16.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalStrade Bauunternehmung, un constructor din Craiova, va lucra la finalizarea Tronsonului 1 al Drumului Expres Craiova-Piteşti

Strade Bauunternehmung, un constructor din Craiova, va lucra la finalizarea Tronsonului 1 al Drumului Expres Craiova-Piteşti

Un constructor din Craiova va lucra la finalizarea Tronsonului 1 al Drumului Expres Craiova-Piteşti. Este vorba de firma Strade Bauunternehmung SRL, care face parte din asocierea condusă de turcii de la Ozaltin care a câștigat licitația în dauna mult mai titratei asocieri de firme a lui Dorinel Umbrărescu, de departe cel mai puternic constructor din România în materie de infrastructură rutieră.

Prezența unei firme din Craiova și din Oltenia la o lucrare de acest gen este o premieră pentru regiune.

Anunțul privind firmele care vor continua lucrările la primul tronson al DEx 12 Craiova – Pitești, cei 17,7 km din județul Dolj, a fost făcut luni seară de către Cristian Pistol, pe pagina de facebook a Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

„Câştigătoare a licitaţiei a fost desemnată Asocierea OZALTIN INSAAT TICARET VE SANAYI AS (lider) – STRADE BAUUNTERNEHMUNG SRL – VISIO CONSTRUCTION WORKS SRL!

Pentru cei 17,7 km, Asocierea și-a asumat că va finaliza lucrările în 18 luni. Valoarea este de 439,29 milioane de lei făra TVA. Finanţarea este din fonduri europene nerambursabile.

Contractul inițial pentru construcția lotului 1 al DEx Craiova-Pitești a fost reziliat la sfârșitul anului trecut. Firma italiană Tirenna Scavi s-a dovedit incapabilă să continue lucrările.

Semnarea contractului de achiziție publică va fi posibilă după expirarea perioadei de depunere a eventualelor contestații. Termenul legal este de zece zile“.

Ce firme au participat la licitație

Licitația a fost lansată în martie, iar ofertele au fost depuse la începutul lunii mai. Asocierea SA & PE Construct SRL (lider) – Spedition UMB SRL – Tehnostrade SRL, controlată de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, care a finalizat încă de anul trecut Tronsonul 2 al Drumului Expres și lucrează la Tronsoanele 3 și 4, s-a luptat cu asocierea Ozaltin Insaat Ticaret ve Sanayi AS (lider) – Strade Bauunternehmung SRL – Visio Construction Works SRL, cea din urmă având câștig de cauză. Cu toate că se anticipa ca UMB să obțină și acest prim tronson al DEx 12 la care au eșuat italienii de la Tirrena Scavi, oferta asocierii Ozaltin – Strade a fost selectată drept câștigătoare de către CNAIR, iar în perioada următoare se va semna contractul de execuție a lucrărilor.

Prezența unei firme din Craiova și chiar din Oltenia la construirea unui drum expres poate fi considerată, așadar, o premieră.

Cine sunt firmele câștigătoare ale licitației

Strade Bauunternehmung SRL s-a ocupat în ultimii ani de întreținerea drumurilor naționale, dar și-a arătat forța și la lucrările de modernizare a unor drumuri județene din Dolj. Strade a finalizat în 2022 tronsonul II al DJ 552 Craiova – Cetate (Râpa Roșie – Cetate) și lucrează la modernizarea DJ 561 A, tronsonul Moțăței – Plenița – limita județului Mehedinți, și DJ 561 B, tronsonul Padea – Valea Stanciului, care vor fi gata în acest an. Liderul asocierii câștigătoare, Ozaltin Insaat Ticaret ve Sanayi AS, lucrează în prezent la modernizarea DN 6 Alexandria – Craiova, tronsonul de 50 km din județul Olt, un contract în valoare de 258 milioane lei.

Lucrările la Tronsonul 1 al Drumului Expres Craiova – Pitești care au rămas de executat, după rezilierea contractului anterior, trebuie finalizate în 18 luni. Stadiul lucrărilor la data rezilierii contractului inițial încheiat cu constructorul italian Tirrena Scavi era de 57,06%.

Valoarea totală estimată a contractului pentru restul de executat este de 596.001.848,77 lei fără TVA, adică 709 milioane de lei cu TVA (144 milioane euro).

Citeşte şi: Senatorii Rodica Boancă şi Claudiu Mureşan au demisionat din partidele lor

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS