17.9 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLocul de joacă din şantier

Locul de joacă din şantier

Când apare covorul din tartan la locurile de joacă din Craiova, aflate în plin proces de modernizare? Este întrebarea pe care şi-o pun mulţi craioveni, cu precădere cei care au copii şi freventează locurile de joacă din apropierea locuinţei sau din parcurile oraşului. Unele dintre locurile de joacă din oraş sunt la acest moment într-o stare de şantier. Această stare trenează de câteva săptămâni bune. Altele se găsesc în această situaţie chiar de câteva luni. Aici cel mai bun exemplu este locul de joacă din Parcul Tineretului.

Părinţilor le este destul de greu să-i ţină pe cei mici departe de echipamentele de joacă deşi acestea nu sunt fixate definitiv. Mai mult covorul din tartan care are rol de protecţi lipseşte, ceea ce creşte gradul pericolului la care sunt expuşi minorii. Nu știm cât ar putea dura acoperirea cu tartan a zonelor de joacă, dar poate că, asaltați de copii, și mobilizarea constructorilor va fi mai bună. În urmă cu ceva timp regia primăriei, RAADPFL, le transmitea craiovenilor să aibă răbdare.


„Cele două locuri de joacă la care se face referire se află în proces de reamenajare. S-au pus benzi de avertizare și delimitare, care probabil au fost rupte de către terțe persoane. Lucrările s-au desfășurat în funcție de condițiile meteo. La locul de joacă din Rovine, săptămâna aceasta va începe turnarea de tartan, apoi va fi funcțional. Facem apel la părinți și copii să aibă puțină răbdare până când se finalizează lucrările și vor beneficia de spații modern”, spunea purtătorul de cuvân al RAADPFL Craiova.


Timpul s-a scurs şi tartanul tot nu a mai apărut la cele două locuri de joacă. Asta se întâmpla la începutul acestei luni, dar muncitorii nu şi-au mai făcut apariţia. În Rovine, aparatele de joacă au fost montate de o lună de zile, dar locul de joacă este impracticabil. Pe jos zac bucăţi de pavele, unele întregi, altele sparte. Nisipul peste care urmează să fie turnat tartanul este plin de pietre. Nu toate aparatele de joacă sunt echipate în întregime. Cu toate acestea, locul de joacă este asaltat de copiii din cartier.


Acelaşi lucru se întâmplă şi la locul de joacă din Parcul Tineretului. În timpul săptămânii, dar cu precădere în weekend, copiii îşi fac apariţia la locul de joacă, unul dintre cele mai mari din Craiova. Şi la acest loc de joacă se lucrează de mult timp. Au fost instalate aparatele de joacă de peste o lună, iar covorul din tartan încă nu a fost montat. Firma care lucrează la modernizare spune că montajul este în curs de desfăşurare.

„Noi efectuăm doar turnarea tartanului sau punem dale de cauciuc. Trebuie precizat că şi noi depindem de angajaţii regiei primăriei Craiova care se ocupă de pregătirea terenului. Turnarea tartanului durează trei-patru zile cu condiţia să avem pregătit terenul. Legat de Parcul Tineretului, montarea dalelor de cauciuc se va finaliza la începutul săptămânii viitoare. Legat de locul de joacă din Rovine trebuie să verific dacă locaţia a fost pregătită, dar cei din primărie vă pot spune exact. Din câte ştiu eu, angajaţii noştri vor începe turnarea tartanului săptămâna viitoare. Nu ştiu sigur dacă locaţia este cea din Rovine, dar verific.”, spune un reprezentant al firmei Lavitex Prod SRL.

O firmă din Breaza se ocupă de modernizarea locurilor de joacă din Craiova

Lavitex Prod SRL din Breaza este firma căreia i s-a atribuit în vara anului trecut contractul de modernizare a locurilor de joacă din Craiova. Valoarea totală estimată a contractului este de 24.627.605 lei (fără TVA), adică un maxim de 5,9 milioane de euro (TVA inclus). Primăria Craiova a încheiat cu firma respectivă un acord cadru pe o perioadă de patru ani. Acordul cadru a fost împărţit în două loturi: echipamente locuri de joacă (lot 1) şi echipamente fitness (lot 2).

Grosul contractului este pentru lotul 1: între 10.046.950 lei şi 23.078.373 lei (fără TVA). Aici, valoarea celui mai mare contract subsecvent estimat a se încheia, fără TVA, este de 3.435.429 de lei. Pentru echipamentele de fitness, contractul pe patru ani are o valoare estimată cuprinsă între 774.616 lei şi 1.549.232 lei. Cel mai mare contract subsecvent putând fi de 193.654 lei (fără TVA). Ce poate comanda Primăria Craiova de aceste sume?

Lista este lungă şi cuprinde, printre altele, balansoare pe arcuri cu figurine 3D, figurine pe arc (delfin, elefant, buburuză), balansoare tip caracatiţă, tobogane, leagăne cu două locuri, complexuri de joacă şi covor din cauciuc turnat şi tartan. Municipalitatea doreşte însă nu doar înlocuirea unor echipamente uzate, ci şi amenajarea unor locuri noi de joacă. În lotul cu echipamentele de fitness au fost trecute simulatoare de vâslit şi mers, aparate pentru dezvoltarea muşchilor de la picioare, aparate pentru dezvoltarea muşchilor de la mâini şi spate, aparate torsionare corp, aparate extensie picioare şi aparate de fitness în aer liber.

Locurile de joacă prinse de valul modernizării

Până acum au fost modernizate cinci locuri de joacă din oraş. Locurile de joacă finalizate sunt: în Parcul Nicolae Romanescu – 1, în Parcul Puskin – 1, Esplanadă Craiovița Noua – 2, iar în Brazda lui Novac cel de pe strada 1 decembrie 1918.

De asemenea, au fost finalizate locurile de joacă din Craiovița Nouă – Big Nou și cel de la Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri“.
În 2023, modernizarea a continuat la locurile de joacă din Parcul Tineretului, Parcul de la catedrala Sfântul Dumitru, Parcul din Rovine. De asemenea, vor fi refăcute spaţiile din părculețul din zona blocului bb1 din Brazda lui Novac – strada Constantin Argetoianu, Parcul Pedagogic, și cel de la Orizont – din cartierul Craiovița Nouă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS