar. Nu am vrut să fac niciun un fel de speculaţie asupra acestei tragedii. M-am ferit să fie transformată tragedia într-un circ politic aşa cum, din păcate, văd că s-a încercat“, a explicat primarul lipsa de reacţie de după tragedia de acum două zile.

Olguța Vasilescu: „Dacă nu existau aceşti doi politişti locali, nu ar fi fost prins”

„Povestea pe care o ştiu eu este următoarea. Acest individ a intrat în Grădina Botanică, s-a întâlnit cu echipajul, i s-a părut suspect şi l-a oprit ca să discute, pentru că era singur la  ora 16 când erau 40 de grade şi pentru că se şi uita foarte insistent la una dintre statui. L-a oprit, l-a identificat, era frumos îmbrăcat, a zâmbit, a spus că este elev la Liceul Militar si a fost lăsat să meargă mai departe.

Nu cred că vreunul dintre dumneavoastră ar fi acceptat, dacă era vorba de copilul dumneavoastră, ca poliţia locală să-l oprească fără ca poliţia să aibă vreun indiciu. Ar fi fost un mare scandal. Cei doi poliţişti au fost sunaţi de la 112 şi li s-a spus că este o persoană înjunghiată. Au fugit acolo, au găsit un tânăr care se zbătea între viaţă şi moarte. Femeia care făcea parte din echipaj a mers să acorde primul ajutor lângă fata care aproape i-a murit în braţe.

Nu vreau să ştiţi prin ce trece această femeie şi ce procese de conştiinţă are că ar fi putut să patruleze în sens invers. Dacă nu existau aceşti doi politişti locali, nu ar fi fost prins. L-au identificat pe ucigaş astfel încât a putut să fie prins într-un timp record“, a povestit Olguţa Vasilescu.

Olguţa Vasilescu: Ce a făcut psihologul şcolar?

Siguranţa în Craiova, din ce în ce mai precară în ultimul timp, a fost repusă pe tapet după această tragedie, prefigurată parcă de incidentele recente. Este Craiova un oraş sigur? Olguţa Vasilescu s-a ferit să dea un raspuns în alb sau negru, ci a nuanţat printr-o comparaţie.

„Dacă vorbim despre siguranţa în Craiova, să ştiţi că oraşul nu este mai nesigur decat este Timişoara, acolo unde avem o crimă, iar ucigaşul nu a fost prins, chiar dacă au existat camere de luat vederi. Craiova nu este un oraş mai nesigur decât Bucureşti unde, la fel, anul trecut, de ex, la un festival muzical au murit două persoane de droguri.

Crimă cu premeditare

Ar fi salvat camerele de luat vederi persoanele respective, care se plimbau în Grădina Botanică? Cu siguranţă,  nu. Pentru că ucigaşul a premeditat această crimă. Nu-i cunoştea şi au fost tot felul de speculaţii că se cunoşteau. Am văzut că victimele sunt vinovate, tot felul de scenarii şi nebunii. Nu, nu se cunoşteau. A venit special ca să omoare pe cineva. Vă daţi seama cât sânge rece a avut dacă a trecut la câteva secunde de poliţişti şi a dat de 20 de ori cu cuţitul într-o persoană. Aici nu putem vorbi decât despre un psihopat, care, atenţie, nu era craiovean.

A venit de la el din comună special să ucidă pe cineva. Deci, dacă nu ar fi fost Grădina Botanică, probabil ar fi fost orice alt loc, pentru că este greu să identifici un psihopat după o discuţie de câteva secunde aşa cum s-a întâmplat cu echipajul de la poliţia locală care l-a întâlnit.

Eu mă întreb, însă, ce a făcut psihologul şcolar, pentru că a dat teste psihologice anual. Înţeleg, mai mult, că psihologul a avut ceva discuţii cu personajul, că şi-a dat seama că este ceva în neregulă. De ce nu l-a trimis la un psihiatru ca să primească tratament adecvat? 

Unde sunt patrulele de ordine publică de la Poliţia Naţională? Probleme şi la Poliţia Locală

Olguţa s-a declarat nemulţumită de Poliţia Locală despre care a spus că este formată majoritar din foşti paznici, dar a pus tunurile şi pe Poliţia Naţională. „Mă întrebaţi dacă sunt mulţumită de Poliţia Locală. Nu sunt şi o spun nu acum, ci din 2012, când am vrut să le dau primele teste de rezistenţă şi să rămână doar cei care le trec. Legea, din păcate, nu ne permite.

Aceşti oameni sunt, de fapt, vechii gardieni publici, care sunt paznici la bază. Unii dintre ei au 60 de ani, se apropie de pensionare, dar atenţie, sunt forţă complementară de ordine publică. Adevărata forţă de ordine publică este la Ministerul de Interne, formată din oameni care, la 45 de ani, ies la pensie cu pensii de…. serviciu si pe care, eu cel puţin, de 10 ani nu i-am mai vazut prin oraş. Or fi, nu spun, dar eu nu i-am văzut. Şi nu mă refer aici la poliţia circulaţie, ci pur şi simplu la patrulele de ordine publică.

Ordinea publică, ori la primărie, ori la minister

În urmă cu foarte multi ani mi-am atras antipatie foarte mare când am cerut public ministrului de Interne, Rus,  să rupem pisica o dată. Ori trece ordinea publică de la MAI în subordinea Consiliului Local, aşa cum este în SUA şi în foarte multe ţări, şi atunci toată siguranţa cetăţeanului este în mâna Consiliului Local şi a primarului, ori, dacă nu, se ia Poliţia Locală şi se trece la Poliţia Naţională şi, atunci, toate prerogativele vin către Poliţia Naţională.

Această struţocămilă nu funcţionează. Aş vrea să ştiţi şi câte echipaje de poliţie locală avem în oraş. 12. Atât. Şi mai mult, astăzi(ieri – n.r.) votăm pe ordinea de zi reducerea cu încă 3 posturi. De ce? Pentru că de la Prefectură ne-a fost transmis că a scăzut numărul populaţiei şi, automat, trebuie să reducem şi noi cu 3 numărul poliţiştilor locali“. 

De ce nu sunt camere de luat vederi în Grădina Botanică. Intrările secundare au fost închise

„În ceea ce priveşte camerele de luat vederi, vreau să vă spun că abia în data de 09.06 2023 ne-a venit avizul de la Autoritatea Naţională de Digitalizare a României, care să ne permită să trecem mai departe. Deci, nu că nu ne-am gândit să punem camere de luat vederi în tot oraşul, ne-am gândit şi le-am şi finanţat prin bugetul local, dar am aşteptat până acum acest aviz. Abia acum putem intra în procedură de licitaţie să montăm camere.

Scandal după închiderea intrărilor secundare

Dar, încă o dată, revin şi vă spun. Nu camerele de luat vederi l-ar fi oprit pe ucigaşul respectiv, nu camerele care existau la Timişoara l-au oprit pe acel om să înfăptuiască o crimă. Şi încă este de negăsit. Aşa cum am spus, suntem cu toţii alături de familiile implicate în această tragedie şi poate facem lucruri mai concrete decât să le transmitem aceste condoleanţe.

În ceea ce priveşte paza din Grădina Botanică şi am înţeles că deja este scandal cu cetăţenii, dar asta este, toate celelalte intrări cu excepţia intrării principale sunt închise astfel încât echipajul care are în pază obiectivul să poată să îi aibă sub supraveghere pe toţi cei care se plimbă acolo.

În acest sector din Craiova, cel puţin de când sunt eu primar şi a fost reabilitat, nu am avut niciodată nici măcar un incident, nu vreo faptă gravă. Singurele fapte cu care s-au confruntat până acum poliţiştii locali au fost că s-au rupt florile sau au intrat persoane cu bicicleta sau să-şi plimbe căţeii. Atât, în zece ani“, a spus Olguţa Vasilescu

CITEȘTE ȘI: Când va fi înmormântată Meliss, adolescenta ucisă în Grădina Botanică

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS