20.6 C
Craiova
sâmbătă, 27 iulie, 2024
Știri de ultima orăLocalFochiştii de la Termo Urban, angajaţi toamna, concediaţi primăvara

Fochiştii de la Termo Urban, angajaţi toamna, concediaţi primăvara

Fochiștii, angajaţi ai Termo Urban Craiova vor fi trimişi acasă la încheierea acestui sezon rece, odată cu sistarea furnizării căldurii. Mulţi dintre angajaţi sunt în această situaţie pentru a doua oară de la înfiinţarea societăţii. Este vorba despre muncitorii din punctele termice de care societatea se foloseşte doar în perioada de iarnă, când se furnizează căldură. Fochiştii, căci despre ei este vorba sunt angajaţi toamna şi sunt daţi afară primăvara. Şase luni rămână fără un loc de muncă. Muncitorii spun că sperau să li se prelungească contractul de muncă mai ales că societatea a înregistrat profit.

Din anul 2021, când Termo a intrat în faliment şi s-a înfiinţat Termo Urban, societatea merge pe această variantă de alba -neagra cu muncitorii din punctele termice. Fochiştii sunt angajaţi toamna şi sunt daţi afară primăvara. Mulţi dintre ei sunt la o vârstă la care este mai greu să-şi găsească un nou loc de muncă. Aceştia, iniţial, au acceptat să fie angajaţi pe perioadă determinată sperând că situaţia va reveni ulterior la normal. Lucrurile nu au stat aşa, marea majoritate a muncitorilor din punctele termice nu a mai fost angajată cu contract pe perioadă nedeterminată. Prin urmare, odată cu oprirea căldurii, în primăvară, ei sunt trimişi în şomaj. În primul an au putut beneficia de şomaj. Acum, în cel de-al doilea an, angajaţii nu mai au această posibilitate.

Fochiştii sunt nemulţumiţi


Marea problemă este că după încheierea acestui sezon rece, contractul de muncă ia sfârşit. Ei nu mai pot beneficia de şomaj. Până în toamnă angajaţii de la Termo Urban rămân fără nici un venit, cel mult pot beneficia de ajutor social.


„Noi de doi ani de când s-a făcut noua firmă lucrăm de toamna până primăvara pe contract determinat pe şase luni. Anul trecut din primavără până în octombrie am stat acasă cu un ajutor de şomaj. Acum, peste două săptămâni ne dau afară. Până în toamnă nu mai avem dreptul la somaj. Vom trăi din 300 de lei ajutor de la stat. Eu am văzut că firma a avut profit de milioane de euro pe anul trecut. Cred că este şi de pe urma noastră. Au angajat jumatate din cât prevedea organigrama. Ne-au pus să alergăm între mai multe puncte termice şi centrale pe gaz. La centralele pe gaz ar fi trebuit un om permanent, dar ei ne pun sa mergem cu trei centrale. Salariul este de mizerie, dar nu o să-l mai am nici pe acesta. Să scoţi profit pe seama unor angajaţi şi după aia să-i dai afară? Conducerea şi-a luat primă că a scos profit. Si noi?!”, spune un angajat al SC Termo Urban.

Punct termic
Fochiștii din punctele termice vor fi trimiși acasă.


În situaţia acestuia sunt alţi zeci de fochiști, angajaţi ai societăţii Termo Urban. În următoarele săptămâni, ei urmează să plece acasă. Oamenii au prins cu greu curaj să facă publică această situaţie. Aceştia spun că le este teamă că în următorul sezon rece nu vor mai fi rechemaţi la muncă. În plus, sunt şase luni de zile în care rămân fără venituri sau cu venituri foarte mici.

Fochiștii, ce semnează, asta primesc

Reprezentanţii societăţii spun că fochiștii de la punctele termice ştiu de la bun început că vor lucra pe o perioadă determinată de timp. Ce fac în următoarele şase luni nu priveşet societatea. Fochiștii, angajaţii pe perioadă determinată au aceleaşi drepturi ca toţi angajaţii Termo Urban, atunci când sunt sub efectul contractului de muncă.

Punct termic


„Fochiștii de la SC Termo Urban Craiova SRL sunt angajați în fiecare an pe perioadă determinată, începând cu luna în care începe furnizarea energiei termice pentru căldură, mai exact în perioada rece. Angajații pe perioadă determinată nu sunt dați afară, ci li se încheie de drept un contract individual de muncă, așa cum și l-au asumat prin semnătură.
Toți salariații societății Termo Urban Craiova SRL, inclusv cei angajați pe perioadă determinată, au beneficiat și beneficiază de toate drepturile ce li se cuvin conform Contractului Colectiv de Muncă: tichete de masă, tichete cadou Crăciun și Paște, ajutor de deces. Nu se acordă alte prime și beneficii bănești. În fișa postului este prevăzut că vor deservi unul sau mai multe puncte termice, fapt asumat prin semnătură la momentul angajării. Toate punctele termice sunt supravegheate conform legislației în vigoare”, spun reprezentanţii Termo Urban Craiova.

Nu-i susţine nici sindicatul pe fochiști

Fochiștii din punctele termice vor fi trimiși acasă

Acelaşi lucru îl spune şi liderul de sindicat al angajaţilor din SC Termo Urban. Din păcate, angajaţii care au contract pe perioadă determinată nici nu sunt înscrişi în sindicat.


„Oamenii ştiu ce au semnat. Este un contract pe perioadă determinată. Sunt o parte bună dintre fochişi în această situaţie. Ei nu fac parte din sindicat. Problema cu şomajul nu ţine de noi. Ei au aceleaşi drepturi ca şi noi ceilalţi, angajaţi pe periaodă nedeterminată. Punctele termice sunt, multe, automatizate şi nu au nevoie de personal de supravegere. Vara, noi furnizăm doar apă caldă, iarna suplimentăm personalul. Pe timp de vară rămân unddeva la 100 de angajaţi pe acest palier”, spune liderul de sindicat, Adrian Strunoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS