16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiovenii își vor putea steriliza gratuit câinii, primăria le dă bani

Craiovenii își vor putea steriliza gratuit câinii, primăria le dă bani

Primăria Craiova va subvenționa sterilizarea, microciparea și înregistrării în RECS a câinilor cu stăpân ce aparţin rasei comune sau a metişilor acestora.

Administrația locală craioveană vrea să aloce suma de 2.250.000 de lei pentru sterilizarea câinilor craiovenilor.
Operațiunea de sterilizare va fi concesionată către unul sau mai mulți medici veterinari. Există în acest sens un proiect de HCL care are urma să fie aprobat în ședința de joi, 27.04.a.c. “Se aprobă subvenționarea sterilizării, microcipării și înregistrării în RECS a câinilor cu stăpân ce aparţin rasei comune sau a metişilor acestora aflaţi pe raza municipiului Craiova. Se aprobă bugetul pentru această operațiune în cuantum de 2250000 lei. Se aprobă concesionarea către unul sau mai mulți medici veterinari de liberă practică organizați în condițiile legii, a activității de sterilizare”, se aspune în proiectul de HCL.

Primăria vrea prevenție prin sterilizare


Potrivit Primăriei Craiova, măsura e menită să scadă numărul câinilor fără stăpân. Totodată, să stopeze înmulțirea necontrolate a animalelor. Este mai ieftină prevenția față de costurile pe care le presupune procesarea patrupedelor prin intermediul serviciului de ecarisaj al Salubrității.

“În întâmpinarea acestui obiectiv și tinând cont de problema abandonului de animale, generată de iresponsabilitatea posesorilor de animale și/sau înmulțirea necontrolată a câinilor pe care îi dețin, propunem întreprinderea activității de sterilizare gratuită a câinilor cu stăpân ce aparţin rasei comune sau a metişilor acestora aflaţi pe raza unităţii administrativ-teritoriale, cu suportarea cheltuielilor necesare din bugetul autorității locale . Sterilizarea câinilor cu stăpân are și scopul de a responsabiliza proprietarii, acordând atenție sănătății animalului : vaccinare, deparazitare și implicit prevenirea abandonului acestora . Această acțiune are ca scop reducerea numărului de câini fără stăpân de pe domeniul public și totodată constituie o reală economie la bugetul local”, se spune în raportul care însoțește proiectul de hotărâre.

Salubritatea a propus

Decizia unei campanii gratuite de sterilizare a venit la solicitarea Salubrității. Societatea primăriei spune că această campanie ar duce la o reală economie la bugetul Primăriei Craiova, 2.250.000 de lei într-un an. Societatea a făcut un calcul rapid și a constatat că pentru capturarea, transportul, cazarea, hrănirea, tratamentul medico-veterinar, strilizarea sau eutanasierea a 2.000 de câini, costurile se ridică la 2.596.240 de lei.

Costuri

Costurile cu sterilizare unui câine, dacă acesta este mascul, variază între 132 de lei și 450 de lei. În cazul femelelor sterilizarea este între 175 de lei și 550 de lei. Microciparea, eliberarea unui carnet și înscrierea în RECZ costă între 30 și 150 de lei, totul depinde de cabinetul la care se fac aceste proceduri.

CITESTE SI: www.gds.ro/Local/2023-04-07/instanta-a-decis-voluntarii-au-acces-in-adapostul-de-caini-din-breasta

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS