14.5 C
Craiova
duminică, 26 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMai multe străzi din Craiova trec de la pământ la asfalt

Mai multe străzi din Craiova trec de la pământ la asfalt

Mai multe străzi din Craiova, pietruite şi fără canalizare pluvială vor fi modernizate. Lucrările se vor face prin programul de investiții „Modernizare şi reabilitare străzi, alei şi trotuare în municipiul Craiova. Proiectul se află la faza DALI, consilierii localii urmând să aprobe documentaţia DALI în care se spune că: „străzile necesită introducerea canalizării pluviale şi structura rutiera existentă este necorespunzătoare”. Este vorba de străzi din cartierul Romaneşti şi Brestei.

Prima pe listă este strada Bihorului din cartierul Romaneşti. Strada este la acest moment pietruită. Are o lungime de 430 de metri, fiind delimitată de bd. Romanescu şi strada Homer. Valoarea totală a lucrărilor se ridică la 1.926.715,04 de lei inclusiv TVA. Durata de realizare a investiţiei este de şapte luni, din care o lună proiectarea şi 6 luni execuţia. Tot din cartierul Romaneşti vor fi modernizate şi aleile Odessa, Odessa 1, 2 şi 3. Modernizarea celor patru aleii va costa administraţia locală craioveană 6.129.395 de lei.

Cine va moderniza străzile din Craiova cu 50 de milioane de euro?
Lucrări de modernizare a străzilor din Craiova arhiva GdS

Asfaltare şi în Brestei

A doua pe lista modernizării este strada Olarilor. Artera de circulaţie are o lungiem de doar 367 de m, fiind delimitată de strada Brestei, respectiv strada Eliza Opran. În documentaţia DALI pe care Consiliul Local al Municipiului Craiova urmează să o aprobe se arată că:

Strada se află în zonă inundabilă și necesită introducerea canalizării pluviale. Strada este pietruită fiind plină de gropi, parcurgerea ei se poate face cu viteză foarte redusa. Strada are 7-8 m lățime, iar la final pe ultimii 50 de metri este foarte îngustă, având doar 3 m lățime (spre intersecția cu strada Eliza Opran). Strada nu are trotuare. La limita gardurilor sunt amplasați stâlpii de alimentare cu energie electrică. Sistemul de scurgere lipsește. Doar la intrare pe strada dinspre Brestei este un geiger. Semnalizarea este reprezentată doar de un indicator rutier la intrare pe stradă. Aceasta stradă reprezintă un factor poluant destul de important atât pentru localnicii care îşi aucasele de-o parte şi de alta a acestora cât şi pentru mediu.

Planeitatea suprafeței de rulare pe sectorul pietruit, este necorespunzător, ca urmare a lipsei unei îmbrăcăminți rutiere moderne, iar starea îmbrăcăminții existente conduce la frânări și accelerări frecvente, la zgomot și vibrații. Lipsa unei structuri corespunzatoare care să permită o circulaţie în siguranţă şi confort conduce la afectarea factorilor de mediu, printr-un consum mare de carburanţi şi implicit producerea de noxe, zgomot„, se arată în Raportul privind aprobarea documentației DALI pentru obiectivul de investiții „Modernizare și reabilitare străzi, alei și trotuare în municipiul Craiova – Modernizare strada Olarilor”.

Aleea 1 Odessa în timpul lucrărilor de canalizare
Aleea 1 Odessa în timpul lucrărilor de canalizare menajeră

Valoarea totală a lucrărilor este de 1.797.716,78 de lei (inclusiv TVA). Durata de realizare a investiției este de 4 luni din care 1 lună proiectare și 3 luni execuție.
În aceeaşi situaţie este şi strada Maria Zaharia care face legătura între Calea Severinului şi strada Eliza Opran. Pentru modernizarea acesteia primăria scoate de la buget 2.522.184,04 de lei.

Primăria a pus asfaltul înaintea canalizării

Cum arăta strada Homer în trecut

Recent Primăria Craiova a eliberat autorizaţie pentru lucrări de introducere a canalizării pluviale pe strada Homer. Lucrările vor fi efectuate de Compania de Apă Oltenia, iar costurile se ridică la 938.216,78 de lei. Pe lângă reţeaua de canalizare va fi construită o staţie de pompare ape pluviale (SPAU). Până aici, toate bune şi frumoase, dar strada Homer a fost asfaltată în urmă cu puţini ani, respectiv în anul 2019. Strada făcea parte din rândul străzilor care nu a văzut niciodată o lopată de asfalt. Ea a fost asfaltată prin Acordul-cadru de „Reabilitare şi modernizare străzi şi alei din municipiul Craiova” care a fost atribuit firmelor Erpia SA şi Construcţii Erbaşu SA.
Administraţia locală craioveană a anunţat atunci cu surle şi trâmbiţe că modernizarea străzilor de la periferia Craiovei este o prioritate. Zis şi făcut, pentru că Primăria Craiova a semnat Acordul-cadru de „Reabilitare și modernizare străzi și alei din municipiul Craiova (PT+execuție)“. Valoarea totală a contractelor fiind de 63.290.921 de lei, fără TVA. Lucrările au fost împărțite în trei loturi. Strada Homer a intrat în cel de-al II-lea lot din care fac străzile: Vânătorii de Munte, Tisa, Pietrosu, Oltenița, Marinei, Livezi, Infanteriei, Gutuiului, Eroii Sanitari, Dimitrie Cantemir, Costache Negruzzi, Cavaleriei, Balzac, Antiaeriană, aleile Gheorghe Donici, Porumbului, Măcin, Tulcea, Geniștilor, Mixandrelor, Petrila, Emil Marghitu, Homer, CristianTell, Corcova, Vrancei, Ecoului, Artileriei, aleile Alexandru cel Bun, Buziaș, Dunării.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS